Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το γνωστό σήμερα με την ονομασία «Παλαιοντολογικό Μουσείο» άνοιξε για το ευρύ κοινό στης 10 Ιουλίου  2008  έχoντας  παραχωρηθεί στο Μ.Γ.Φ.Ι. με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης και την εκτέλεση της σχετικής μουσειολογικής μελέτης λειτουργεί ως  Μουσείο, παράρτημα του Μ.Γ.Φ.Ι. στην Κρήτη.  Αξίζει να αναφερθεί πως το λογότυπο του Μουσείου αποτελεί το ροπαλόμορφο ελάφι του Ρεθύμνου το οποίο συναντά κανείς και στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα καθώς αποτελείται από 9 τρούλους και 13 κελιά ενώ κανένας επισκέπτης δεν μένει ασυγκίνητος στη θέα του «Ηγουμενείου» και του περιβάλλοντα χώρου. Σαν πρώτη εικόνα, στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, ο επισκέπτης έχει την μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με φυτά τα οποία ευδοκιμούν στην Κρήτη καθώς έχουν φυτευτεί πλάτανοι, νεραντζιές, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κρητικοί φοίνικες, πικροδάφνες και δάφνες καθώς και θάμνοι όπως  αγριοτριανταφυλλιές, κουμαριές, σχίνοι, μυρτιές, λεβάντα, δίκταμο, λυγαριές, δεντρολίβανο και αγριολεβάντα. 

Στην συνέχεια και στο εσωτερικό του Μουσείου η παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου, που έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο, ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο καθώς παρουσιάζει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης και των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σε βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για μια μοναδική γνωριμία με το φυτικό και ζωικό βασίλειο της εποχής παρουσιάζοντας με ζωντάνια και μεράκι τον τρόπο λειτουργίας και αλληλεξάρτησης των οικοσυστημάτων, παραμένοντας ωστόσο πιστό στο φυσικό και ιδιαίτερο περιβάλλον της Κρήτης. Πρωτότυπα ευρήματα των ενδημικών θηλαστικών σε αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος και σε ανατομική διάταξη αποτελούν αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια.

 Κείμενα:Τανάτσκοβιτς Κωνσταντίνα

Στοιχεία Μουσείου
Διεύθυνση:Κωνσταντίνου Σάθα και Μαρκέλλου
Ωρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο 9:00-15:00
Είσοδος: 4€ ενήλικες, 2€ (μαθητές από 10 έως 18 ετών, φοιτητές –με επίδειξη ταυτότητας-, ΚΑΠΗ –οργανωμένη επίσκεψη)

ΔΩΡΕΑΝ είσοδο δικαιούνται:
-  Παιδιά κάτω των 10 ετών
- Εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, δημοσιογράφοι, Οι Φίλοι άλλων μουσείων, ΑμεΑ, Πολύτεκνοι (με επίδειξη ταυτότητας)
- Εργαζόμενοι Δήμου Ρεθύμνου
- Στρατιωτικοί πεζικού, ναυτικού & αεροπορίας, αστυνομία, ευέλπιδες (οργανωμένη επίσκεψη)
- Τα μέλη του ICOM
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28310-23083 , 210-8014813 , 6989906018  


Δείτε:Πολύ σύντομα Πλήρες φωτογραφικό υλικό του μουσείου....