banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την vimagourmet    Κυριακή, 19 Μάιος 2013 21:32    PDF Εκτύπωση E-mail
Kοκορέτσι
Συνταγες - Ελληνική Κουζίνα
Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 19 Μάιος 2013 22:21 )

Kοκορέτσι, ΥΛΙΚΑ, ΕΚΤΕΛΕΣΗ, Συνταγές, μαγειρικής, διατροφή, Κρητική, γλυκό, κουταλιού, ψήνω, ψήνεται, νοστιμιές, νηστίσιμα, φαγητά, μαγειρευτά, σαλάτα, ψητόβραστά, παραδοσιακές, παράδοση, Ρέθυμνο, Ρέθυμνου, ρεθυμνο, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΚΡΗΤΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΛΑΣΙΘΙ, χωριό, Δοκιμασμένες, συνταγές, δίαιτα, εύκολες, Ζαχαροπλαστικής, Μαγειρική, ελληνική, κουζίνα, Σπιτικές, Μεσογειακή, κουζίνα, Ρεθυμνιώτικες, νοστιμιές, γεύση, παράδοσης, ειδησεις, νεα, ΝΕΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΛΙΚΑ

(για 8-10 άτοµα)

 

Για το κοκορέτσι

2-2½ κιλά αρνίσια εντεράκια

2 αρνίσιες συκωταριές

½ κιλό γλυκάδια

2 αρνίσιες σκέπες

χυµός από ½ λεµόνι

αλάτι

Για τη µαρινάδα

2 ξερά κρεµµύδια, χονδροκοµµένα

3 σκελίδες σκόρδου, τριµµένες

ξύσµα από 3 λεµόνια, ακέρωτα

½ µατσάκι φρέσκο θυµάρι, τα φύλλα

3-4 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου, τα φύλλα

1/3 από 1 µατσάκι φρέσκιας ρίγανης, τα φύλλα

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

φρεσκοτριµµένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουµε πολύ καλά τα εντεράκια. Ο ένας τρόπος είναι να τα ανοίξουµε πρώτα κατά µήκος µε ένα ψαλίδι, ο άλλος να τα βουτήξουµε σε µια λεκάνη µε νερό, ώστε να ξεµπερδευτούν και να τα βάλουµε κάτω από τη βρύση, γυρίζοντάς τα ανάποδα*. Τα πλένουµε µε άφθονο τρεχούµενο νερό και ξίδι τουλάχιστον τρεις φορές. Πλένουµε καλά τις συκωταριές και τα γλυκάδια και τα αφήνουµε να στραγγίξουν.

Σε µια λεκάνη ρίχνουµε όλα τα υλικά της µαρινάδας. Κόβουµε τις συκωταριές και τα γλυκάδια σε ισοµεγέθη κοµµάτια. Τα βάζουµε στη λεκάνη µε τη µαρινάδα και ανακατεύουµε µε τα χέρια καλά. Σκεπάζουµε τη λεκάνη και την αφήνουµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Βάζουµε τις σκέπες σε ένα µπολ µε κρύο νερό και τον χυµό λεµονιού και τις αφήνουµε να µαλακώσουν.

Στραγγίζουµε τα κοµµάτια από τη µαρινάδα και τα περνάµε στη σούβλα εναλλάξ: πνευµόνι, γλυκάδι, συκώτι, γλυκάδι, σπλήνα, γλυκάδι, καρδιά, γλυκάδι, µέχρι να γεµίσει η σούβλα (όχι όµως απ’ άκρη σ’ άκρη, διότι θα πρέπει να υπολογίσουµε και πού θα στηριχτεί). Τυλίγουµε το κοκορέτσι µε τις σκέπες και στη συνέχεια περνάµε τα εντεράκια, στην αρχή κατά µήκος, ώστε να σταθεροποιηθούν τα κοµµάτια και οι σκέπες, και µετά γύρω γύρω.

Μοιράζουµε τα κάρβουνα στην ψησταριά και τοποθετούµε τη σούβλα στην αρχή χαµηλά, ώστε το κοκορέτσι να πάρει εύκολα χρώµα καθώς το γυρίζουµε. Μόλις ροδίσει, το τοποθετούµε σε πιο ψηλή υποδοχή και το γυρίζουµε αργά, για να ψηθεί παντού καλά, αλλά να µη στεγνώσει.

* Με ένα µολύβι, ή ένα τσοπ-στικ, ή χονδρό βελονάκι γυρίζουµε τα έντερα έτσι ώστε το εσωτερικό να βγει έξω. Διπλώνουµε προς τα µέσα την άκρη του εντέρου και µε το µολύβι τη σπρώχνουµε στο εσωτερικό του. Οταν έχει περάσει το ξύλο µέσα από το έντερο, τραβάµε πολύ προσεκτικά το έντερο, έτσι ώστε να γυρίσει το µέσα έξω.

TIP

Θα αλατίσετε το κοκορέτσι την τελευταία στιγμή, λίγο προτού το περάσετε στη σούβλα, για να μη στεγνώσουν οι συκωταριές.

του Τάσου Μπίκο Executive chef στο Il Barretto

 

 


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server