Ιστορία

Το μουσείο Παπα Γεωργουλάκη ξεκίνησε την λειτουργία του σαν μουσειακός χώρος το 2001 με πρωτοβουλία του Γεώργιου  Γεωργουλάκη ιδιοκτήτη του της πατρικής οικίας της οικογένειας Γεωργουλάκη όπου στεγάζεται το σημερινό μουσείο.
 
 Μουσείο

 Το μουσείο έχει την αρχιτεκτονική ενός παλιού αρχοντικού που χρονολογείται από το 1890 περίπου και οι χώροι του δεν έχουν υποστεί καμία αλλαγή καθώς ο επισκέπτης μπαίνοντας συναντά ένα σπίτι «αντίκα» που τον ταξιδεύει σε άλλη εποχή.

Ο Μιχάλης Γεωργουλάκης καθώς και οι πρόγονοί του όντας συλλέκτες παντός τύπου αντικειμένων κατάφεραν να αποκτήσουν μια αξιόλογη συλλογή με οικογενειακά αντικείμενα, η οποία είναι τοποθετημένη θεματικά στους ανάλογους χώρους μέσα στο αρχοντικό.

Στην παλιά κουζίνα του σπιτιού ο επισκέπτης έχει την μοναδική ευκαιρία να δεί αντικείμενα οικιακής χρήσης από το 1800 μέχρι και πρόσφατα ενώ στο σαλόνι του σπιτιού βρίσκονται εκτός από τα παλιά έπιπλα του σπιτιού πίνακες, πιθάρια, λάμπες από την ίδια χρονολογική περίοδο.

Το γραφείο του σπιτιού με την παλιά βιβλιοθήκη είναι ένας μοναδικός χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρεί έγγραφα που χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας καθώς και μετάλλια, παλιές πέννες, αλλά και αρκετά βιβλία πολλά από τα οποία είναι εκκλησιαστικού περιεχομένου καθώς και ο παπα Μιχάλης αλλά και ο γιός του παπα Γεώργιος ήταν ιερείς.

Στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου αλλά και στις αποθήκες βρίσκονται γεωργικά εργαλεία καθώς και αξιόλογες συλλογές από τον πόλεμο. Χρονολογικά ολόκληρη η συλλογή εκτείνεται από το 1820 έως και πρόσφατα.

 Πρόκειται για ένα σπίτι με σπάνια εκθέματα  ενώ όσοι έχουν επισκεφτεί το μουσείο δεν παραλείπουν να μιλούν για την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το αίσθημα της γαλήνης και της ηρεμίας. 

 

Κείμενα:Τανάτσκοβιτς Κωνσταντίνα

Στοιχεία Μουσείου

Διεύθυνση :Ασώματος, Μύρθιος 74060 ΡΕΘΥΜΝΟ
ΔHMOΣ ΦΟΙΝΙΚΑ 
Τηλ. Επικοινωνίας :2832031674
Ωράριο λειτουργίας: 10.00πμ-16.00μμ

 Είσοδος: 2,50ευρώ    

 Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά έως 16 ετών

 

Δείτε: Πoλύ σύντομα Πλήρες φωτογραφικό υλικό του μουσείου....