Μικρασιατικό γλυκό µε ταχίνι,Συνταγές,μαγειρικής,διατροφή,Κρητική,γλυκό,κουταλιού,ψήνω,ψήνεται,νοστιμιές,νηστίσιμα,φαγητά,μαγειρευτά,σαλάτα,ψητόβραστά,παραδοσιακές,παράδοση,Ρέθυμνο,Ρέθυμνου,ρεθυμνο,ΡΕΘΥΜΝΟ,ΚΡΗΤΗ,ΗΡΑΚΛΕΙΟ,ΛΑΣΙΘΙ,χωριό,Δοκιμασμένες,συνταγές,δίαιτα,εύκολες,Ζαχαροπλαστικής,Μαγειρική,ελληνική,κουζίνα,Σπιτικές,Μεσογειακή,κουζίνα,Ρεθυμνιώτικες,νοστιμιές,γεύση,παράδοσης,ειδησεις,νεα,ΝΕΑ,ΕΙΔΗΣΕΙΣΕίναι εξαιρετικά υγιεινό, ωστόσο απολαύστε το... µε µέτρο.

ΥΛΙΚΑ (για 12 άτοµα)

950 γρ. έτοιµο φύλλο κρούστας

500 γρ. ταχίνι

500 γρ. καρύδια, κοπανισµένα

250 ml καλαµποκέλαιο

1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 φλ. ζάχαρη

1 φλ. νερό

1 µατσάκι αρµπαρόριζα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουµε το ταχίνι µε 150 ml καλαµποκέλαιο. Αναµειγνύουµε τα καρύδια µε την κανέλα. Αλείφουµε µε ελαιόλαδο ένα ταψί.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουµε το 1 φύλλο κρούστας µε το µείγµα του καλαµποκέλαιου µε το ταχίνι. Το πασπαλίζουµε µε τα καρύδια και διπλώνουµε τις άκρες και από τις τέσσερις πλευρές κατά 4 εκ. Τα τυλίγουµε σε ρολά, τα πιέζουµε από τις άκρες στο κέντρο να «σουρώσουν» και τα τοποθετούµε κυκλικά στο ταψί. Τα τρυπάµε µε ένα πιρούνι. Βάζουµε το υπόλοιπο καλαµποκέλαιο να κάψει και τα ζεµατίζουµε. Τα ψήνουµε στον φούρνο σε χαµηλή θερµοκρασία και τα αφήνουµε να κρυώσουν.

Ετοιµάζουµε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά, και σιροπιάζουµε το γλυκό. 

Από το «Ηµερολόγιο 2013: Αγίων εδέσµατα» (εκδ. Μύρτος)