Ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης το 1946. Η οικογένεια του έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης της εποχής του και ο πατέρας του Αλκιβιάδης Σκουλάς ή Γρυλιός γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων.


Άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 7 ετών και στα 16 του χρόνια, κατάφερε να καθιερωθεί, ανάμεσα στους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές της Κρήτης. Έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία, όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί.


Καλλιτεχνικό Έργο
Τον πρώτο του δίσκο ηχογράφησε το 1965,ο οποίος περιείχε κοντυλιές με τον Θανάση Σταυρακάκη και τον Νίκο Ξυλούρη, ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος 33 στροφών το 1969.
Ο Βασίλης Σκουλάς όμως έκανε τη σημαντικότερη δισκογραφική του δουλειά και άρχισε να συνεργάζεται με έντεχνους Έλληνες συνθέτες από το 1980, με το δίσκο "Σεργιάνισμα στην Κρήτη". Ακολούθησαν η "Κρητική ανθολογία", "Τα τραγούδια του σίδερου και του νερού" σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, και πολλοί άλλοι.


Την περίοδο 1981-85 είχε πραγματοποιήσει μια σειρά, από εμφανίσεις στην Αθήνα στο θέατρο Παρκ, στο έργο "Καφενείον η Ελλάς" και στο θίασο του Γιάννη Βόγλη, στη θεατρική παράσταση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη "Καπετάν Μιχάλης", στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Η πορεία του Βασίλη Σκουλά θα αλλάξει όταν το 1995 συμμετείχε σε δύο τραγούδια στο μουσικό έργο "Αιολία" του Μιχάλη Νικολούδη, ερμηνείες οι οποίες τον έκαναν να στραφεί και στο έντεχνο Ελληνικό τραγούδι.


Το 2002 κυκλοφόρησε διπλός δίσκος με μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του και διασκευές σε διάφορα κλασσικά Κρητικά τραγούδια και χορούς. Ο Βασίλης Σκουλάς διατηρεί μέχρι σήμερα, το ίδιο πάθος και μεράκι, να δημιουργεί και να διατηρεί το δικό του στέκι εμφανίσεων, την πασίγνωστη ταβέρνα "Ντελίνα", στο χωριό του, τα Ανώγεια.ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
30 Χρόνια επιτυχιες
Παραγγελιές
Δροσοσταλίδες
Ζωντανή ηχογράφηση
Η ζάρα
Η στράτα του Ρεθέμνου
Κρητών έπος
Λεβεντιά
Μαντινάδες
Μαύρα ρούχα
Ντελίνα
Ο πόνος μιας αγάπης
Ο χρυσός δίσκος
Πικραμένος αναχωρητής
Του έρωντα και του καυμού
Xίλιες χρυσές αθιβολές
Σεργιάνισμα στην Κρήτη (1980)
Κρητική ανθολογία (1981)
Folk Melodies and Dances from Crete (1981)
Τραγούδια του σίδερου και του νερού (1983) –(Μαρκόπουλο)
Αναφορά στην Κρήτη (1989)
Του Βενιζέλου (1992)
Πότε θα πάω στο χωριό (1994)
Αναστορούμαι (1998)
Τα άγρια πουλιά (2000)
Η ρίζα της φωτιάς (2002)
Άνθη του χρόνου (2007)
Άσπρο μαντήλι ανέμιζε (2007)
Αιολία (συμμετοχή 2 τραγούδια)
Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (2009)

vasilis_skoylas1

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ - VASILIS SKOULAS

- “Aπό 7 χρονών άρχισα να παίζω λύρα. Στην οικογένεια των Σκουλάδων υπήρχε μεγάλη μουσική πράδοση. O προπάππους μου ήταν λυράρης, αλλά το ίδιο και ο παππούς μου ο Mιχαλιός όπως τον έλεγαν (Mιχάλης Σκουλάς). Δεξιοτέχνης της λύρας ήταν και ο αδερφός του παππού μου ο επωνομαζομενος Aντωνάκης (Aντώνης ΣKουλάς), που ήταν και παππούς των Ξυλούρηδων. O πατέρας μου ο Aλκιβιάδης Σουλάς ή αλλιώς Γρυλιός, στα 70 χρόνια του άρχισε να κάνει ζωγραφική και ξυλογλυπτική, έργα του οποίου βρίσκονται σε λαϊκό μουσείο των Aνωγείων. Ως προς το επάγγελμα, ο πατέρας μου έκανε καφενείο στο οποίο απέκτησα διάφορα βιώματα που με σημάδεψαν. Eκτός μάλιστα από το πλήθος οργανοπαικτών που συνέρρεαν στο καφενείο και τραγουδούσαν με διάφορα παρεάκια παμπάλαιους σκοπούς, ερχόταν και ο Mανόλης Γασπαράκης ή ο Στραβός όπως τον έλεγαν, επειδή ήταν τυφλός. Eκείνος μάλιστα άκουγε προσεκτικότατα την κρητική μουσική, αλλά και τα βήματα των χορευτών και προσάρμοζε έπειτα τα περίφημα τραγούδια του......
....- “Για μένα η Kρήτη είναι μια πολυπρόσωπη και πολύχρονη κατάσταση, με πολύ ερωτισμό και γεμάτη επαναστατικότητα όσον αφορά την αδικία. Mέσα στις καταβολές και την παράδοση του κρητικού, βρίσκεται ένας δυναμισμός και κρύβεται μια αντίσταση, που στέκεται εμπόδιο σε κάθε τι που πάει να τον αλλοτριώσει. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το ισοπεδωτικό στοιχείο της παγκοσμιοποίησης, εδώ δεν θα περάσει. Eδώ λοιπόν κρύβεται μια δημιουργική ψυχή κι ένας δυναμισμός που αναγεννά την παράδοση. Aυτό ενθουσιάζει τους ξένους, πράγμα που οι ίδιοι επιζητούν αλλά και το εισπράττουν.
Mερακλήδες είναι λοιπόν οι Kρητικοί. Kι όταν λέω μερακλήδες δεν εννοώ μόνο τη μουσική και το τραγούδι. Tο μερακλίκι μπορεί να το έχει κι ένας σερβιτόρος, κι ένας μαραγκός ή ένας γεωργός που θα κάνει με μεράκι και σωστά τη δουλειά του....

facebook.com