Ο Δημήτρης Κόκκινος γεννήθηκε στα Λιβάδια το 1955.
Είναι γιος της πολύτεκνης οικογένειας που δημιούργησαν ο Γεώργίος Κόκκινος και η Γαρυφαλιά Κιαγιά.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα και ακολούθως φοίτησε στη Τεχνική Σχολή «Πυθαγόρας».
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κυρίμη που κατάγεται από την Επισκοπή Μυλοποτάμου και κατοικούν στο Πέραμα. Έχουν δύο παιδιά τον Γιώργο και την Βάλια και ένα εγγονάκι, τον Δημήτρη!


Πριν εκλεγεί Δήμαρχος Κουλούκωνα, δραστηριοποιούνταν στον τομέα κατασκευής Δημοσίων έργων με ειδίκευση στα έργα ύδρευσης , άρδευσης, αποχέτευσης και καλλιέργειας πηγών αλλά και έργων οδοποιίας .
Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, ανέπτυξε έντονη κοινωνική, αγροτοσυνεταιριστική και πολιτική δράση, συμμετέχοντας στα κοινά με επιτυχία.
Διατέλεσε αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου και Διοικητικός Σύμβουλος για 17 χρόνια καθώς και αντιπρόσωπος των αγροτών στην ΠΑΣΕΓΕΣ για 20 ολόκληρα χρόνια.
Επίσης διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Υγείας Περάματος για δύο χρόνια  ενώ από το 1985 έως το 1988 ήταν πρόεδρος της Κοινοτικής Επιχείρησης Περάματος.
Το 1994 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ρεθύμνου και μέλος της πρώτης επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου με ιδιαίτερα ενεργό συμμετοχή.
Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για το Δήμο Κουλούκωνα το 1998 και εξελέγη Δήμαρχος του νεοσύστατου τότε Καποδιστριακού Δήμου.
Από τότε μέχρι σήμερα είναι Δήμαρχος στο Δήμο Κουλούκωνα αφού εξελέγη και το 2002 αλλά και το 2006.
Από το 1999 έως σήμερα είναι αντιπρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ  Αναπτυξιακή Α.Ε  Ο.Τ.Α., είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Ρεθύμνης καθώς και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.


Κατά την δημαρχιακή του θητεία η εικόνα του ορεινού Μυλοποτάμου άλλαξε ριζικά.
Κατάφερε με τις επιλογές του και με τη συμβολή των συνεργατών του να υλοποιήσουν ένα σχεδιασμό έργων που αγγίζει σε αριθμούς τα 50.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Δημοτικών, Περιφερειακών και Κρατικών υπηρεσιών.
Μεγάλα έργα οδοποιίας, άρδευσης και ύδρευσης βελτίωσαν το επίπεδο των υποδομών.
Εκσυγχρονίστηκαν όλα τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, προστέθηκαν περίπου 400 κυβικά μέτρα νερού την ώρα προς αξιοποίηση, αρδεύονται σήμερα διπλάσιες εκτάσεις από το 1999 και ήδη εκπονούνται μελέτες για την ακόμα καλύτερη και ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.
Το 1999 λειτουργούσαν περισσότεροι από δέκα ανοικτοί χώροι διάθεσης απορριμμάτων, σήμερα όλοι έκλισαν αποκαταστάθηκαν και το περιβάλλον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τον ορεινό Μυλοπόταμο με ώριμη τη μελέτη και για τη διαχείριση των υγρών λυμάτων, προϋπολογισμού 8.500.000 ευρώ!
Η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του Δημάρχου και των συνεργατών του.
Ιδρύθηκαν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί που δεν υπήρχαν, συγχωνεύθηκαν Δημοτικά Σχολεία, λειτούργησαν ολοήμερα τμήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τμήματα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη δευτεροβάθμια. Ιδρύθηκε το Επαγγελματικό Λύκειο και οι Επαγγελματικές Σχολές, αξιοποιήθηκαν προγράμματα δια βίου μάθησης και προγράμματα της ΝΕΛΕ. Βελτιώθηκαν οι σχολικές υποδομές και εξοπλίστηκαν τα σχολεία με σύγχρονα μέσα και υλικό. Δημιουργήθηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις και νέα γήπεδα, που δεν υπήρχε ούτε ένα! Ενισχύθηκαν πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι και ξαναλειτούργησαν ή ιδρύθηκαν νέοι!
Οργανώθηκαν σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις που άφησαν εποχή με διθυραμβικά σχόλια στον Πανελλήνιο τύπο ειδικά για το ετήσιο φεστιβάλ «ΤΑΛΛΑΙΑ» και τις «Ημέρες Κεραμικής» το 2005.
Δεκάδες εκατομμύρια διατέθηκαν για την διάσωση και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών υψηλής πολιτιστικής αξίας, οι οποίοι βρισκόταν υπό ερήμωση.
Ξαναλειτούργησαν οι Μονές Βωσσάκου και Χαλέπας, όπου υλοποιούνται ακόμα μεγάλα αναστηλωτικά έργα ενώ ενισχύεται συνεχώς και η λειτουργία της Μονής Δισκουρίου.
Ιδρύθηκαν νέα Μουσεία και πολιτιστικά κέντρα. Μεγάλη σημασία δόθηκε και στην τουριστική προβολή μέσα από τις εκδόσεις κατατοπιστικών τουριστικών οδηγών και το διαδίκτυο. Μεγάλα έργα έγιναν στον τομέα της αξιοποίησης των ορεινών όγκων του Ψηλορείτη και είναι ώριμες οι μελέτες προς δημοπράτηση και για τα Ταλέα Όρη.
Οργανώθηκαν σωστά οι υπηρεσίες του Δήμου, ιδρύθηκε Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, αξιοποιήθηκαν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κ.Η.Φ.Η. αναβαθμίστηκαν τα αγροτικά ιατρεία και ιδρύθηκε Αστυνομικό Τμήμα, οι εγκαταστάσεις του οποίου ολοκληρώνονται.
Μέσα στα τελευταία δώδεκα χρόνια το όνομα του Δημήτρη Κόκκινου συνδέθηκε με την ανάπτυξη και την προκοπή του ορεινού Μυλοποτάμου με μοναδικό στόχο την μεγάλη αλλαγή για τον τόπο, την αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου, την πάταξη των κακώς κειμένων, την διαφοροποίηση, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την προκοπή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.
Σήμερα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Μυλοποτάμου με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυλοποτάμου» και με μια ομάδα συνεργατών που στόχο έχουν να εργαστούν με σχέδιο, όραμα και κυρίως αγάπη για το Μυλοπόταμο και τους Μυλοποταμίτες.