Ο Γιάννης Παπατζανής, του Χαράλαμπου και της Όλγας, γεννήθηκε to 1971 και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Μιχαλοπούλου, πτυχ. Φιλολογίας. Σπούδασε Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά και ειδικεύτηκε σε θέματα Οργάνωσης & Διοίκησης, Διασφάλισης Ποιότητας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Marketing. Έίχε παρακολουθήσει πλήθος επιστημονικών σεμιναρίων και διετέλεσε μέλος πολυάριθμων επιστημονικών σωματείων (ΤΕΕ, ΕΕΔΕ, PMI, IIE, SOLE, κ.ά.).

Μετά την αποφοίτησή του ανέλαβε για ένα χρόνο τη διαχείριση των δημοτικών

σφαγείων Ρεθύμνου με σύμβαση έργου και τη διεύθυνση του έργου καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου ως διευθυντής της εταιρείας LOBBE TZILALIS. Τα τελευταία τρία χρόνια διευθύνει το χρηματιστηριακό γραφείο Analysis ΑΕΛΔΕ ως επενδυτικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Έίχε ιδρύσει την εταιρεία Project ΕΠΕ - Εταιρεία Διοίκησης, Μελετών και Τεχνικών Έργων, η οποία δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον τομέα των κοινοτικών προγραμμάτων και των συστημάτων ποιότητας με ειδίκευση στην εκπόνηση μελετών ISO και HACCP.

Ο Γιάννης Παπατζανής όμως δε διακρίθηκε μόνο για τις επιστημονικές του γνώσεις και δραστηριότητες, αλλά και για την πλούσια κοινωνική του δράση. Ήταν εκλεγμένο και δραστήριο μέλος Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, είχε διατελέσει μέλος της Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δυτ. Κρήτης, καθώς και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Κεραυνού.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του δράσης είχε θητεύσει ως γραμματέας ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Κρήτης, είχε διατελέσει πρόεδρος της ΝΕ ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου για έξι συνεχή έτη, ενώ υπήρξε εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ και της ΟΚΕ Βιομηχανίας της ΝΔ

Ο Γιάννης Παπατζανής απεβίωσε στης 20/10/08