banner122  

Αποψη στην ενημέρωση,Ενημέρωση,Ρέθυμνο,Κρήτης,Ενημερωτική πύλη,ρεθυμνο, νομού ρεθύμνου, κρήτης, Ειδήσεις, Νέα,Ενημέρωση, Ρεθύμνης, Επικαιρότητα, Γεγονότα, Φωτογραφίες, Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός, Αγοράς, Ρεθύμνου, κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις, ρέθυμνo,rethimno,agora,rethymnopress,rethymno,press,Ρεθεμνιώτης,Ρεθεμνιώτη,: Antallaktikaexartimata.GR

Η συγκεκριμένη ενότητα είναι ύπο διαμόρφωση. Αν θέλετε να προσθέσετε στοιχεία.... πατήστε εδώ

Αρχική Δήμοι Ρεθύμνου Καλλικράτης Δήμος Ρεθύμνου Καλονύχτης ή Καλονύκτι ή Καλονύχτι
Συντάχθηκε απο τον/την el.wikipedia.org    Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2012 15:00    PDF Εκτύπωση E-mail
Καλονύχτης ή Καλονύκτι ή Καλονύχτι
Ρέθυμνο - Καλλικράτης Ρέθυμνο
Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2012 17:32 )

Καλονύχτης ή Καλονύκτι ή Καλονύχτι,Σταυρουλάκηδες,ΧΩΡΙΑΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός Αγοράς Ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις,ρέθυμνο,rethimno,agora,rethymnopress,rethymno,press,O Καλονύκτης ( ή Καλονύχτης ή Καλονύκτι ή Καλονύχτι ) είναι χωριό της πρώην επαρχίας Ρεθύμνης . Βρίσκεται 15 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, με πρόσβαση από το Ρέθυμνο μέσω της παλαιάς εθνικής Ρεθύμνης – Χανίων, στρίβοντας αριστερά στο 13,4 χλμ. Είναι κτισμένο στο λόφο «Νικηφόρος». Κυριότερα προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι, τα χαρούπια και τα κτηνοτροφικά.

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό, αλλά εμμέσως και ο τέως Δήμος Νικηφόρου Φωκά, οφείλουν το όνομα τους στο πιο κάτω περιστατικό: όταν ο Νικηφόρος Φωκάς εξεστράτευσε στην Κρήτη τον Μάρτιο του 961 μ.Χ., προκειμένου να την απελευθερώσει από τους Άραβες Σαρακηνούς, στρατοπέδευσε μια νύχτα στον παραπάνω λόφο, τον οποίο προηγουμένως είχε απελευθερώσει μαζί με τον παρακείμενο λόφο «Ντάμπιες», ύστερα από μάχη. Όταν ξημέρωσε, κάποιος τον ρώτησε: «Πως περάσατε την νύχτα σας;», κι εκείνος απάντησε: «Καλή νύχτα!». Έτσι, το χωριό ονομάστηκε «Καλονύχτης» και ο λόφος και η τοποθεσία, όπου στρατοπέδευσε ο Βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας, ονομάστηκε «Νικηφόρος».
Ο Νικηφόρος Φωκάς θεωρείται ο ιδρυτής του χωριού και υπάρχει δρόμος στο χωριό προς τιμήν του. Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη ότι το χωριό προϋπήρχε και είχε την ονομασία Λεβεντοχώρι. Ανήκε παλαιότερα στους δήμους Ρουστίκων και Ατσιπόπουλου και κατόπιν απετέλεσε χωριστή κοινότητα, περιλαμβάνοντας, για ένα διάστημα, τον οικισμό Παλαίλημνο. Το 1998 εντάχθηκε στον Δήμο Νικηφόρου Φωκά και το 2011 στον Δήμο Ρεθύμνου, πάντα ως δημοτικό διαμέρισμα.


Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Κρητικοί, άποικοι από άλλα χωριά, κυρίως από την επαρχία Σφακίων. Οι παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι χρονολογικά, οι Γαλεροί, οι Γιουλούντηδες, οι Μαθιουδάκηδες, οι Ηλιάκηδες, οι Χαλίκηδες, οι Σταυρουλάκηδες, οι Καλλιτσουνάκηδες, οι Ψαθάδες κ.α.
Μνημεία


Στον Καλονύχτη υπάρχει ένας μύλος που θεωρείται βενετικό κτίσμα. Σήμερα διατηρείται το κτίριο, χωρίς να λειτουργεί. Βενετικής περιόδου θεωρείται και η παλιά διατηρητέα εκκλησία του Γενέσιου της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η παράδοση αναφέρει, ότι την οθωμανική περίοδο, μπήκαν οι Τούρκοι για να την καταστρέψουν. Πήραν μια βαρέ [1] και χτύπησαν την Αγία Τράπεζα. Το σημάδι του κτυπήματος υπάρχει και σήμερα. Με το κτύπημα, ωστόσο, πετάχτηκαν σπίθες, ενώ παράλληλα μια μεγάλη μέλισσα εμφανίστηκε στο καμπαναριό. Οι Τούρκοι φοβήθηκαν κι έφυγαν, χωρίς να πειράξουν την εκκλησία.


Στον Καλονύχτη, εκτός από την εκκλησία της Παναγίας, υπάρχει και το παλιό εκκλησάκι, καθολικού ρυθμού, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, στην τοποθεσία «Μοναστηρικό Μετόχι».
Ακόμη, πάνω στα ερείπια παλαιάς εκκλησίας, κτίστηκε, το 1965, η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Το ίδιο έχει γίνει και με τον Άγιο Νικόλαο.
Σύγχρονες εκκλησίες είναι ο Άγιος Νεκτάριος και ο Άγιος Ανδρέας ο Κρης.
Το δημοτικό σχολείο λειτούργησε από το 1924 ως το 2010. Λειτουργεί νηπιαγωγείο.

Εθνικοί Αγώνες

Στις Κρητικές Επαναστάσεις από το 1866 ως το 1897, εφονεύθησαν 21 Καλονυχτιανοί, οι οποίοι ήταν Γαλεροί, Ηλιάκηδες, Κουνενίδηδες, Μαθιουδάκηδες, Πατσουμάδες και Φοβάκηδες. Σε αυτούς τους αγώνες διακρίθηκε ο οπλαρχηγός Χαλίκης ή Ηλιάκης Γεώργιος και στις 9 Δεκεμβρίου 1868, έγινε μάχη μεταξύ Κρητών και Τούρκων, στην οποία νίκησαν οι Κρήτες. Η μάχη αυτή αναφέρεται ως μάχη του Καλονύχτη.
Κατά το 1890 στον Καλονύχτη ζούσε ο αλευρομυλωνάς Λαμπρινός Γάσπαρης, ο οποίος, σε ηλικία 18 ετών, έκλεψε, με την θέληση της, την συγχωριανή του Αντιλέ, την πανέμορφη κόρη του λοχία Χωροφυλακής, Χασάν Τουρκαμετάκη, την έκανε χριστιανή με το όνομα Ειρήνη κι έφυγαν για την Λικοτιναρά Αποκορώνου. Για εκδίκηση ο Τουρκαμέτης με την συμμορία του έσφαξαν τρεις χριστιανούς, αναμεσά τους και ο Καλονυχτιανός Μανώλης Ηλιάκης, που ήταν επίσης μυλωνάς, στου Σταογιάννη τον νερόμυλο. Έγινε δίκη γι' αυτή την υπόθεση.
Στους Βαλκανικούς πολέμους διακρίθηκε ο οπλαρχηγός Γαλερός Στυλιανός, ο οποίος με σώμα 44 ανδρών, ανάμεσά τους και οι χωριανοί του Παντελής Γαλερός και Γιάννης Ηλιάκης, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Χειμάρρας. Στην Νότιο Ήπειρο έδρασε, με σώμα 9 ανδρών, ο οπλαρχηγός Ιωάννης Πατράκης. Ο Ευστράτιος Σταυρουλάκης συμμετείχε στο σώμα του Πέρρου που συνέβαλε στην απελευθέρωση της Χίου. Στη μάχη της Τζουμαγιάς εφονεύθη ο Γρηγόρης Γαλερός.

Κατά τον Α’Παγκόσμιο πόλεμο εφονεύθησαν τα αδέρφια Γεώργιος και Μιχαήλ του Θεοδοσίου και οι Ηλιάκηδες Γιώργης του Μανώλη και Μανώλης του Μιχαήλ.
Κατά την Βενιζελική ανταρσία της 21ης Νοεμβρίου 1921 κατά της Κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 1/14 Νοεμβρίου 1920, σε μάχη που έγινε στον Καλονύχτη, εφονεύθη ο ιερομόναχος του Μοναστηρικού Μετοχίου Ιωαννίκιος Γρυντάκης. Κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία εφονεύθησαν οι Ευπρέπιος Γαλερός, Πολυχρόνης Ηλιάκης,Ανδρέας Μαθιουδάκης και οι αδελφοί Λευτέρης και Κωστής Σταυρουλάκης.

Κατά την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα εφονεύθη ο Πέτρος Γιουλούντας, ενώ ως ομαδάρχες του χωριού κατά την Εθνική Αντίσταση διακρίθηκαν οι Γεώργιος Γαλερός του Ιωάννου και Ευάγγελος Ηλιάκης του Εμμανουήλ.

Κατά τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα εφονεύθη ο Ιωάννης Γαλερός του Στυλιανού, από Χίτες στην Κίσσαμο εφονεύθη ο Ιωάννης Γασπαράκης του Εμμανουήλ, ενώ κατά τον Εμφύλιο εφονεύθη ο Αετός Σταυρουλάκης του Ιωάννου.

Απογραφή Πληθυσμός 1583 82  / 1881 121/  1899 144 / 1920 152 / 1928 160 / 1940 204 /  1951 177 / 1961 173  / 1971 152 /  1981 144 / 1991 181  / 2001 201

Πηγές
• Προσωπικό αρχείο Ευστρατίου Ευ. Σταυρουλάκη
• Προφορικές μαρτυρίες Εμμανουήλ Ιωάν. Σταυρουλάκη, Στυλιανού Πατράκη


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server