banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς    Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2011 12:56    PDF Εκτύπωση E-mail
Ποιο είναι πρώτο φυσικό «φάρμακο» που λαμβάνει έγκριση για την πρόληψη και την θεραπεία των καρδιακών παθήσεων;
Νεα - Υγεία
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2011 02:56 )

Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός Αγοράς Ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο.Του Dr Δημήτρη Τσουκαλά

Μια νέα εκδοχή της αξονικής τομογραφίας, προσφέρει την δυνατότητα να ανιχνεύσουμε πρώιμα καρδιολογικές βλάβες που θα μπορούσαν να στοιχίσουν την ζωή μας. Η συγκεκριμένη εξέταση εντοπίζει την εναπόθεση ασβεστίου στην καρδιά και τα αγγεία της (coronary calcium scan). Με αυτή την εξέταση, που πριν λίγα χρόνια είχε γίνει εξώφυλλο στο TIME, μπορούμε να εντοπίσουμε βλάβες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η νόσος των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό ενώ το 50% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται σ’ αυτήν.

Ο κύριος παράγοντας πίσω από τα καρδιολογικά νοσήματα είναι η σκλήρυνση και η απώλεια της ομαλής λειτουργίας των στεφανιαίων αγγείων (αρτηριοσκλήρυνση).

Η αρτηριοσκλήρυνση προκύπτει λόγω της εναπόθεσης ασβεστίου μαζί με οξειδωμένη χοληστερίνη στα τοιχώματα των αγγείων. Η όλη διαδικασία ξεκινά και τροφοδοτείται υπό συνθήκες φλεγμονής.

Η μειωμένη ελαστικότητα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του εύρους των αγγείων και της παροχής αίματος στην καρδιά αλλά και σε άλλα όργανα όπως ο εγκέφαλος ή τα νεφρά. Η μειωμένη παροχή αίματος οδηγεί σε προβληματική λειτουργία των συγκεκριμένων οργάνων και ιστών. Ο ίδιος μηχανισμός κρύβεται πίσω και από την πρόκληση του γήρατος επηρεάζοντας τελικά κάθε κύτταρο στο σώμα μας.

Ενώ όμως στη πλειοψηφία των περιπτώσεων η λειτουργία των υπόλοιπων οργάνων επιδεινώνεται σταδιακά, στη περίπτωση της στεφανιαίας νόσου, πολύ συχνά το πρώτο σύμπτωμα είναι ο αιφνίδιος θάνατος. Πρόκειται λοιπόν για μια νόσο που μπορεί να μην μας δώσει  2η ευκαιρία.

Είναι εύκολο να αλλάξουμε τρόπο ζωής;

Γνωρίζουμε ότι αλλαγή τρόπου ζωής μειώνει την πιθανότητα για έμφραγμα κατά 81%, δεν είναι όμως πάντοτε εφικτή. Η κλινική εμπειρία μας δείχνει ότι ακόμη και όσοι έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Πρόκειται βέβαια για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα όπου βαριές μεταβολικές διαταραχές:

1. Ρίχνουν τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου
2. Επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση του και
3. Καθιστούν σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε αλλαγή

αν δεν προηγηθεί η βελτίωση του βασικού μεταβολικού προβλήματος.

Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής ως προφυλακτικό μέσο φαίνεται να αμφισβητείται έντονα από το κοινό, τους ίδιους τους γιατρούς αλλά και από την επιστημονική κοινότητα (βλ. πηγές, πρόσφατη αναφορά της Cohrane Collaboration, του σημαντικότερου ίσως επιστημονικού οργανισμού παγκόσμια σχετικά με ιατρικές κατευθηντήριες οδηγίες).

Μια Νέα Ελπίδα με Φυσικό Μηχανισμό    

Στο παραπάνω αδιέξοδο έρχεται να δώσει νέες ελπίδες μια νέα θεραπεία με απόλυτα φυσικό τρόπο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα καρδιολογικά νοσήματα συνδέονται άμεσα με την δράση της βιταμίνης Κ. Ενώ γνωρίζαμε την συμμετοχή της συγκεκριμένης βιταμίνης στην διαδικασία της πήξης του αίματος, δεν της είχαμε αποδώσει μέχρι σήμερα άλλες ιδιότητες.   

Μετά από πολυετής κλινικές μελέτες μια Νορβηγική εταιρεία αναμένεται να είναι η πρώτη που θα λάβει έγκριση για την χρήση μιας συγκεκριμένης μορφής της βιταμίνης Κ που προλαμβάνει και αναστρέφει την αρτηριοσκλήρυνση και την εναπόθεση ασβεστίου στο τοίχωμα των αρτηριών.

Πρόκειται για μια εντελώς νέα ματιά στα καρδιολογικά νοσήματα. Δεν αφορά πλέον μόνο στην επιβράδυνση της νόσο αλλά στην αναστροφή της βλάβης.

Η βιταμίνη Κ2, σε συνεργασία με την βιταμίνη D και το Μαγνήσιο, διαχειρίζονται την εναπόθεση ασβεστίου στα όργανα και στους ιστούς. Αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης Κ τότε το σώμα μας δεν είναι σε θέση να διακρίνει που και πόσο ασβέστιο πρέπει να εναποθέσει. Τα αγγεία μας είναι από τα πρώτα όργανα που πλήττονται και αναπόφευκτα δημιουργείται αρτηριοσκλήρυνση.

Μέσα από κλινικές μελέτες που εξέτασαν χιλιάδες περιστατικά για πάνω από δέκα χρόνια, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν αυξημένη πρόσληψη Κ2 εμφάνιζαν 50% λιγότερη ασβέστωση των αρτηριών τους και 50% λιγότερα καρδιολογικά περιστατικά από όσους είχαν μειωμένη πρόσληψη.

Αντιθέτως χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα όπως και αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου συνδέονται με αυξημένους καρδιακούς θανάτους.

Κ2, οστεοπόρωση και καρκίνος

Η βιταμίνη Κ2 ήδη χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία, για την θεραπεία της οστεοπόρωσης με καλά αποτελέσματα. Έχει επίσης συνδεθεί σε αρκετές μελέτες η αυξημένη λήψη Κ2 με μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του προστάτη.

Οι μελέτες που εμφανίζονται σχετικά με την σπουδαιότητα της Κ2 στην υγεία μας φαίνεται να προμηνύουν ότι η Κ2 θα είναι μια καινούργια “βιταμίνη D”. Η βιταμίνη Κ2 είναι σημαντικός παράγοντας στη δράση της ίδιας της βιταμίνης D.

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε ώστε το σώμα μας να έχει επαρκή:

- Κ2
- D3 και
- Μαγνήσιο       

Η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D είναι πλέον εφικτή σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Οι πιο αξιόπιστες μέθοδοι μέτρησης των επιπέδων μαγνησίου είναι είτε αυτή που γίνεται στο εσωτερικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είτε η αξιολόγηση της επάρκειας ή της ανεπάρκειας του, μέσω μέτρησης οργανικών οξέων. Αυτές οι μετρήσεις χρειάζονται φασματογράφους μάζας υψηλής ανάλυσης και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε λίγα μόνο εργαστήρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Για την αξιολόγηση πιθανής έλλειψης Κ2 είναι απαραίτητες εξετάσεις που δεν είναι διαθέσιμες σε ευρεία κλίμακα προς το παρόν. Αναμένεται όμως εντός του 2011 να υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό τον τομέα. Μια νέα ειδική εξέταση θα μπορεί να μας δείξει τον κίνδυνο για καρδιολογικό νόσημα μέσα από την αξιολόγηση της δράσης της Κ2 στην λειτουργία μιας πρωτεΐνης (Matrix Gla Protein, MGP).

Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στη μάχη μας κατά των καρδιολογικών νοσημάτων όπου λαμβάνοντας μια απολύτως ασφαλή φυσική ουσία (προσοχή σχετικά με την δοσολογία χρειάζονται μόνο όσοι λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή) μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσου.  

Γιατί νοιώθουμε κουρασμένοι ή εξαντλημένοι; του Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς Δείτε όλα τα άρθρα


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server