banner122  

dimos_mylopotamou11 Ο Δήμος Μυλοποτάμου με έδρα το Πέραμα θα αποτελείται απο τους μέχρι σήμερα δήμους Γεροποτάμου, Κουλούκωνα και την κοινότητα Ζωνιανών οι οποίοι καταργούνται.

Ο Δήμος Γεροποτάμου είναι ο  μεγαλύτερος σε έκταση από τους τρεις δήμους της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου, ο δήμος Γεροποτάμου συνδυάζει τους ορεινούς όγκους με τις θαλάσσιες περιοχές αρμονικά. Μπαλί – Πάνορμος – Γεροπόταμος – Σκαλέτα: οι σημαντικότερες παραλίες του δήμου, που βρίσκονται στον βόρειο οδικό άξονα του νομού καλούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στην απόλαυση και την ευχαρίστηση που προσφέρουν.Το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο του δήμου Γεροποτάμου είναι – ίσως – το Σπήλαιο του Μελιδονίου. Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του δήμου και υπήρξε τόπος λατρείας του γίγαντα Τάλω κατά τα προϊστορικά χρόνια και του Ερμή κατά τα ρωμαϊκά. Στη νεότερη ιστορία συνδέθηκε με το θάνατο 370 χριστιανών κατοίκων του χωριού τον Ιανουάριο του 1824. Κατέφυγαν στο σπήλαιο για να σωθούν από τον τούρκο πασά και πέθαναν από ασφυξία, λόγω της φωτιάς που άναψαν οι Τούρκοι στην είσοδο της σπηλιάς. Τα οστά τους βρέθηκαν δέκα χρόνια αργότερα από τον Άγγλο περιηγητή Ρόμπερτ Πάσλεϊ και σήμερα φυλάσσονται σε οστεοφυλάκιο εντός του σπηλαίου. Η βόλτα στους οικισμούς του δήμου Γεροποτάμου προσφέρει μία αίσθηση παλαιοτέρων εποχών, με τα γραφικά χωριά και την φιλοξενία των κατοίκων. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το χωριό Μαργαρίτες, όπου οι κάτοικοι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα την τέχνη της αγγειοπλαστικής.

Ο πρώην Δήμος Γεροποτάμου περιλαμβάνει τα εξής δημοτικά διαμερίσματα : Αγγελιανά (οικισμοί: Αγγελιανά – Αλεξάνδρου Χάνι – Χανοθιανά), Άγιος Μάμας (οικισμοί: Άγιος Μάμας – Αβδελάς – Αργουλιό - Καστρί), Αλφά (Αλφά – Σκορδίλο), Αχλαδές (Αχλαδές – Σιριπιδιανά – Σολοχιανά), Καλανδαρέ (Καλανδαρέ – Καλαμάς), Μαργαρίτες (Μαργαρίτες – Άνω Τρίποδο – Βεργιανά – Κυνηγιαννά – Λαγκά – Πηγουνιανά – Πλευριανά – Σταυρωμένος – Τζανακιανά), Μελιδόνι (Μελιδόνι – Βλυχάδα – Εξάντης – Μπαλί), Μελλισουργάκι, Λαύρις, Ορθές, Πάνορμο, Πασαλίτες, Καλλέργο, Πέραμα (Πέραμα – Δάφνη), Ρουμελή, Σίσες (Σίσες – Αλμυρίδα), Σκεπαστή, Χουμέρι (Χουμέρι – Γαρίπας – Κεραμωτά – Κρασούνας).


Πρώην Δήμος Κουλούκωνα

Ο δεύτερος σε έκταση δήμος της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου, ο Δήμος Κουλούκωνα, είναι αποκλειστικά ορεινός, περιλαμβάνοντας  το βουνό Κουλούκωνας, τα Ταλλαία Όρη, στα Βορειοανατολικά του νομού. Με τα Ταλλαία Όρη συνδέεται ο χάλκινος γίγαντας Τάλως, ο οποίος – κατά τη μυθολογία – ήταν φύλακας του νησιού και έτρεχε τρεις φορές την ημέρα γύρω από αυτό, εξασφαλίζοντας την επιτήρησή του. Στο χωριό Ζωνιανά, μπορεί κανείς να επισκεφθεί ένα από τα θεαματικότερα σπήλαια της Κρήτης, το σπήλαιο Σφεντόνη. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ζωνιανά και Αξός, στη θέση Σκαφίδια. Τον επισκέπτη εντυπωσιάζουν οι 14 πολυδαίδαλοι θάλαμοι του σπηλαίου, που είναι πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες.Στο Δήμο Κουλούκωνα βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά μοναστήρια του νομού, όπως η Μονή Βωσσάκου, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, από την Παλιά Εθνική Οδό Ρεθύμνου – Ηρακλείου, ακολουθώντας την παράκαμψη βόρεια του χωριού Δοξαρό.Ιστορική μονή και αυτή του Δισκουρίου, τρία χιλιόμετρα πριν από το χωριό Αξός.  Ο επισκέπτης πρέπει, οπωσδήποτε, να επισκεφθεί την έδρα του δήμου, το χωριό Γαράζο, αλλά και την γραφική Αξό, όπου υπάρχει ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, της αρχαίας πόλης της Αξού.

Ο πρώην Δήμος Κουλούκωνα περιλαμβάνει τα εξής δημοτικά διαμερίσματα: Αγιά, Άγιος Ιωάννης, Αϊμονας, Αλόϊδες (Αλοϊδες, Χάνι Αλοϊδων), Αξός (Αξός, Λιβάδα), Απλαδιανά (Απλαδιανά, Κάμπος Απλαδιανών), Βενί (Βενί, Κατεριανά), Γαράζο (Γαράζο, Μουρτζανά, Ομάλα, Φαράτσι), Δαμαβόλου (Δαμαβόλου, Αβδανίτες), Δοξαρό (Δοξαρό, Κάμπος Δοξαρού, Μακρυγιάννης, Χελιανά), Επισκοπή (Επισκοπή, Δαφνέδες, Κεφάλι), Ζωνιανά, Θεοδώρα, Κάλυβος, Κρυονέρι (Κρυονέρι, Αγρίδια, Τσαχιανά), Λιβάδια (Λιβάδια, Κράνα, Μαρινιανά), Χώνος (Χώνος, Δροσιά).

Εμπλουτίστε
Αν έχετε κείμενα ,ιστορίες ,φωτογραφίες & θέλετε να δημοσιευτούν μπορείτε να τις στείλετε
εδώ.

Φίλτρο Τίτλου     Προβολή # 
 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server