Εμμανουήλ Βερνάδος,αξέχαστων,ιστορική,μνήμη,παράδοση,Κρήτης,Προσωπικότητες,ρεθεμνιωτες,ΡΕΘΕΜΝΙΟΤΕΣ,ΡΕΘΕΜΝΟΣ,rethimno,Παραδόσεις,Ρέθεμνος,Βιογραφικά,biograFIKO,Βιογραφικό.Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ο Εμμανουήλ Βερνάδος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, δεν γνωρίζουμε όμως πότε ακριβώς. Όμως είναι βέβαιο ότι η μόρφωσή του ήταν σπουδαία για την εποχή του. Λίγο πριν το 1821 βρίσκεται εγκατεστημένος στο Ιάσιο την Μολδαβίας.

Ήταν πιστός υπηρέτης της Φιλικής Εταιρείας, θερμός υποστηρικτής των σχολείων και των τυπογραφείων και από το 1817 ήταν ανταποκριτής του Λόγιου Ερμή. Τιμήθηκε από τον ηγεμόνα της Μολδαβίας με τον τίτλο του καμινάρη (στρατιωτικός βαθμός που αντιστοιχεί σε χιλιάρικο ή συνταγματάρχη ).

Το 1819, για ενίσχυση της Σχολής Χίου, προσέφερε μεγάλο χρηματικό ποσό. Όταν άρχισε ο αγώνας του 1821, σύμφωνα με τον Φραντζή (τομ.Α’,206) έσωσε τον ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσο από κάποια συνωμοσία και έδειξε απίστευτο πατριωτισμό δαπανώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τον εξοπλισμό το στρατού στον πόλεμο της Μολδοβλαχίας. Είχε συντάξει κάποια υπομνήματα για τα γεγονότα εκείνα, αλλά δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει αν σώθηκαν και που βρίσκονται.

Ύστερα από αυτά ήλθε στην Ελλάδα και έγινε υπουργός. Αντιπροσώπευσε την Κρήτη στις Εθνοσυνελεύσεις της Τροιζήνας το 1826 και του Άργους το 1829. Παράλληλα με όλα αυτά έγραψε λυρικά ποιήματα αλλά και θούριους. Επίσης μετέφρασε πολλά ξένα έργα σπουδαιότερα από τα οποία είναι οι Γενικές αρχές της δημόσιας και βιομηχανικής Οικονομίας. Ο Εμμανουήλ Βερνάδος πέθανε στην Αθήνα το 1852.