Γιος του Μανόλη και της Γεωργίας Νικηφόρου γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 8-3-1980, και κατάγεται από την καλυβο Μυλοποταμου.

 

Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου και αργότερα άρχισε να παραδίδει μαθήματα (προπαρασκευαστικά) σε δημοτικά σχολεία του νομού μέσω του μουσικού σχολείου.

 

Το 1992 σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική και συγκεκριμένα με την λύρα και το τραγούδι, στην αρχή με κάποια μαθήματα σε ωδείο και μετά μόνος του μέχρι που έκανε την πρώτη του συνεργασία το 1994 με τον Λουκά τον Μανδακακη και τον Γιάννη το Βρεττο ξεκινώντας έτσι μετά από πολύ εξάσκηση και εντατικές πρόβες  να παίζει σε κοινωνικές εκδηλώσεις!

 

Το 1996 έγραψε το πρώτο του cd με γενικό τίτλο "Παράπονα" στην εταιρία Φαιστός με τον Λουκά Μανδακακη στο λαούτο και τον Δουλγερακη τον Μπαμπη στην κιθάρα. Η συνεργασία του με το Λουκά κράτησε μέχρι το 1999.

 

Από το 2000 έως το 2007 συνεργάστηκε με τον Μανόλη Κυδωνάκη καθώς από το ’97 και ’00 αντίστοιχα με τον αδερφό του Νίκο στο μαντολίνο και τον Δημήτρη Κουτρακη στο λαούτο.    

Παράλληλα παρακολουθεί για πολλά χρόνια μαθήματα φωνητικής και ασχολείται και με το έντεχνο τραγούδι καθώς είναι μέλος της μουσικοθεατρικης ομάδας (φωνές του νότου) που δημιουργήθηκε από την Αντιγόνη Αραμπατζογλου σε συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνακη παρουσιάζοντας πολλές συναυλίες σε όλη την Κρήτη, μόνοι τους σαν ομάδα, αλλά και με μεγάλα ονόματα της έντεχνης μουσικής όπως "Τρίφωνο" και Βασίλη Λέκκα . Επίσης συμμετείχε στην δισκογραφική δουλειά "Προσοχή Τρίφωνο" σε κομμάτια της Λίνας Νικολακοπουλου.

 

Το 2001 έγραψε το 2 cd με γενικό τίτλο (Μυλοποταμιτικα) στην εταιρία Αερακης Κρητικό μουσικό εργαστηρι  με τον Μανόλη κυδωνάκη στο λαούτο και τον Μιχάλη Μαρακομιχελακη στην κιθάρα.

Το 2004 έγραψε το 3 cd με γενικό τίτλο (Κρητικές στράτες) στην εταιρία Αερακης Κρητικό μουσικό εργαστηρι με τον Μανόλη Κυδωνάκη στο λαούτο τον αδερφό του Νίκο στο μαντολίνο τον Δημήτρη Κουτρακη στο λαούτο τραγούδι  τον Γιάννη Μπαξεβάνη στην κιθάρα και τον Πέτρο Παπακυριακου στα κρουστά.

 

Κατά καιρούς έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό (Ελβετία-Ρωσία-Κύπρο) και σε πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδας για μουσικές εμφανίσεις αλλά και σε εμφανίσεις με χορευτικούς συλλόγους,

Πήρε μέρος στον διαγωνισμό κρητικού τραγουδιού σε μουσική της Κατερίνας Κορνάρου όπου απέσπασαν σαν ομάδα το τρίτο βραβείο.

 

Του αρέσει η σεμνή Κρητική μουσική και προσπαθεί να την υπηρετεί όπως της αξίζει σε συνεργασία πάντα με αξιόλογους μαντιναδολογους όπως Βρετζος Κώστας-Ζερβακης Κώστας-Καλομοίρης Λευτέρης-Μαγκουφακης Κώστας-Νικολουδακης Βασίλης- Πολιτακης Γιώργος-Σαριδακης Γιώργος-Σηφακης Γιώργος-Σκουτελης Γιώργος-Σπανουδακης Ανδρέας(κ.α) οι οποίοι τον έχουν στηρίξει δισκογραφικά και όχι μόνο.

 

Πρότυπα του από την αρχή μέχρι  και σήμερα χαρακτηρίζονται όλοι εκείνοι που άφησαν ιστορία στον τόπο μας με τις ψυχικές και καλλιτεχνικές τους ικανότητες καθώς είχε και την τιμή να συνεργαστεί μεμονωμένα με κάποιους από τους αξιόλογους ερμηνευτές της μουσικής μας.  

 

Το 2010 ξεκινάει μια νέα συνεργασία με τον λαουτιέρη Βρουλακη Νίκο και τον κιθαρίστα Σαπουνακη Μιχάλη καθώς και τους Κουτρακη Δημήτρη και τον αδερφό του Νικηφόρο Νίκο με πολύ θετική σκέψη και πολύ δουλειά για ένα καλό αποτέλεσμα, θέτοντας στόχους όπως αυτόν για  μια καινούργια δισκογραφική δουλειά

 

 

 

Η σελίδα μας ενημερώνεται καθημερινά  Επισκεφτείτε μας ξανά.