Αλέκος Μαθιουδάκης,Βουλευτές Ρεθύμνου,Ρέθυμνο POLITIKOI ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός Αγοράς Ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο.rethimno,agora,rethymnopress,rethymno,press,Κοξαρέ του Δήμου Φοίνικα Γεννήθηκε το 1919, στο χωριό Κοξαρέ του Δήμου Φοίνικα του Νομού Ρεθύμνου.

Από πολύ νέος συμμετείχε στο λαϊκό κίνημα, αρχικά ως μέλος της τότε ΟΚΝΕ (σημερινή ΚΝΕ) και αργότερα ως μέλος του ΚΚΕ.Πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, μόλις που είχε τελειώσει τη στρατιωτική του θητεία λίγο καιρό νωρίτερα.

Όταν κατέρρευσε το μέτωπο με την εισβολή των Γερμανών, έμεινε στην Αθήνα χωρίς να καταφέρει να φτάσει στην Κρήτη.

Μέσα από το ΕΑΜ στο οποίο εντάχθηκε από την ίδρυσή του το Σεπτέμβριο του 1941, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά των Γερμανών στην Αθήνα. Στις αρχές του 1942 κατάφερε να φτάσει με πλοίο με στην Κρήτη, όπου και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση μαζί με άλλους καπετάνιους στην πρώτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ στο Ρέθυμνο. Αναδείχθηκε καπετάνιος λόχου και ένας από τους πρωταγωνιστικούς παράγοντες της αντίστασης στην περιοχή των επαρχιών Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.

 Κορυφαίο γεγονός της αντιστασιακής του δράσης ήταν η Μάχη των Ποταμών Αμαρίου εναντίον των Γερμανών, τον Σεπτέμβριο του 1944. Μετά την απελευθέρωση πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '50, στις φυλακές λόγω των αριστερών πεποιθήσεών του.

Αργότερα αποφυλακίστηκε και έγραψε σε τέσσερα βιβλία τα περισσότερα γεγονότα της Κατοχής και της Αντίστασης στο Νομό Ρεθύμνου. Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 ήταν υποψήφιος βουλευτής νομού Ρεθύμνης με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Δραστηριοποιήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και εκλεγόταν για 8 χρόνια ως πρόεδρος της κοινότητας Κοξαρέ. Πέθανε το 2002 σε ηλικία 83 ετών.