banner122  

dimos_rethymnou_11_1

 

O Δήμος Ρεθύμνου με έδρα το Ρέθυμνο θα αποτελείται απο τους μέχρι σήμερα δήμους Λαππαίων, Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά οι οποίοι καταργούνται.

Ο Δήμος Ρεθύμνου περιλαμβάνει το σημαντικότερο αστικό κέντρο και πρωτεύουσα πόλη του νομού, το Ρέθυμνο.
Το Ρέθυμνο έχει διατηρήσει το χρώμα και το χαρακτήρα του από την ενετική και την τουρκική περίοδο περισσότερο από τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης, γεγονός που ίσως να οφείλεται στο ότι τα κτίρια δεν καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα κτίρια της ενετικής εποχής συναντά κανείς στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, ενώ τα πέντε από τα οχτώ τουρκικά τζαμιά που υπήρχαν στην πόλη έχουν σωθεί και γίνεται προσπάθεια να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα. Επιβλητικό το Φρούριο της Φορτέτζας υποδέχεται κάθε επισκέπτη της πόλης, που επιλέγει τη θαλάσσια είσοδο του νομού. Το Ρέθυμνο βρίσκεται στη μέση της βόρειας ακτής του νησιού. Οι Βενετοί εκμεταλλεύτηκαν τη σπουδαιότητα της τοποθεσίας αυτής και το χρησιμοποίησαν είτε ως σταθμό είτε ως καταφύγιο σε περιόδους ανακατατάξεων και αναταραχών. Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας το Ρέθυμνο έφθασε στο απόγειο της ακμής και της ανάπτυξής του.

Ο επισκέπτης του Ρεθύμνου μπορεί να θαυμάσει τη Λότζια, στην οποία σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, αλλά και τα πέντε τζαμιά, που κατασκεύασαν οι Τούρκοι στη θέση των χριστιανικών εκκλησιών και αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του Ρεθύμνου. Σε απόσταση 9 περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου βρίσκεται το Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο των Αρμένων, τα ευρήματα του οποίου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Τα 12 χιλιόμετρα παραλίας που ξεκινούν από το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου και φτάνουν μέχρι τον Πηγιανό Κάμπο δίνουν την αίσθηση της ελευθερίας και της απόλυτης απόλαυσης για κάθε επισκέπτη που επιλέγει την πόλη του Ρεθύμνου.


Πρώην Δήμος Λαππαίων

Μυριοκέφαλα – Αργυρούπολη – Επισκοπή… Αυτά αξίζει οπωσδήποτε  να δει όποιος επισκεφθεί το δήμο Λαππαίων, αλλά όχι μόνο αυτά.
Οι πηγές της Αργυρούπολης προσφέρουν έναν δροσερό παράδεισο στον επισκέπτη της περιοχής, όπου οι μικροί, κρυστάλλινοι καταρράκτες σε συνδυασμό με την τουριστική υποδομή αποτελούν ένα μέρος που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Στην Αργυρούπολη, γίνονται και ανασκαφές, που έχουν αποκαλύψει τμήματα της Αρχαίας Λάππας, που χρονολογούνται στα ελληνιστικά  και πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η Αρχαία Λάππα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Δυτικής Κρήτης, ευρήματα της οποίας τώρα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Λίγο πριν την Αργυρούπολη, βρίσκεται η Επισκοπή, η έδρα του Δήμου και το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του νομού Ρεθύμνης.Τα Μυριοκέφαλα διαθέτουν μία από τις πιο γνωστές εκκλησίες του νησιού, ξακουστή για τα θαύματά της. Χιλιάδες κάτοικοι του Ρεθύμνου κάθε χρόνο επισκέπτονται την Παναγιά τη Μυριοκεφαλίτισσα με κάθε τρόπο και μέσο – ακόμα και με τα πόδια -, εκπληρώνοντας τα τάμα τους στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που στέκει μέσα στο Ναό.

Ο Δήμος ΛΑΠΠΑΙΩΝ αποτελείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς. Επισκοπή, Καρωτή, Κούφη, Αρχοντική, Αργυρούπολη, Κάτω Πόρος, Βιλανδρέδο, Αρολίθι, Ρουμπάδο, Αλώνες, Μυριοκέφαλα, Μαρουλού.

 


Πρώην Δήμος Αρκαδίου

Γειτονικός στο Δήμο Ρεθύμνης, ο δήμος Αρκαδίου έχει την τιμή να φιλοξενεί το σημαντικότερο μνημείο εθελοθυσίας ολόκληρου του νησιού: την Μονή Αρκαδίου. 18 μόλις χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ρεθύμνου, χτισμένη το 1587, η Μονή Αρκαδίου αποτέλεσε το ορμητήριο των κρητικών στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία του νησιού από την τούρκικη επικυριαρχία. Στις 8 Νοεμβρίου του 1866, οι 964 κρητικοί επαναστάτες που βρίσκονται μέσα στο μοναστήρι δέχονται την επίθεση του πάνοπλου τουρκικού στρατού. Για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών, ο Κωστής Γιαμπουδάκης ανατινάσσει το μοναστήρι, εκτινάσσοντας το την ίδια στιγμή στο βάθρο της παγκόσμιας ιστορίας.

Εντός της μονής λειτουργεί μουσείο, όπου φυλάσσονται τα αντικείμενα της ηρωικής επανάστασης. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας, στον οποίο γίνονται ανασκαφές. Τα ερείπια της πόλης (ελληνορωμαϊκών χρόνων) καλύπτουν μεγάλη έκταση στις πλαγιές ενός φαραγγιού.Εκτός από τα μεγάλης ιστορικής σημασίας μνημεία, ο Δήμος Αρκαδίου φημίζεται και για τις πεντακάθαρες παραλίες του, όπως αυτή του Αδελιανού και του Πηγιανού Κάμπου, της Σκαλέτας, που έχουν αποκτήσει μεγάλη τουριστική αξία για το νομό Ρεθύμνης και φιλοξενούν μερικές από τις σημαντικότερες ξενοδοχειακές μονάδες του νομού.

Ο Δήμος Αρκαδίου περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα και τους οικισμούς: Άδελε (Άδελε, Αγία Παρασκευή, Αδελιανός Κάμπος, Πηγιανός Κάμπος), Αμνάτος (Αμνάτος, Καψαλιανά, Μονή Αρκαδίου, Πικρής), Αρχαία Ελεύθερνα, Ελεύθερνα, Έρφοι (Έρφοι, Άγιος Νικόλαος, Βιράν Επισκοπή, Βιράν Επισκοπή Άνω, Μαγνησία), Κυριάννα, Μέση (Μέση, Αγία Τριάδα, Λούτρα), Παγκαλοχώρι (Παγκαλοχώρι, Σφακάκι), Πηγή (Πηγή, Άγιος Δημήτριος, Σφακάκι), Πρίνος (Πρίνος, Σκαλέτα), Σκουλούφια (Σκουλούφια, Ρούπες), Χαμαλεύρι (Χαμαλεύρι, Αστέρι, Σταυρωμένος), Χάρκια (Χάρκια, Καβούσι).


Πρώην Δήμος Νικηφόρου Φωκά

Με χωριά παραδοσιακά, που έχουν σημαδέψει την ιστορία της περιοχής, ο δήμος Νικηφόρου Φωκά είναι όμορος του δήμου Ρεθύμνου και τον ακολουθεί στην ανάπτυξή του. Η έδρα του δήμου είναι το χωριό Ατσιπόπουλου, με μεγάλη οικονομική αυτοδυναμία. Στην περιοχή είναι φανερά τα σημάδια του βενετσιάνικου παρελθόντος, όπως στο χωριό Ρούστικα, που απέχει 21 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Κοντά στα Ρούστικα βρίσκεται το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Ζώνης. Το μοναστήρι είχε καταστραφεί από τους Τούρκους το 1821. Αναλόγως παραδοσιακό είναι και το χωριό Κάτω Βαρσαμόνερο, που απέχει 14 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.

Ο Δήμος Νικηφόρου Φωκά περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα και τους οικισμούς: Ατσιπόπουλο, Γωνιά, Φραντζεσκιανά Μετόχια, Άγιος Κωνσταντίνος, Καλονύχτι, Άγιος Ανδρέας, Βεδέροι, Βελονάδο, Βιολί Χαράκι, Άγιος Γεώργιος, Αγνά, Ρούστικα, Γεράνι, Μαλάκι Άνω, Μαλάκι Κάτω, Πρινές, Άνω Βαλσαμόνερο, Κάτω Βαλσαμόνερο, Ζουρίδι, Μούνδρος, Μονοπάρι, Παλαίλιμνος, Πανόραμα, Πετρές, Σαϊτούρες.

Εμπλουτίστε
Αν έχετε κείμενα ,ιστορίες ,φωτογραφίες & θέλετε να δημοσιευτούν μπορείτε να τις στείλετε
εδώ.

Φίλτρο Τίτλου     Προβολή # 
1 Καλονύχτης ή Καλονύκτι ή Καλονύχτι el.wikipedia.org
2 Κούμοι A.c.p. | TEAM |
3 Μυριοκέφαλα A.c.p. | TEAM |
4 Χάρκια Ρεθύμνου dimosarkadiou
 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server