101 προϊόντα κατοχύρωσαν την ελληνική ταυτότητα,Ενημέρωση,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός Αγοράς Ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμν,rethimno,agora,rethymnopress,rethymno,press,Ρεθεμνιώτης,Ρεθεμνιώτη, Mε 101 προϊόντα που έλαβαν ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ), ετοιμάζεται να μπει δυναμικά η Ελλάδα στις αγορές της ΕΕ.

 

Όπως είναι φυσικό, πολλά από αυτά όπως: το κασέρι, η γραβιέρα Νάξου, το Κρητικό Παξιμάδι, τα μήλα Ζαγοράς, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, και τα φασόλια Πρεσπών, θα κάνουν την εμφάνισή τους στις ξένες αγορές για πρώτη φορά.

 

Mε την απόφαση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 5η θέση της Ε. Ε από την 7η πέρυσι, πίσω μόνο από Ιταλία (261), Γαλλία (208), Ισπανία (173) και Πορτογαλία (123).

 

Στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, εκκρεμούν αιτήματα για ακόμη 4 προϊόντα: τη σταφίδα σουλτανίνας Κρήτης, το ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, το επίσης ελαιόλαδο Σητεία Κρήτης, και τα φασόλια γίγαντες- ελέφαντες Καστοριάς.

 

Σε δήλωσή της η Επίτροπος Αλιείας κυρία Δαμανάκη αναφέρει: “Είναι απορίας άξιον πως μια κατεξοχήν θαλάσσια χώρα, σαν την Ελλάδα, δεν έχει καταχωρήσει ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης παρά μόνο ένα προϊόν της θάλασσας, το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, όταν υπάρχουν τόσα πολλά και ξεχωριστά προϊόντα όπως το Σημιακό γαριδάκι, η σαρδέλα Καλλονής, ο τόνος Αλοννήσου ή το γαριδάκι Θερμαϊκού”.

 

Από την άλλη μεριά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, δεσμεύεται να προωθήσει την κατοχύρωση και άλλων σημάτων πανευρωπαϊκά, σε κατηγορίες όπου υπάρχουν πολλά υποψήφια ελληνικά είδη.
Αυτές είναι κυρίως τα παραδοσιακά, τα νησιωτικά και τα ορεινά προϊόντα, καθώς και τα βιολογικής παραγωγής.