Γεννήθηκε το 1979 στον Άρδαχτο Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνης.
Ένα χωριό, χωρίς το οποίο, όπως και ο ίδιος λέει, θα είχε άλλη θεώρηση για τη μουσική, το γλέντι, το χορό και την ίδια τη ζωή. Ο Άρδαχτος, αποτελεί για κείνον πηγή έμπνευσης, του δίνει πνοή στις μπόρες και τις χαρές της ζωής, δε χορταίνει να συναναστρέφεται με τους συγχωριανούς του, να θωρρεί τα χαράκια του, να πίνει από τα νερά του...

Ο Αλέξανδρος πρωτόπιασε τη λύρα στα 9 του χρόνια και μαθήτεψε στο πολύτιμο και σπουδαίο σχολείο της προφορικής παράδοσης, παρακολουθώντας τους λαϊκούς παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της δυτικής Κρήτης στις άμεσες λειτουργίες της παράδοσης:
Στους γάμους, στα πανηγύρια, στα οικογενειακά γλέντια και στις παρέες των μερακλήδων.
Σαν το σφουγγάρι απορρόφησε σκοπούς και δίστιχα, δοκίμασε τις παραδοσιακές τεχνικές παιξίματος, αναζήτησε τα όργανα εκείνα, που αν και βρίσκονταν στο περιθώριο, ασκούσαν πάνω του μια ξεχωριστή γοητεία.
Πρώτος του δάσκαλος ήταν ο μπάρμπας του ο Μαθιός και κατά καιρούς, μαθήτεψε με: το Μανώλη το Μαργαρίτη (Μέλαμπες), το συγχωριανό του Γιάννη Δημητρακάκη, το Γιάννη τον Κακουδάκη, τον Αστρινό Ζαχαριουδάκη, το Ζαχάρη το Σπυριδάκη και τον Πέτρο το Καμπαρδάκη, για τους οποίους θρέφει βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση.
Σε συνδιασμό με τις μουσικές του σπουδές, σιγά σιγά ανδρώθηκε ένας ολοκληρωμένος μουσικός, που αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σ' αυτή την τέχνη, συμμετέχοντας πλέον ενεργά στη μουσική ζωή του νησιού και των Κρητών της Αθήνας, όχι μόνο με τη λύρα του, αλλά και με την τέχνη του στο τραγούδι, στην ασκομπαντούρα και τα θιαμπόλια.

"ΚΑΝΑΡΙ ΜΟΥ"
Σύμφωνα με το Λάμπρο Λιάβα (καθηγητή εθνομουσικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων) ο οποίος προλογίζει την πρώτη του δισκογραφκή δουλειά "Κανάρι μου, " ο Αλέξανδρος είναι ένας νέος με λαμπερή ματιά, ήθος, σεμνός και διακριτικός. Διακρίνεται για το ταλέντο και τη βαθιά μουσικότητα του σε συνδιασμό με το μεράκι και το ζήλο του να εμβαθύνει στις ρίζες της κρητικής μουσικής.
Θέτει γερά εσωτερικά θεμέλια με αποτέλεσμα να αρθρώνει τη δικιά του φωνή και να ορίζει το προσωπικό του στίγμα.
Στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Κανάρι μου" συμπυκνώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μνήμες και τα βιώματα του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες από όλη αυτή τη διαδρομή.
Συνταιριάζει πρωτογενή ακούσματα από την τοπική παράδοση του χωριού και της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Βασιλείου-Αμαρίου (tracks 2, 6, 10 & 12), με το κλασσικό "παγκρήτιο" ρεπερτόριο, έτσι όπως αποτυπώθηκε στη δισκογραφία των 78 στροφών από τους Πρωτομάστορες, ΑΛΕΚΟ ΚΑΡΑΒΙΤΗ και ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ (tracks 1, 4, 11 & 13).
Παράλληλα συνθέτει και τη δική του πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, με το εξαιρετικό συρτό "Πνοή", με έμπνευση αλλά και σεβασμό στην παράδοση.
Το ρεπερτόριο που έχει επιλέξει για την πρώτη του δισκογραφική παρουσία, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο ιδίωμα της δυτικής Κρήτης κι αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της παράδοσης του νομού Ρεθύμνης.
Επίσης, αξίζει να σταθεί κανείς στις τόσο χαρακτηριστικές ρίμες για τον "Άη-Γιώργη" (track 5) και για τη "Ζωή τ' αθρώπου" (track 14), οι οποίες εκπροσωπούν την παλαιότερη παράδοση των ριμαδόρων της Κρήτης που δυστυχώς απειλείται με εξαφάνιση.
Παράλληλα το ένστικτο και το ανήσυχο πνεύμα που τον διακρίνουν ως καλλιτέχνη, τον οδήγησαν και σε επικοινωνία με άλλα μουσικά ιδιώματα γειτονικά προς την Κρήτη, όπως αυτό της Ολύμπου Καρπάθου, όπου η παλαιά λύρα συνταιριάζει αρμονικά με την τσαμπούνα, στα λεγόμενα "λυροτσάμπουνα".
Εκεί συνάντησε στην πράξη τις αφηγήσεις του πατέρα και του παππού του για τα "λυρομπάντουρα" που παίζονταν παλιότερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και για το Σκουτέλη (απ' τον Άρδαχτο) και το Σταυρακογιώργη (από τις Μέλαμπες), οι οποίοι τότε έπαιζαν ασκομπαντούρα.
Ο Αλέξανδρος θαύμασε τους Ολυμπίτες και την προσήλωση τους στη μουσική παράδοση του τόπου τους και τον αδρό, αντρίκειο ήχο της λύρας και της τσαμπούνας, κάτι που τον έκανε να σκύψει με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο παλαιό κρητικό λυράκι με τις εντερικές χορδές (track 11), στην παραδοσιακή τεχνική του δοξαριού με τα γερακοκούδουνα (tracks 5, 6, & 11) και στην ασκομπαντούρα (tracks 2 & 10). Τα όργανα αυτά βρίσκονται στις ρίζες της Κρητικής μουσικής παράδοσης και δεν είναι τυχαίο ότι ο ξακουστός λυράρης του μεσοπολέμου Αντρέας Ροδινός, δήλωνε με έμφαση ότι η ασκομπαντούρα είναι η μητέρα όλων των κρητικών σκοπών!
Η γέφυρα αυτή ανάμεσα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα εκπροσωπείται στο δίσκο με το εξαιρετικό τραγούδι για τους "Κοντραμπατζήδες" (track 3), καθώς και με το πρώτο μέρος του εξαιρετικού συρτού καλαματιανού (track 9), στο οποίο συμμετέχει ο αδερφικός φίλος του Αλέξανδρου, ο Γιώργης ο Καρπάθιος (ενίοτε και Αναστασιάδης).
Με το "Κανάρι μου", ο Αλέξανδρος επιβεβαίωσε όλους όσους διαβλέπουν στο πρόσωπο του μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα παρουσία για την κρητική μουσική παράδοση.
Στις μέρες της σύγχυσης και της κακοφωνίας που περνάμε η κατάθεση της ψυχής και της τέχνης του Αλέξανδρου μέσα από αυτό το δίσκο, είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογη κι ευπρόσδεκτη... είναι πολύτιμη!

ΚΑΝΑΡΙ ΜΟΥ
1.Κανάρια
2.Αρδαχθιανές Κοντυλιές
3.Οι Κοντραμπατζήδες
4.Κεφαλοβρυσανό
5.Τ' Άη Γιώργη
6.Κοντυλιές Βαρούχα
7.Πνοή
8.Εμπυρρίκιος
9.Καλαματιανά
10.Συρτα με ασκομπαντούα
11.Σούστα
12.Μελαμπιανά
13.Μαλεβιζιώτης
14.Ζωή τ' αθρώπου


ΣΤΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ ΤΗΝ ΠΛΩΡΗ

Μετά από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά το Μάρτη του 2007 με τίτλο “Κανάρι μου”, ο Αλέξανδρος Παπαδάκης προχωρά τον Οκτώβρη του 2010 στην κατάθεση της δεύτερης δισκογραφικής του δουλειάς, με τίτλο “Στου καραβιού την πλώρη”.
Με το νέο του δίσκο, μας καλεί να σαλπάρουμε μαζί του σε ένα ταξίδι γεμάτο γνήσιους, κρητικούς, παραδοσιακούς ήχους και μελωδίες από διάφορες γωνιές της Κρήτης. Η περιπλάνηση ξομπλιάζεται από παραδοσιακά όργανα της Κρήτης, όπως λύρα, λαγούτο, μπουλγαρί, μαντόλα, χαμπιόλι. Μας σεργιανά από τον Άη-Βασσίλη στα Χανιά, από τα Αστερούσια στις αξέχαστες μελωδίες του Νικολή Τζέγκα, από τα Ανώγεια στο Αμάρι. Δίνει νέα πνοή στους σκοπούς μεγάλων μορφών της κρητικής μουσικής, όπως του Φουσταλιέρη, του Ναύτη, του Κουτσουρέλη. Μας θυμίζει παλιούς παραδοσιακούς σκοπούς και στίχους και μας εκστασιάζει με τον ήχο της αρχέγονης ασκομπαντούρας του. Μας συγκινεί καθώς μας φέρνει από το παρελθόν τη φωνή του αείμνηστου μελαμπιανού δασκάλου του, Μανώλη Μαργαρίτη. Επιπρόσθετα, μας μεταγγίζει την ομορφιά δύο σκοπών που οι ρίζες τους δε βαστούν από την Κρήτη: του Λαζώτη, μιας μελωδίας που οι Κρήτες ζύμωσαν και μετέφεραν από την περιοχή του Πόντου και το σκοπό “Αφούσης” από την Κάσο.

Θα ήταν παράλειψη να μη σημειώσουμε τους αξιόλογους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη δημιουργία: Δάβρης Χρήστος, Αρβανίτης Ανδρέας (Βάρδας), Μυξάκης Αδαμάντιος, Κουτρουμπάς Γιώργης, Βεργαδής Δημήτρης, Γιωργακάκης Ανδρέας, Βιδιαδάκης Γιάννης, Βεργαδής Γιάννης, είναι οι άξιοι συνοδοιπόροι του Αλέξανδρου στο νέο του δισκογραφικό ταξίδι.
Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι ο νέος δίσκος είναι ακόμα μια γέννα όλων αυτών των ήχων και ρευμάτων που κυλούν μέσα στο αίμα και στην ώριμη ψυχή του νεαρού καλλιτέχνη, που γεμάτος σεβασμό, αγάπη και ταπεινοφροσύνη, υπηρετεί κι ερευνά τη μουσική του τόπου του. Όπως αναφέρει ο κ. Λάμπρος Λιάβας (καθηγητής εθνομουσικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων), ο οποίος έχει προλογίσει την πρώτη δισκογραφική δουλειά του καλλιτέχνη, “στις μέρες της σύγχισης και της κακοφωνίας που περνάμε, η κατάθεση της ψυχής και της τέχνης του Αλέξανδρου, είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογη και ευπρόσδεκτη… είναι πολύτιμη!” Για ακόμα μια φορά ο Αλέξανδρος Παπαδάκης δικαιώνει την άποψη του κ. Λιάβα και μας παραδίδει ένα αληθινό διαμάντι.
Ο νέος δίσκος λοιπόν, εμπεριέχοντας αυτό που «στουμπακά» στο κορμί και στο μυαλό του Αλέξανδρου και διψά να βγει όξω και να “πιάσει” τον κόσμο, μας μεταμόρφωσε σε ευτυχείς ταξιδευτές πάνω στο νέο του σκαρί.
Με το καλό να συντροφεύσει όλους τους ακροατές που θα επιλέξουν να κάνουν αυτό το ταξίδι και να καλλιεργήσουν το μουσικό τους πνεύμα και ήθος.


ΣΤΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ ΤΗΝ ΠΛΩΡΗ (2010)

1. Κουτρουλιανό νερό
Μουσική στίχοι: Αλέκος Καραβίτης
2. Κοντυλιές με ασκομπαντούρα
Μουσική: παραδοσιακή
Στίχοι: αʼ, βʼ, γʼ παραδοσιακοί, δʼ Μιχαηλίδης Μιχάλης
3. Όσο βαρούν τα σίδερα
Μουσική στίχοι: Στέλιος Φουσταλιέρης
4. Φουρνιανό και Βατολακιανό
Μουσική: αʼ Κουτσουρέλης Γιώργης, βʼ Παπαδάκης Κωστής (Ναύτης)
Στίχοι: αʼ παραδοσιακός, βʼ Κολιακουδάκης Νίκος
5. Φωνές και κλάματα
Μουσική στίχοι: παραδοσιακοί
6. Ανωγειανό πηδηχτός (ορχηστρικό)
Μουσική: παραδοσική
7. Συρτά Τζέγκα
Μουσική: Τζέγκας Νικόλαος
Στίχοι: αʼ Μανιδάκης Νίκος, βʼ Γεώργιος Καλησπεράκης
8. Αμαριώτικες κοντυλιές
Μουσική στίχοι: παραδοσιακοί
9. Λαζώτης
Μουσική: παραδοσιακή
Στίχοι: Λέκκας Γιώργης
10. Συρτά
Μουσική: αʼ παραδοσιακή, βʼ Μπουλταδάκης Κωνσταντίνος (Καναρίνης)
Στίχοι: αʼ παραδοσιακός, βʼ Νιργιανάκης Γιάννης
11. Αφούσης
Μουσική στίχοι: παραδοσιακοί
12. Εσιγανέψαν οι καιροί
Μουσική στίχοι: παραδοσιακοί
13. Σούστα (ορχηστρικό)
Μουσική: παραδοσιακή
14. Βοσκοπούλα
Μουσική στίχοι: παραδοσιακοί

Οι Μουσικοί:
Λύρα, ασκομπαντούρα, χαμπιόλι: Παπαδάκης Αλέξανδρος
Λαγούτο: Δάβρης Χρήστος, Αρβανίτης Ανδρέας (Βάρδας)
Μαντόλα: Μυξάκης Αδαμάντιος
Μπουλγαρί: Κουτρουμπάς Γιώργης
Τραγούδι: Παπαδάκης Αλέξανδρος, Μαργαρίτης Μανώλης, Βεργαδής Δημήτρης, Γιωργακάκης Ανδρέας, Βιδιαδάκης Γιάννης, Βεργαδής Γιάννης

Επιμέλεια Κειμένων: Ελισσάβετ Κουτουξίδου