Παραδοσιακή βασιλόπιτα

ΥΛΙΚΑ
- 4 φλιτζ. αλεύρι
- 4 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κουταλάκι βούτυρο
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 5 αβγά
- Ξύσμα λεμονιού
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- Ζάχαρη άχνη (για την επικάλυψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και μετά τα κοσκινίζουμε δύο φορές. Οι νέες νοικοκυρές δεν το πολύ-κάνουν. Εγώ όμως θεωρώ ότι κάνει το κέικ πιο αφράτο και «στερεό».

2. Σε μίξερ, «χτυπάμε» το βούτυρο και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Μετά, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και αφήνουμε το μίξερ να αναμειγνύει για 4-5 λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε το ξύσμα του λεμονιού (ή βανίλια αν θέλουμε) και λίγο-λίγο το μείγμα του αλευριού, ενώ ενδιάμεσα προσθέτουμε και μικρές ποσότητες από το γάλο (προσπαθούμε να είναι χλιαρό). Τέλος, αποσύρουμε το μπολ από το μίξερ και ανακατεύουμε τέλος ελαφρά.

3. Βουτυρώνουμε τη στρογγυλή φόρμα ή το ταψάκι που θα ψήσουμε τη βασιλόπιτα. Αν είναι ταψί στρώνουμε στο πάτο λαδόχαρτο, το οποίο επίσης βουτυρώνουμε. Ψήνουμε στη συνέχεια σε μέτριο φούρνο για τρία τέταρτα της ώρας ώσπου η πίτα να πάρει χρώμα και αν θέλουμε μετά την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή με γκλάσο και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Χρόνος εκτέλεσης: 55 λεπτά
Μερίδες: 10-12

Της Φωτεινής Αλεξοπούλου