Δήμος Ανωγείων

Έδρα: Ανώγεια   Ταχυδρομικός Κώδικας: 74051

Το πιο ξακουστό χωρίο ολόκληρου του νησιού, τα Ανώγεια αποτελούν από μόνα τους ιστορικό δήμο. Στο Δήμο Ανωγείων βρίσκεται το οροπέδιο της Νίδας σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Βγαίνοντας από τα Ανώγεια με κατεύθυνση το Ηράκλειο, η διασταύρωση από δεξιά οδηγεί στο οροπέδιο της Νίδας, 20 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Ο επισκέπτης συναντά την απέραντη φυσική ομορφιά του και μαγεύεται από το κάλλος της περιοχής. Στη δυτική πλευρά του οροπεδίου σε υψόμετρο 1538 μέτρων βρίσκεται το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον, όπου η μυθολογία θέλει τη Ρέα να έκρυψε το γιο της, Δία, για να τον προφυλάξει από τον πατέρα του, τον Κρόνο.

Άλλη εκδοχή θέλει τον Δία να έχει γεννηθεί στο σπήλαιο αυτό. Ο νύμφες Αδράστεια και Ίδη έτρεφαν το βρέφος με άγριο μέλι και γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια. Το σπήλαιο αποτελείται από τρεις θαλάμους και σε αυτό βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα της εποχής.


Ο επισκέπτης πρέπει να επισκεφθεί το χωριό, όπου θα γευτεί την απλόχερη φιλοξενία των κατοίκων και θα θαυμάσει τα υπέροχα υφαντά.
Στα Ανώγεια, κάθε καλοκαίρι οργανώνονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Υακινθείων, καθώς στις 3 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Υάκινθος, ο ναός του οποίου βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη.
Ο Δήμος Ανωγείων περιλαμβάνει τα Ανώγεια και τα Σίσαρχα.

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Ανώγεια – Ρέθυμνο: 55 χιλιόμετρα
Ανώγεια – Ηράκλειο: 36 χιλιόμετρα