Κατακόρυφη άνοδος των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Κρήτης

Πολύ καλό ποδαρικό έκανε το 2017 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι προβλέψεις για μεγάλη άνοδο των κρατήσεων επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα έρχονται από τη βρετανική τουριστική αγορά, όπου σημειώνεται κατακόρυφη άνοδος των κρατήσεων.

Η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών και μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ (18%) αποτελούν τους top προορισμούς, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Καραϊβική υπολείπεται της Ελλάδας στη σχετική λίστα.

Σημαντικό για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, επίσης, είναι και το ότι, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Τουρισμού, 3,6 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν ήδη προγραμματιστεί από τις αεροπορικές εταιρείες για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, με τον αριθμό αυτό να αντιπροσωπεύει ποσοστό αύξησης κατά 19% έναντι του 2016.

Αναφορικά με τις εθνικότητες, η Γερμανία καταγράφει αύξηση θέσεων 46%, η Αυστρία 84% και η Ελβετία 26%. Υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης όμως εμφανίζει ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων και από τη Γαλλία (+48%), τη Δανία (+29%) και την Τσεχία (+28%), πράγμα που αυτομάτως μεταφράζεται σε περισσότερους τουρίστες το 2017.

Το έντονο ενδιαφέρον από τις βασικές αγορές, δηλαδή την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, προκαλεί αρκετή ικανοποίηση στους τουριστικούς πράκτορες, σε σημείο να υπογραμμίζουν ότι, αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι και το επόμενο διάστημα, τότε το 2017 θα είναι «η χρονιά της Ελλάδας».

Όπως τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, «σε επίπεδο προκρατήσεων απ' όλες τις αγορές, όντως τα νούμερα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, όπου και πάλι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «οι αριθμοί είναι λίγο παραπλανητικοί, αλλά σίγουρα δείχνουν την τάση». Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε πως «η Ελλάδα παραμένει μια ανταγωνιστική χώρα, η οποία, τη στιγμή που όλη η γειτονιά μας υποφέρει με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αποπνέει ασφάλεια».

Ο κ. Βαμιεδάκης κατέληξε ότι «πρέπει, ωστόσο, να είμαστε συγκρατημένοι, διότι ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε σε όλα αυτά, που τώρα ακούγονται πολύ θετικά, έχει αρκετές λακκούβες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, εκτιμώντας τις εξελίξεις και τα όσα θετικά μέχρι στιγμής ακούγονται για τον ελληνικό τουρισμό, δήλωσε πως συνολικά εμφανίζεται μια τάση και ένα ποσοστό της τάξης του 5-10% αύξηση και στις προκρατήσεις και στις κλίνες και στις αεροπορικές θέσεις.

Τα νούμερα αυτά όμως δεν πρέπει να μας ενθουσιάζουν και να μας κάνουν να θριαμβολογούμε, διότι υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μπροστά.

Αυτός που κάνει μια προκράτηση είναι ότι δίνει μια προκαταβολή για να εξασφαλίσει την έκπτωση. Αν έως τη στιγμή που θα πληρώσει συνολικά το πακέτο του έχει συμβεί κάτι στον προορισμό που αρχικά έχει διαλέξει, το οποίο μπορεί να τον φοβίσει, θα επιλέξει να πάει αλλού.

Όπως είχε γίνει πέρυσι στην Τουρκία, που είχαν +50% στις προκρατήσεις και τελικά έκλεισαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με -70%. Ας είμαστε λοιπόν ψύχραιμοι και ας συνεχίσουμε την προσπάθεια».


Διψήφια αύξηση

Το Νοέμβριο από το Λονδίνο είχε ανακοινωθεί διψήφια αύξηση των προκρατήσεων, τονίζοντας το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Βρετανών για τη χώρα μας.

Ο Γενάρης, ωστόσο, είναι ο μήνας που δείχνει τις τάσεις που θα ακολουθήσουν στη βρετανική αγορά, καθώς, όπως υπολογίζεται, αυτήν την περίοδο 1 εκατομμύριο Βρετανοί κάνουν καθημερινά κρατήσεις για τις διακοπές τους.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το ότι, μόνο την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, πάνω από 6,5 εκατομμύρια Βρετανοί "έκλεισαν" τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Επειδή λοιπόν έως το τέλος Ιανουαρίου συνηθίζεται να γίνεται η οργάνωση των διακοπών της χρονιάς από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων, εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια εικόνα σε ποσοστό έως 40% των κρατήσεων για τη φετινή σεζόν, με τους πράκτορες να καταβάλουν προσπάθεια να ολοκληρώσουν το 60% των κρατήσεων για διακοπές μέχρι τον Απρίλιο.

Προσπάθειες ωστόσο γίνονται και στο να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο (Μάρτιος-Δεκέμβριος). Μέχρι στιγμής πάντως, τα στοιχεία θέλουν πολλά ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κω, η Χαλκιδική, το Ιόνιο και αλλού, να ανοίγουν αμέσως μετά τις Απόκριες, δηλαδή στις αρχές Μαρτίου, με το φετινό Απρίλιο, λόγω του κοινού εορτασμού ορθόδοξου και καθολικού Πάσχα, να αναμένεται να παρουσιάσει υψηλές πληρότητες.

Επειδή λοιπόν η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη από το Μάρτιο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, αρκετά δηλαδή πριν την περίοδο του Πάσχα, αναμένεται πολλοί ξενοδόχοι να ανοίξουν τις μονάδες τους πολύ νωρίτερα, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Ενδεικτικό, πάντως, του ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας είναι παράλληλα το ότι μόνο ο βρετανικός tour operator Thomas Cook αναζητεί επιπλέον 30.000 αεροπορικές θέσεις προς ελληνικούς προορισμούς λόγω της αυξημένης ζήτησης.


ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Η Ελλάδα Νο1 επιλογή

Μια πιο ακριβή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική σεζόν περιμένουμε από την έκθεση τουρισμού της Ουτρέχτης (Ολλανδία), καθώς εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά την ίδια την Ολλανδία, οι κρατήσεις είναι αυξημένες φέτος κατά 45%!

Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του τουριστικού ρεύματος γενικά στην ανατολική Μεσόγειο παραμένει η Τουρκία και εν μέρει η Αίγυπτος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην έκθεση του Λονδίνου τα στοιχεία κατέγραφαν μια πτώση σε ποσοστό 64% για την Τουρκία, το οποίο φαίνεται να αυξάνεται μετά τα συνεχόμενα γεγονότα βίας στη χώρα.

Αν θέλετε να μαθαίνετε καθημερινά περισσότερα νέα, κάντε like στο ShareNews.gr στο Facebook πατώντας εδώ

Συντάχθηκε απο τον/την: Μαρία Αντωνογιαννάκη -Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 Σχόλια - Πάνω

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server