Δήμος Ρεθύμνου

Έδρα δήμου: Ρέθυμνο    Τ.Κ.: 74100

Ο Δήμος Ρεθύμνου περιλαμβάνει το σημαντικότερο αστικό κέντρο και πρωτεύουσα πόλη του νομού, το Ρέθυμνο.
Το Ρέθυμνο έχει διατηρήσει το χρώμα και το χαρακτήρα του από την ενετική και την τουρκική περίοδο περισσότερο από τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης, γεγονός που ίσως να οφείλεται στο ότι τα κτίρια δεν καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα κτίρια της ενετικής εποχής συναντά κανείς στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, ενώ τα πέντε από τα οχτώ τουρκικά τζαμιά που υπήρχαν στην πόλη έχουν σωθεί και γίνεται προσπάθεια να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.

Επιβλητικό το Φρούριο της Φορτέτζας υποδέχεται κάθε επισκέπτη της πόλης, που επιλέγει τη θαλάσσια είσοδο του νομού. Το Ρέθυμνο βρίσκεται στη μέση της βόρειας ακτής του νησιού. Οι Βενετοί εκμεταλλεύτηκαν τη σπουδαιότητα της τοποθεσίας αυτής και το χρησιμοποίησαν είτε ως σταθμό είτε ως καταφύγιο σε περιόδους ανακατατάξεων και αναταραχών. Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας το Ρέθυμνο έφθασε στο απόγειο της ακμής και της ανάπτυξής του.

Ο επισκέπτης του Ρεθύμνου μπορεί να θαυμάσει τη Λότζια, στην οποία σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, αλλά και τα πέντε τζαμιά, που κατασκεύασαν οι Τούρκοι στη θέση των χριστιανικών εκκλησιών και αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του Ρεθύμνου. Σε απόσταση 9 περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου βρίσκεται το Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο των Αρμένων, τα ευρήματα του οποίου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Τα 12 χιλιόμετρα παραλίας που ξεκινούν από το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου και φτάνουν μέχρι τον Πηγιανό Κάμπο δίνουν την αίσθηση της ελευθερίας και της απόλυτης απόλαυσης για κάθε επισκέπτη που επιλέγει την πόλη του Ρεθύμνου.