ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Δημοτική Πινακοθήκη “Λ. Κανακάκις” ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992 και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας το 1995 με σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο Δήμο Ρεθύμνης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στεγάζεται σε ένα ενετικό κτίριο, στην καρδιά της παλιάς ιστορικής πόλης του Ρεθύμνου, κάτω από τη Φορτέτζα και το Αρχαιολογικό Μουσείο.  Ένας ανανεωμένος χώρος που συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, δημιούργησε το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που απέκτησε η Κρήτη. Το παλιό ενετικό κτίσμα που αποτέλεσε στις αρχές του 20ου αιώνα έναν από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους του νησιού, με το εργοστάσιο σαπουνιού που φιλοξενούσε μέχρι τη δεκαετία ΄70, σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο περίπου 1000 τ.μ. υψηλών προδιαγραφών.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο διαθέτει μια μόνιμη συλλογή περίπου 400 έργων σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 ως σήμερα. Τα έργα του Λ. Κανακάκι (περίπου 50 λάδια, σχέδια, ακουαρέλες) καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλη τη διαδρομή της δουλειάς του.
Η συλλογή που στο σύνολό της καλύπτει επαρκώς τα δείγματα της τέχνης του δεύτερου μισού αιώνα μας, από την αφαίρεση και τη γεωμετρικότητα μέχρι το νεοεξπρεσιονισμό, τη νέα παραστατικότητα, το μινιμαλισμό, το αντικείμενο στο χώρο, τη γλυπτική και τη γλυπτοζωγραφική, τις συναρμογές, τις εγκαταστάσεις στο χώρο και τα περιβάλλοντα, την εννοιακή τέχνη, τη φωτογραφία, τη δημιουργία έργων επεξεργασμένων στον υπολογιστή, προσκλήθηκε και φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας  ενώ συζητιούνται οι συνθήκες ασφάλειας και τρόπου παρουσίασής της σε άλλες ελληνικές πόλεις και νησιά που την έχουν ζητήσει.


Παράλληλα η συλλογή έργων του Λευτέρη Κανακάκι έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη, αξιολόγηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων και αλληλεπιδραστικών πολυμέσων.

Το πρόγραμμα υλοποίησε ο Ανδρέας Κόλλιας-Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε αυτή τη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, ο κεντρικός χώρος και οι εναλλακτικοί χώροι που χρησιμοποιούσε ο θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη, κατάφερε να ξεπεράσει τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες συγκεντρώνοντας την πανελλήνια και ενίοτε τη διεθνή κοινότητα της τέχνης. Εκθέσεις διεθνούς περιεχομένου, προγράμματα και συνεργασίες με φορείς αντίστοιχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υλοποιήθηκαν ενώ εκπρόσωποι ιδρυμάτων,  θεωρητικοί   και   καλλιτέχνες  από  την   Ευρώπη  και  τις  Η.Π.Α., συναντήθηκαν στους χώρους μας με τους καλλιτέχνες μας αλλά και την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Συγκεκριμένα, από το 1992 έως σήμερα, έχουν οργανωθεί 88 εκθέσεις, μονογραφικές και θεματικές και έχουν εκδοθεί 60 κατάλογοι.


Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εκθέσεων λειτουργούν καθημερινά ξεναγήσεις κατά ηλικίες παιδιών, νέων και ενηλίκων.
 Το 1996 το Ρέθυμνο μπήκε σε ένα δεύτερο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να δημιουργήσει Εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών.

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Διεύθυνση:Οδός Χειμάρας 5, Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28310 52530, 52689
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 09:00-13:00 & 19:00-22:00, Σάββατο - Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστή.
Είσοδος:Κανονικό εισητήριο 3 ευρώ
Για φοιτητές, σχολεία, συνταξιούχους 1,50 ευρώ
Για παιδιά η είσοδος ελεύθερη

Πηγή cca.gr

Δείτε:Πολύ σύντομα Πλήρες φωτογραφικό υλικό του μουσείου....