Γιος του Σωκράτη και της Άννας Τσουρδαλάκη γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας τον Ιούλιο του 1975.Μεγάλωσε σε ένα ατόφιο κρητικό περιβάλλον και από τους γονείς του άκουσε τα πρώτα ακούσματα της κρητικής μουσικής. Ο πατέρας του γεννημένος στις Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1965 και η μάνα του από την Ασί Γωνιά Αποκορώνου του νομού Χανίων μετανάστευσε κι’αυτή τον ίδιο χρόνο.

Από πολύ μικρός μαζί με την δίδυμη αδελφή του Ελευθερία και τον μεγαλύτερο αδελφό του Αντώνη ήταν βασικά στελέχη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών Μελβούρνης "ΑΡΚΑΔΙ" και αργότερα της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.Φαίνεται όμως ότι στις φλέβες του Σήφη έτρεχε αίμα προγονικό αφού ο παππούς του ο Τσουρδαλαντώνης ήταν ξακουστός στο μαντολίνο στην περιοχή της επαρχίας Αγίου Βασιλείου από το 1912 και μετά. Όλα ανεξαιρέτως τα αδέλφια του παππού του έπαιζαν επίσης και κάποιο κρητικό όργανο. Δύο θείοι του ο Κώστας και ο Γιώργης ( Μελβούρνη ) έπαιζαν κρητικό όργανο ως και δύο από τα πολλά ξαδέλφια του.Έτσι και ο Σήφης ακολούθησε προγονική την παράδοση.Ο πατέρας του ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών Μελβούρνης-Αυστραλίας « ΑΡΚΑΔΙ » και γραμματέας πάνω από δέκα χρόνια. Με τη ιδιότητα του αυτή, ήλθε πολύ ενωρίς σε επαφή με τους Κρήτες καλλιτέχνες που ο Σύλλογος άρχισε να προσκαλεί στην Αυστραλία από το 1973 και μετά. Όλοι σχεδόν φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του Σωκράτη Τσουρδαλάκη. Μουντάκης, Σηφογιωργάκης, Σκευάκης, Μελεσσανάκης, Σκορδαλός, Παπαδάκης, Κακλής, Μαρκογιαννάκης, Αλεφαντινοί και πολλοί άλλοι. Με τα μουσικά ακούσματα αυτών των καλλιτεχνών ζυμωνόταν η ψυχή του μικρού Σήφη μέχρι που κάποια στιγμή ξύπνησε μέσα του η υπολανθάνουσα προγονική κλήση για την κρητική μουσική.

Το 1979 ο Γιώργης Παπαδάκης επισκέφτηκε την Αυστραλία με τον Μανόλη Κακλή. Αναγνωρίζοντας το ταλέντο του μικρού τότε Σήφη, του χάρισε μια λύρα από τις δύο που κρατούσε. Έκτοτε ο Σήφης την έκανε ιερό φυλακτό. Με μοναδικό δάσκαλο το έμφυτο κρητικό μουσικό ένστικτο του και τα ακούσματα των «πρωτομαστόρων» της κρητικής μουσικής, άρχισε να κάνει τα πρώτα του μουσικά βήματα. Έτσι άρχισε να μπαίνει σιγά σιγά μέσα στην ψυχή του η αγάπη για την κρητική μουσική.

Το 1991 επισκέφτηκε σαν έφηβος πλέον την Κρήτη και του δόθηκε η ευκαιρία να ακούσει από κοντά την Κρητική μουσική στη ρίζα της και να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα του με φτασμένους Κρήτες καλλιτέχνες.Το 1995 επισκέφτηκε ξανά την Κρήτη. Νέα ακούσματα, νέες μουσικές επαφές και γνωριμίες. Έπαιξε σε διάφορες εκδηλώσεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες και είχε επίσης την πρώτη τηλεοπτική επαφή με το κοινό της Κρήτης με μια εκπομπή στο ΚΥΔΩΝ TV και στο CRETA CHANEL.Το 1996 ίδρυσε στη Μελβούρνη επαγγελματικά πλέον το «Κρητικό Καλλιτεχνικό Συγκρότημα - Cretan Folk Music Company» με τους επίσης Αυστραλογεννημένους Ανδρέα Βαρδάκη λαούτο, Αντώνη Ηλιού λαούτο και Κώστα Κυρκώτσιο κιθάρα. Με το συγκρότημα αυτό επισκέφτηκε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας και τη Νέα Ζηλανδία και έπαιξαν σε διάφορες εκδηλώσεις ως επίσης σε πολλά ελληνικά και πολυεθνικά φεστιβάλ και κονσέρτα.

Έκτοτε άρχισε η ανοδική πορεία του Σήφη. Πάντα όμως σεμνός. Πάντα μαθητής που συνεχώς μαθαίνει όπως λέει, προσπαθεί να γίνει καλύτερος.Ο Σήφης εκτός από λύρα έπαιζε επίσης λαούτο, μαντολίνο, ούτι, και σάζι. Στη Μελβούρνη είχε συνεργαστεί με τον λαουτιέρη Γιώργη Ξυλούρη και τον φημισμένο Κούρδο καλλιτέχνη του σάζι Ντέρσεν Ακάρ

.Τον Μάρτιο του 1999 έγραψε και κυκλοφόρησε στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες του κόσμου το πρώτο του CD με τίτλο « Κρήτη μου » .Το 2001 ευρισκόμενος στην Κρήτη, έγραψε και κυκλοφόρησε το δεύτερο του CD με τίτλο « Πέμπω στην Κρήτη τ’όνειρο » με τη συμμετοχή και της Έλενας Γιαννακάκη. Από το 2003 ζει μόνιμα στην Κρήτη την οποία υπεραγαπά. Το 2004 υπηρέτησε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και συγχρόνως με συνεργάτες τους λαουτιέρηδες Μανόλη Κακλή, Κυριάκο Σταυριανουδάκη και άλλους, παίζει σε διάφορες εκδηλώσεις στην Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της Ελλάδας. Στο ενεργητικό του έχει πολλές εμφανίσεις σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Κρήτης και σε ένα στην Αθήνα.Το 2004 έγραψε στην Κρήτη και κυκλοφόρησε στην Αυστραλία το τρίτο CD « Μουσικά ταξίδια » με τη συμμετοχή του λαουτιέρη Κυριάκο Σταυριανουδάκη.

(Πηγή: Cretan Radio)