Η παράδοση είναι ένα μυστήριο πράμα. Όσο μια κοινωνία χορταίνει, τη χάνει, κι όσο πεινά, τη διατηρεί. Όποιος βρεθεί απομονωμένος σ’ ένα βουνό, γίνεται πηγή πολιτισμικής αυθεντικότητας, ενώ όποιοι ενώνουν τα βήματά τους στις μεγάλες και εξελιγμένες πολιτείες, συχνά καταναλώνουν φτηνά πολιτισμικά υποπροϊόντα, εκτός αν στραφούνε με μανία και ζήλο προς εκείνους που είχαν απομείνει στα βουνά…

Γέννημα θρέμμα των Βρυσών Αγίου Βασιλείου, ενός χωριού φτωχικού και απομονωμένου σχετικά, σκαρφαλωμένου στην πλαγιά του (Α)σιδέρωτα, ο Μιχάλης Παυλάκης είχε την τύχη να γνωρίσει την ίδια μορφή της μουσικής μας που είχε γνωρίσει κι ο παππούς του κι ο παππούς του παππού του. Κι αυτό επέδρασε όχι μόνο στον τρόπο που παίζει μουσική, μα και στις επιλογές της ζωής του και στον τρόπο που βλέπει τον κόσμο γενικότερα.

Έτσι, αν και γεννημένος το 1974, ο Μιχάλης είναι νέος και ταυτόχρονα πολύ «ηλικιωμένος», λόγω της βρυσανής μουσικής παιδείας του, κατάλληλος για να μεταφέρει την παράδοση στην ποδιά μας, δηλαδή στην καρδιά μας.

Τέταρτο και τελευταίο παιδί του Φίλιππου Παυλάκη και της Σωτηρίας, το γένος Πεδιαδιτάκη, το ψιμάκι της οικογένειας, ο Μιχάλης ακούει απ’ όταν θυμάται τον κόσμο τους χωριανούς του λυράρηδες και ιδίως το Βασίλη και το Μιχάλη Γρηγοράκη, ενώ στα πρώτα του βήματα καθοδήγησε τη χέρα του ο θείος του λυράρης Αντώνης Παυλάκης. Λύρα πρωτόπιασε στα δέκα του, ενώ από τα δεκαπέντε προχωρεί μοναχός, με δασκάλους τ’ αφτί και την καρδιά του, μα και ολόκληρη τη βρυσανή κοινωνία, που του μετέδιδε ασυναίσθητα τον αέρα και την ευαισθησία της.

Η πρώτη του λύρα, χάρισμα του ξαδέρφου του Μανώλη Παυλάκη, που ζούσε στην Αθήνα, είναι μια παλιά λύρα του Μανώλη Σταγάκη, που τη φυλάει ακόμη ως κόρην οφθαλμού. Μ’ αυτή τη λύρα σπούδασε στο μεγάλο ωδείο των Βρυσών: την παρέα τω μερακλήδω, σχεδόν κάθε βράδυ, κυρίως στο καφενείο του πατέρα του, του Φίλιππα, που ήταν, ώστ’ απού ζούσε, η ψυχή τση παρέας.

Ωστόσο, ο Μιχάλης έμαθε και βυζαντινή μουσική, με δάσκαλο τον Ανδρέα Γιακουμάκη, στο Ελληνικό Ωδείο «Κώστας Μουντάκης», στου Σταυρωμένου, έξω απ’ το Ρέθεμνος. Εκεί, εκτός από το πτυχίο της βυζαντινής μουσικής, έλαβε και επίσημα αναγνωρισμένο πλέον «πτυχίο λύρας».

Ανάμεσα στους κατά καιρούς συνεργάτες του λαγουθιέρηδες ξεχωρίζουν ο Μανώλης Μανιαδάκης από τσι Βωλιώνες Αμαρίου, ο Νίκος Καραπιδάκης από τα Σαχτούρια Αγίου Βασιλείου, ο Μανώλης Ταταράκης από το Γερακάρι Αμαρίου, ο Αδαμάντιος Μιξάκης από τον Άρδαχτο Αγίου Βασιλείου και ο χωριανός του Βρυσανός Σταύρος Παναγιουλάκης.

Η μουσική τον ταξίδεψε Αφρική, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Κύπρο και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Συνεργάζεται με τη Χορωδία και Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «Παύλος Βλαστός», με τη Χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, με τους ρεθεμνιώτικους παραδοσιακούς συλλόγους Αρκάδι και Όμιλος Βρακοφόρων, ενώ από το 1997 είναι δάσκαλος της χορωδίας του Α΄ και του Β΄ ΚΑΠΗ του δήμου Ρεθύμνης.

Συνεργάζεται επίσης με την Πολιτιστική Κρήτη του Μιχάλη Πριναράκη και συμμετέχει στον ψηφιακό δίσκο εικόνας (DVD) λαογραφικού περιεχομένου που συνοδεύει τον ογκώδη τόμο του Μ. Πριναράκη «Λαϊκά Ήθη και Έθιμα της Κρητικής Υπαίθρου». Προηγούμενη δισκογραφική παρουσία του είναι ο ψηφιακός δίσκος της Χορωδίας και Ορχήστρας «Παύλος Βλαστός» «Αστραπή Περίφημος – Αρκαδίου Έπος» και ο ψηφιακός δίσκος που συνοδεύει την ποιητική συλλογή του Θοδωρή Ρηγινιώτη «Τίβοτσι». Συμμετέχει επίσης στον καινούργιο δίσκο της Χορωδίας «Παύλος Βλαστός» «Κάστρο την είχα την καρδιά», που είναι μια συνεργασία με το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ρέθυμνο.

 

Mixalis Pavlakis