Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

To Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου, φιλοξενείται σε ένα κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του 1600 μ.Χ. με ενετική τεχνοτροπία και αποτελούσε εξοχική κατοικία αρχοντικής οικογένειας Ενετών με το όνομα Claudio.

Το 1985 η έπαυλη, ερειπωμένη, παραχωρείται από τον Αλκιβιάδη Κοτσάμπαση στην κοινότητα Χρωμοναστηρίου. Το 1997 η κοινότητα Χρωμοναστηρίου παραχωρεί το υπο κατάρρευση πλέον κτίριο στο Γ.Ε.Σ  προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για την αναστήλωσή του και την δημιουργία στρατιωτικού μουσείου.Στης 21 Μαίου 2010 εγκαινιάζεται  παρουσία του αρχηγού του Γ.Ε.Σ. Φράγκου Φραγκούλη και  ανοίγει για το ευρύ κοινό.

 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ,στα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στο Μουσείο απο ιδιώτες,  φιλοξενούνται πυροβόλα,ελικόπτερα και αεροπλάνα του Ελληνικού Στρατού στις πραγματικές τους διαστάσεις και στην πραγματική τους μορφή .

Στο εσωτερικό, το Μουσείο περιλαμβάνει αίθουσα με ευρύ φάσμα μακετών και στολών του ελληνικού στρατού,όπλων και παρασήμων  και  δύο αίθουσες κειμηλίων όλων των ιστορικών περιόδων απο το 1821 και μετά,χαρίζοντας στον επισκέπτη ένα οπτικό ερέθεισμα που έρχεται να προστεθεί και να ολοκληρλωσει την ιστορική γνώση.

Οι δύο αίθουσες περιοδικών εκθέσεων που στην παρούσα χρονική περίοδο φιλοξενούν το «Μακεδονικό Αγώνα» και την κοινωνική προσφορά των «Ενόπλων Δυνάμεων»  παρουσιάζουν ολοκληρωμένα ιστορικά γεγονότα.Η  αίθουσα με ίντερνετ έξι θέσεων  επιτρέπει στους επισκέπτες να έρχονται σε επαφή με οπτικοακουστικό υλικό, γεγονός που ενισχύει την «ιστορική μνήμη» του Μουσείου στους επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Η  βιβλιοθήκη με το αναγνωστήριο είναι ο κατάλληλος χώρος για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους  ενώ περιλαμβάνει επίσης γραφείο διεύθυνσης και γραμματεία, αίθουσα συνεδριών και βοηθητικούς χώρους.

 

Κείμενα:Τανάτσκοβιτς Κωνσταντίνα

Στοιχεία Μουσείου
Ωρες Λειτουργίας
:  Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00πμ-13.00μμ
Tηλέφωνα επικοινωνίας:28310 75135
Διεύθυνση:Χρομοναστηρι Ρεθύμνου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Δείτε: Πολύ σύντομα Πλήρες φωτογραφικό υλικό του μουσείου....