Kρητικά μελομακάρονα,Συνταγές,μαγειρικής,διατροφή,Κρητική,γλυκό,κουταλιού,ψήνω,ψήνεται,νοστιμιές,νηστίσιμα,φαγητά,μαγειρευτά,σαλάτα,ψητόβραστά,παραδοσιακές,παράδοση,Ρέθυμνο,Ρέθυμνου,ρεθυμνο,ΡΕΘΥΜΝΟ,ΚΡΗΤΗ,ΗΡΑΚΛΕΙΟ,ΛΑΣΙΘΙ,χωριό,Δοκιμασμένες,συνταγές,δίαιτα,εύκολες,Ζαχαροπλαστικής,Μαγειρική,ελληνική,κουζίνα,Σπιτικές,Μεσογειακή,κουζίνα,Ρεθυμνιώτικες,νοστιμιές,γεύση,παράδοσης,ειδησεις,νεα,ΝΕΑ,ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Υλικά

για τη ζύμη

2 κιλά αλεύρι

1000 ελαιόλαδο

1 κιλό ζάχαρη

300 γρ. χυμό πορτοκάλι

250 γρ. αλουσά

150 γρ. ρακί

30 γρ. σόδα

10 γρ. κανέλα

10 γρ. γαρίφαλο

χυμό και φλοιό από 1 λεμόνι

για το σιρόπι

600 γρ. νερό

400 γρ. ζάχαρη

200 γρ. μέλι

1/2 λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλας

5 γαρίφαλα

για το γαρνίρισμα

σουσάμι

καρύδια

Εκτέλεση

Τοποθετούμε, σε μια λεκάνη, τη ζάχαρη, την πορτοκαλάδα, τη ρακί, τη κανέλα, τα γαρίφαλα, το χυμό από ένα λεμόνι και φλοιό λεμονιού ξυσμένο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τη σόδα, διαλυμένη σε αλουσά (νερό με στάχτη) και ρίχνουμε αργά-αργά το αλεύρι.

Παρασκευάζουμε τη ζύμη, η οποία πρέπει να είναι σκληρή και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα ψήνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε νερό με μέλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.

Τέλος, βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και αφού τα βγάλουμε, τα πασπαλίζουμε με αλεσμένο σουσάμι ή ψιλοκομμένα καρύδια.

Μικρά Μυστικά

Αφήνουμε τη ζύμη, η οποία θα πρέπει να είναι σκληρή, να “ξεκουραστεί” προτού πλάσουμε τα μελομακάρονα.

Από τη Μαρία Δαμιανάκη και το βιβλίο “Γεύσεις Ζαρού”