banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Νικόλαος Ε. Ξυπολυτάς    Τρίτη, 01 Μάρτιος 2011 21:41    PDF Εκτύπωση E-mail
Κάπνισμα και παχυσαρκία «γερνούν τους ανθρώπους»
Νεα - Υγεία
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2011 00:43 )

Κάπνισμα και παχυσαρκία «γερνούν τους ανθρώπους» του Νικόλαου Ε. Ξυπολυτά,νεα γεια υγεια,αρθογραφοι,χειρουργοσ,ενημέρωση,νέα,επικαιρότητα,κρητική,ειδήσεις,ρεθεμνιωτικα,ρεθυμνο,ρεθεμνος,ΡΕΤΗΥΜΝΟ,ΡΕΤΗΙΜΝΟ,latest,news,επιθεώρηση,τοπικά,νεα,εξελίξεις,rethymno.RETHYMNO,RETHYMNON,Σύμφωνα με άρθρο, που εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου 2005, άτομο που είναι υπέρβαρο και καπνιστής το καθιστούν βιολογικά πιο ηλικιωμένο από τους λεπτούς ανθρώπους μη καπνιστές της ίδιας ηλικίας γ.

Οι ερευνητές της UK και των ΗΠΑ έχουν βρεί ότι το κάπνισμα επιτάχυνε τη γήρανση των βασικών κομματιών του DNA ενός ατόμου μέχρι περίπου 4.6 έτη.  Για την παχυσαρκία ήταν εννέα έτη.

Αυτοί οι γενετικοί κώδικες είναι σημαντικοί για τη ρύθμιση της κυτταροδιαίρεσης και έχουν συνδεθεί με τις ηλικιακές ασθένειες.   Η μελέτη εργαστήριο βασίστηκε σε 1.122 δίδυμα από μια βάση δεδομένων που κατέχει το νοσοκομείο του ST Thomas στο Λονδίνο.   Οι ερευνητές εξέτασαν τις τελομεράσες (το τέλος των ελίκων των χρωμοσωμάτων) και εμφανίζονται να τους προστατεύουν και να σταθεροποιούν.

Οι Τελομεράσες κονταίνουν κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο, έως ότου δεν υπάρχει τίποτα που αφήνεται, καθιστώντας έτσι την κυτταροδιαίρεση λιγότερο αξιόπιστη και αυξάνοντας τον κίνδυνο μεταλλάξεων.

 Αυτό συμβαίνει φυσικά με τη γήρανση.   Επιταχυνόμενη γήρανση   Και το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για πολλές ηλικιακές ασθένειες, επομένως ο καθηγητής Tim Spector και συνάδελφοι προσπάθησαν να καθορίσουν εάν έχουν την δύναμη επιταχύνουν τον περιορισμό των τελομερών.   Μεταξύ του δείγματος μελέτης, όλες οι γυναίκες ηλικίας 18-76, 119 ήταν κλινικά παχύσαρκες, 203 ήταν τρέχοντες καπνιστές και 369 ήταν πρώην-καπνιστές.

Με την ανάλυση των δειγμάτων αίματος για το DNA οι ερευνητές βρήκαν το μήκος των τελομερών μειωμένο σταθερά με την ηλικία, όπως αναμένεται.   Εντούτοις, τα τελομερή των παχύσαρκων γυναικών και των καπνιστών ήταν πολύ κοντύτερα από εκείνα των αδύνατων γυναικών και εκείνων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, της ίδιας ηλικίας.  

Κάθε έτος πακέτων (ο αριθμός πακέτων τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα πολλαπλασιασμένος με τον αριθμό ετών που καπνίζουν) ήταν ισοδύναμο με μια απώλεια ενός πρόσθετου 18% πάνω από το μέσο ετήσιο περιορισμό των τελομερών.   Μια γυναίκα που είχε καπνίσει ένα πακέτο ανά ημέρα για 40 έτη την επιτάχυνε να γερνά μέχρι 7.4 έτη, σύμφωνα με το μήκος των τελομερών.  

Ο καθηγητής Spector, από τη δίδυμη ερευνητική μονάδα στο νοσοκομείο του ST Thomas, είπε: «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι ότι το ολόκληρο σώμα γερνά από το κάπνισμα, όχι μόνο την καρδιά σας ή τους πνεύμονές σας».   «Έτσι επιταχύνετε ολόκληρο το χρωμοσωμικό ρολόι σας από αυτήν την δραστηριότητα και είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους νέους.   «Οι άνθρωποι θα  το σκέφτονταν πιθανώς δύο φορές εάν ήξεραν ότι σε κάθε ηλικία ήταν πέντε ή επτά ετών γηραιότεροι από τους συγχρόνους τους βιολογικά επειδή το κάπνισμα και η παχυσαρκία έχει επηροές  στο δέρμα, τον εγκέφαλο και στα κόκαλα τους.».

Ο καπνός τσιγάρου περιέχει τα δηλητήρια. Η έρευνα προτείνει ότι αυτά τα δηλητήρια μπορούν να έχουν επιπτώσεις στα κύτταρα σε ένα από τα πιο θεμελιώδη επίπεδα.   Το υπερβολικό λίπος θεωρείται ότι αναστατώνει τη χημική σύσταση του σώματος με έναν αρνητικό τρόπο.   Τέτοιοι παράγοντες άγχους μπορούν να βλάψουν το σώμα. 

 Ο Δρ Lorna Layward, ερευνητικός διευθυντής, είπε στην εργασία που υποστηρίχθηκε τι ξέρουμε ήδη για το κάπνισμα και την παχυσαρκία που είναι εξαιρετικά καταστρεπτικά στην υγεία.   «Ενώ η έρευνα δεν είναι αποφασιστική, πρέπει να αφυπνιστούμε από τα στοιχεία που παίρνουμε. Οι περισσότεροι πέρα από  τα 65 δεν κάνουν αρκετή άσκηση που έχει τεράστιες επιπτώσεις εκτός από την παχυσαρκία, αλλά και στην  μειωμένη δύναμη και στην κινητικότητα.
 Να σταματήσει το κάπνισμα είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας για στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις.   «Στην σημερινή με γρήγορο ρυθμό ζωή, οι περισσότεροι από εμάς λέμε ότι δεν έχουμε το χρόνο να ασκηθούμε ή να φάμε εποικοδομητικά, αλλά είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε και να βρούμε το χρόνο να αντιμετωπίσουμε την κακή υγεία.».

Δεν θέλουμε παρά 30 λεπτά άσκησης και διατροφή με μέτρο.

 

Δείτε όλα τα άρθρα του Νικόλαου Ε. Ξυπολυτά Χειρουργου


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server