banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Νικόλαος Ε. Ξυπολυτάς    Τετάρτη, 23 Μάρτιος 2011 11:45    PDF Εκτύπωση E-mail
Η Οσφυαλγία δεν είναι λόγος για να μείνω στο κρεβάτι.
Νεα - Υγεία
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2011 00:43 )

υγεία, οργανισμός, γρίπη, βιταμίνες, φάρμακα, διάγνωση, ασθένεια, καρδιά, ψυχολογία, ιατρική, καρκίνος, λοιμώξεις, αίμα, κάπνισμα, διάγνωση, νοσήματα, astheneia, kardia, psixologia, iatrikh, karkinow, loimokseis, aima, kapnisma, diagnwsh, farmaka, griph, vitmaines,organismos, ygeiaΓια ένα μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, ασθενείς με οξεία οσφυαλγία, έπρεπε οπωσδήποτε να παραμείνουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για τουλάχιστον 4 με 7 ημέρες. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, οι γιατροί άρχισαν να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να παραμείνουν δραστήριοι όσο θα μπορούσαν.


«Κανονική καθημερινή δραστηριότητα φαίνεται να είναι ο καλύτερος τρόπος για ασθενείς με χαμηλό πόνο στην πλάτη για να έχουμε καλύτερη και γρηγορότερη ανακούφιση", δήλωσε ο Kristin Thuve Dahm, ερευνητής στο Νορβηγικό Κέντρο για τις υγειονομικές υπηρεσίες καθοδηγτής της έρευνας. Ενεργός ασθενής παρουσιάζει λιγότερο πόνο και να αποφύγει τις παρενέργειες της ακινησίας.


Η αναθεώρηση αυτή εμφανίζεται στο τελευταίο τεύχος του Η Cochrane Library , μια δημοσίευση της Cochrane Collaboration, ένας διεθνής οργανισμός που αξιολογεί ιατρικές έρευνες. Συστηματικές ανασκοπήσεις  και εξαγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων σχετικά με την ιατρική πρακτική, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το περιεχόμενο και την ποιότητα των υφιστάμενων ιατρικών εξετάσεων σε κάθε θέμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο είδη οσφυαλγίας : με και χωρίς ισχιαλγία .
Αν και ο όρος «ισχιαλγία" δίνεται συχνά σε χαμηλό πόνο στην πλάτη κατά την οποία ο πόνος ακτινοβολεί κάτω στο ένα ή στα δύο πόδια, ορίζει και μελετά κριτήρια πιο αυστηρά: χαμηλή οσφυαλγία συνοδεύεται από ενδείξεις της συμπίεσης νεύρων ή βλάβης, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο πόδι.

 

Η σύγκριση μεταξύ ασθενών με ξεκούραση στο κρεβάτι και ασθενών με συνήθη δραστηριότητα πάσχωντες από  χαμηλή οσφυαλγία χωρίς ισχιαλγία, έγινε  από τρεις μελέτες που περιελάμβαναν 481 ασθενείς. Και στις τρεις βρέθηκαν βελτιώσεις στην ένταση του πόνου και με τις δύο μεθόδους, που δεν έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Μία από τις μελέτες, ωστόσο, αφορούσε μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα ασθενών αποτελούμενη από 80 νέους εκπαιδευόμενους στρατιώτες που ήταν στο νοσοκομείο για πόνους στην πλάτη "και ως εκ τούτου, δεν έχει αντίκρυσμα στον γενικό πληθυσμό, γράφουν οι συγγραφείς.


Όταν συγκέντρωσαν τα δεδομένα από τις άλλες δύο μελέτες, βρήκαν ότι οι ασθενείς οι οποίοι παρέμειναν ενεργοί, η ανακούφιση  στον πόνο τους ήταν πιο σημαντική, αν και η διαφορά ήταν «περιορισμένης κλινικής σημασίας", έγραψαν. Η διαφορά στον πόνο διατηρήθηκε σε παρακολούθηση 12 εβδομάδες αργότερα.
Οι ίδιες δύο μελέτες βρήκαν σημαντικά μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ικανότητα να λειτουργήσουν οι ασθενείς στην ομάδα που παρέμεινε ενεργή,  μετά από έλεγχο τεσσάρων εβδομάδων και 12 εβδομάδων μετά τη θεραπεία.


«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν ούτε διαψεύδουν ότι οι συμβουλές για να παραμείνετε δραστήριοι είναι καλύτερες από το να μείνετε κλινήρης. Αλλά , δεδομένου ότι το να παραμένεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι συνδέεται πολλές  παρενέργειες, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να συμβουλεύουμε τα άτομα με ισχιαλγία να παραμένουν ενεργά."
Σε γενικές γραμμές, είναι πάντα καλύτερη η εξέλιξη της νόσου όταν κινείται κάποιος από το να μην κινείται, γιατί οι δομές και τα στοιχεία της σπονδυλικής στήλης επειδή δεν έχουν αιμοφόρα αγγεία τρέφονται με αίμα από την κίνηση των μυών όπως τα μικρά σφουγγάρια.

 

Δεν είναι όλοι οι πόνοι στην πλάτη το ίδιο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες  και οι πιθανότητες να βρουν μια ενιαία θεραπεία προς όφελος όλων των ασθενών είναι δύσκολες. Πρέπει καλή εξέταση του αθενούς για  να μπορούμε να προβλέψουμε από τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις που οι ασθενείς θα χρειαστούν έτσι ώστε ο στόχος θα πρέπει να είναι η εξατομίκευση της θεραπείας.

Δείτε όλα τα άρθρα του Νικόλαου Ε. Ξυπολυτά Χειρουργου


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server