banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την medlabnews.gr    Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος 2013 10:04    PDF Εκτύπωση E-mail
Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων. Ποιες είναι οι σπάνιες παθήσεις;
Νεα - Υγεία

νεα,ΝΕΑ,ΕΙΔΗΣΕΙΣ,υγεία, οργανισμός, γρίπη, βιταμίνες, φάρμακα, διάγνωση, ασθένεια, καρδιά, ψυχολογία, ιατρική, καρκίνος, λοιμώξεις, αίμα, κάπνισμα, διάγνωση, νοσήματα, astheneia, kardia, psixologia, iatrikh, karkinow, loimokseis, aima, kapnisma, diagnwsh, farmaka, griph, vitamines,organismos, ygeiaΣυντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης

28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχουν από μία σπάνια ασθένεια. Υπάρχουν περίπου 8000 σπάνιες ασθένειες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν πλήττει λιγότερα από 5 άτομα στα 10.000. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από αυτά μπορεί να είναι υψηλός, δεδομένου ότι υπάρχουν 8.000 περίπου γνωστά σπάνια νοσήματα. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες, αν και μια άλλη αιτία είναι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της κύησης ή και σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής, σε συνδυασμό συχνά με γενετική προδιάθεση.

Δυστυχώς λόγω της σπανιότητος των νοσημάτων αυτών οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται πολύ μέχρι να βρεθεί από τι πάσχουν. Μπορεί να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό να παίρνουν φάρμακα που δεν τους δίδεται βοήθεια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή ακόμα και επιδεινώνουν τα συμπτώματα, μέχρι να καταλήξουν σε κάποιον γιατρό που ξέρει ή μπορεί να συστήσει τον ειδικό. Σε κάθε ιατρική ειδικότητα μπορεί να αναλογούν 100 με 200 σπάνια νοσήματα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εκπαίδευση από τα φοιτητικά χρόνια των ιατρών και φυσικά είναι αρκετά δύσκολο αν δεν τύχει να ενημερωθούν οι ειδικευμένοι ιατροί για νοσήματα που αφορούν παθήσεις άλλων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τις Σπάνιες Παθήσεις (Εurordis), οι σπάνιες ασθένειες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

* Είναι σοβαρές έως πολύ σοβαρές, χρόνιες, συχνά εκφυλιστικές και επικίνδυνες για τη ζωή.

* Η πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων γίνεται στην παιδική ηλικία σε ποσοστό 50%.

* Προκαλούν αναπηρίες.

* Προκαλούν μεγάλο ψυχικό πόνο.

* Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν αποτελεσματική θεραπεία.

Επιπλέον, πίσω από σχετικά συνηθισμένες παθήσεις είναι δυνατόν να «κρύβονται» σπάνιες ασθένειες, όπως π.χ. η επιληψία, που είναι συχνά σύμπτωμα της οζώδους σκλήρυνσης. Επίσης, πολλοί καρκίνοι και οι περισσότερες συγγενείς δυσμορφίες συγκαταλέγονται στις σπάνιες παθήσεις. Και νοσήματα που έως πρόσφατα αποκαλούνταν ως αυτισμός ή νοητική καθυστέρηση ή εγκεφαλική παράλυση αποτελούν εκδηλώσεις σπάνιων ασθενειών, που χαρακτηρίζονται σήμερα ή που δεν έχουν ακόμα χαρακτηρισθεί.

Τα φάρμακα γι΄ αυτές τις παθήσεις είναι συνήθως πανάκριβα. Οι σπάνιες παθήσεις ονομάζονται μάλιστα και «ορφανές», επειδή στερούνται ερευνητικού και εμπορικού ενδιαφέροντος.

Παρ΄ όλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά, εφόσον η ασθένειά τους διαγνωσθεί εγκαίρως και αντιμετωπισθεί κατάλληλα.

Παρά το γεγονός ότι οι σπάνιες ασθένειες πλήττουν 30 περίπου εκατομμύρια Ευρωπαίους, ο τεράστιος αριθμός και η ποικιλία τους – εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 8.000 – κάνει την κατανόηση, διάγνωση και θεραπεία τους ένα τιτάνιο έργο που ξεπερνά τους πόρους μεμονωμένων κρατών.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται των άνευ προηγουμένου διεθνών προσπαθειών – στο πλαίσιο της Διεθνούς Ερευνητικής Κοινοπραξίας για Σπάνιες Ασθένειες (IRDiRC) – με στόχο να αναπτυχθούν 200 νέες θεραπείες για τις σπάνιες ασθένειες, καθώς και τα κατάλληλα μέσα για τη διάγνωση των περισσοτέρων από αυτές μέχρι και το 2020.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν σήμερα 22 οργανισμοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επενδύουν στην έρευνα για τις σπάνιες ασθένειες.

Πρόκειται για οργανισμούς από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Αναμένεται- δε- η συμμετοχή και πολλών άλλων.

Μέχρι και το 2013,  η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα έχει επενδύσει πάνω από 420 εκατομμύρια  ευρώ στην έρευνα που συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της κοινοπραξίας.

Ας ελπίσουμε ότι η πολιτεία θα φροντίσει σύντομα να καλύψει τους πάσχοντες από τα σπάνια νοσήματα,  με τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, που λόγω της σπανιότητας είναι πολύ ακριβά και ότι δεν θα αντιμετωπίσουν, οι πάσχοντες από σπάνιες παθήσεις,  προβλήματα στο πλαίσιο των περικοπών στην υγεία και στο φάρμακο.


Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις Σπάνιες Παθήσεις:

- Οζώδης Σκλήρυνση
- Νόσος Addison
- Εναλλασσόμενη Ημιπληγία
- Αμυλοείδωση
- Πλαγία μυατροφική σκλήρυνση
- Σύνδρομο Angelman
- Αγγειοοίδημα κληρονομικό
- Ανιριδία
- Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
- Αταξία τηλεαγγειεκτασία
- Παρεγκεφαλιδικό Σύνδρομο
- Νόσος Charcot - Marie - Tooth
- Έλλειψη χοριοειδούς χιτώνος του οφθαλμού
- Παθήσεις των χρωμοσωμάτων
- Συγγενής Καρδιοπάθεια
- Σύνδρομο Cornelia de Lange
- Σύνδρομο Costello
- Σύνδρομο Cri du Chat
- Νόσος Crohn
- Υποφυσιογενής Βασιοφιλισμός
- Κυστική ίνωση
- Δυστονία
- Σύνδρομο Ehlers - Danlos
- Εγκεφαλίτιδα
- Πομφολυγώδης επιδερμολυσία
- Αναιμία Fanconi
- Σύνδρομο ευθράστου X(Fragile X)
- Nόσος Friedreich
- Νόσος Gauher
- Γιγάντιοι μελαχρωματισμένοι σπίλοι
- Γλυκογονίαση
- Έλλειψη αυξητικής ορμόνης
- Αιμοχρωμάτωση
- Αιμοφιλία
- Ιστοκύττωση
- Ομοκυστινουρία
- Νόσος Huntington
- Κερατόκωνος
- Σύνδρομο Lesch - Nyhan
- Λύκος και άλλες κολλαγονώσεις
- Σύνδρομο "locked-in"
- Αραχνοδακτυλία ( Σύνδρομο Marfan )
- Σύνδρομο Mc Cune - Albright
- Μελιταίος Πυρετός
- Μεσογειακός Πυρετός
- Νόσοι μεταβολισμού
- Μυτοχονδριακά νοσήματα
- Σύνδρομο του Moebius
- Βλεννοπολυσακχαρίδωση
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Μυϊκές δυστροφίες
- Προϊούσα μυασθένεια
- Συγγενής μυοτονία
- Ναρκοληψία
- Νευρινωμάτωση
- Νόσος Niemann - Pick
- Ατελής οστεογένεση
- Νόσος Parkinson
- Νόσοι Prion
- Πολυμυοσίτις
- Συγγενής πολυποδίαση
- Νόσος Pompe
- Πορφυρία
- Νόσος Prader - Willi
- Πρόωρη πνευμονική υπέρταση
- Σπάνιος καρκίνος
- Μελαχρωστική αμφιβληστροειδίτις
- Σύνδρομο Rett
- Σαρκωείδωση
- Σκηροδερμία
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Σύνδρομο Sjorgen
- Νωτιαία μυϊκή ατροφία
- Νόσος Strumpell - Lorrain
- Σύνδρομο Sturge - Weber
- Συρριγγομυελία
- Νόσος Tays - Sachs
- Μεσογειακή Αναιμία
- Στρεψαυχενία
- Νόσος Tourette
- Τρισωμία 13/18
- Σύνδρομου Turner
- Σύνδρομο William
- Αυτοάνοσο πολυενδοκρινικό σύνδρομο


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server