banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την novartis.gr    Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2012 07:30    PDF Εκτύπωση E-mail
Τι είναι το Αλτσχάιμερ;
Προβλήματα μνήμης και η Άνοια Alzheimer
Νεα - Υγεία
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 13 Νοέμβριος 2012 23:22 )
Τι είναι το Αλτσχάιμερ;,Πόσο συχνή είναι η νόσος Alzheimer,Είναι η Άνοια Alzheimer κληρονομική,εα,ΝΕΑ,ΕΙΔΗΣΕΙΣ,υγεία, οργανισμός, γρίπη, βιταμίνες, φάρμακα, διάγνωση, ασθένεια, καρδιά, ψυχολογία, ιατρική, καρκίνος, λοιμώξεις, αίμα, κάπνισμα, διάγνωση, νοσήματα, astheneia, kardia, psixologia, iatrikh, karkinow, loimokseis, aima, kapnisma, diagnwsh, farmaka, griph, vitamines,organismos, ygeiaΠροβλήματα μνήμης και η Άνοια Alzheimer
Κατά γενικό κανόνα, θεωρείται φυσιολογικό το γεγονός ότι με την πάροδο της ηλικίας η μνήμη αρχίζει να παρουσιάζει κάποια σημάδια “κόπωσης“.
 
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης, τα οποία:-έχουν την τάση να επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου
-επηρεάζουν και άλλες νοητικές λειτουργίες (π.χ. προσανατολισμό, προσοχή, συγκέντρωση, σκέψη, ομιλία)

-είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε το άτομο αρχίζει να έχει προβλήματα σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (για παράδειγμα: ξεχνά σημαντικά γεγονότα που έγιναν πολύ πρόσφατα, μπερδεύει τα ραντεβού, αρχίζει να χάνει τον προσανατολισμό του σε γνωστούς χώρους, ξεχνά το «μάτι» της κουζίνας ανοιχτό, αρχίζει να συγχέει γνωστά πρόσωπα, κλειδώνεται έξω από το σπίτι κ.λπ.).Άνθρωποι με τέτοια συμπτώματα, πιθανώς πάσχουν από άνοια του τύπου Alzheimer. Πρόκειται για μία νόσο, τα συμπτώματα της οποίας - στα αρχικά στάδια - μπορεί να είναι τόσο ελαφρά ώστε να συγχέονται με το φυσιολογικό γήρας ή με «απλές διαταραχές της μνήμης». Ωστόσο, καθώς επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει στα προχωρημένα στάδια, (ενδεχομένως αρκετά χρόνια μετά τα πρώτα συμπτώματα), σε σοβαρή αποδιοργάνωση του ατόμου.
 
Τι είναι και που οφείλεται η άνοια;
Σύμφωνα με την πρόσφατη επιστημονική γνώση, η πιό συχνή αιτία άνοιας είναι η σταδιακή εκφύλιση των κυττάρων του εγκεφάλου που επιτελούν τη λειτουργία της μνήμης και τις άλλες νοητικές λειτουργίες.
Σε κάθε ανθρώπινο εγκέφαλο παρουσιάζεται μια απώλεια κυττάρων με την πάροδο του χρόνου, και αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ωστόσο, στην νόσο Alzheimer η απώλεια αυτή εμφανίζεται σε πολύ εντονότερο βαθμό. Τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την καταστροφή κυττάρων δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως μέχρι σήμερα. Η άνοια αποτελεί σήμερα ένα τομέα όπου διεξάγεται έντονη επιστημονική έρευνα.
 
Πόσο συχνή είναι η νόσος Alzheimer;
Πρόκειται για την πιό συχνή μορφή άνοιας: Αποτελεί το 60-70% όλων των ανοιών. Από την ασθένεια αυτή πάσχει περίπου ένας στους 20 ανθρώπους άνω της ηλικίας των 65 ετών.
Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο Alzheimer.Ο όρος «άνοια Alzheimer» συνοψίζει σήμερα τα περιστατικά που παλαιότερα αποκαλούνταν «γεροντική άνοια» (άνοια σε ανθρώπους άνω των 65 ετών) και «προ-γεροντική άνοια» (άνοια σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών). Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η «αρτηριοσκλήρυνση» αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που προδιαθέτει και πολλές φορές συνυπάρχει με την άνοια Alzheimer.
 
Πώς εκδηλώνεται η νόσος Alzheimer;
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από την οικογένεια του.

Αρχικά, το άτομο δυσκολεύεται να ανακαλέσει στη μνήμη πρόσφατα γεγονότα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιό εμφανή ενώ αρχίζουν να διαταράσσονται οι καθημερινές ασχολίες του ατόμου. Προειδοποιητικά σημάδια μιας τέτοιας εξέλιξης, μπορεί να είναι η εμφάνιση δύο ή περισσoτέρων από τα ακόλουθα συμπτώματα:
1.Επιδείνωση της μνήμης που επηρεάζει επαγγελματικές ή κοινωνικές δεξιότητες (αρκετά άτομα, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, έχουν την τάση να κάνουν αλλεπάλληλες λίστες καθημερινών ενεργειών και να αφήνουν σημειώματα στον εαυτό τους ακόμη και για αυτονόητα πράγματα).
2.Προβλήματα στη ομιλία (ψάχνει να βρει τις σωστές λέξεις).
3.Απώλεια προσανατολισμού σε γνωστό χώρο
4.Λαθεμένη τοποθέτηση αντικειμένων.
5.Προβλήματα στην "αφηρημένη σκέψη". Πτωχή κρίση.
6.Αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά.
7.Μεταβολές της προσωπικότητας.Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, ο ασθενής χάνει την αυτονομία του: αδυνατεί να εκτελέσει απλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (ντύσιμο, καθαριότητα κ.λπ.). Η φροντίδα ενός ασθενούς με προχωρημένη άνοια επιβαρύνει σοβαρά τον οικογενειακό του περίγυρο και ιδιαίτερα τα άτομα που την έχουν επωμιστεί.
 
Φυσιολογικό γήρας και Άνοια Alzheimer
Παρ’ όλο που οι άνθρωποι ξεχνούν καθώς περνάει η ηλικία τους, η πλειονότητα των ατόμων άνω της ηλικίας των 80 ετών είναι πνευματικά διαυγής. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η πιθανότητα να προσβληθεί κανείς από την Άνοια Alzheimer αυξάνεται με την ηλικία. Tο γήρας από μόνο του δεν προκαλεί τη νόσο.
 
Ποιός έχει πιθανότητα να προσβληθεί;
Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είναι πιθανότερο να αναπτύξει τη νόσο του Aλτσχάιμερ. Είναι πιο πιθανό, ένας συνδυασμός παραγόντων να οδηγεί στην εμφάνιση της.Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο αργούν ή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, σε σύγκριση με άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. (Ίσως, στα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, τα συμπτώματα της νόσου συγκαλύπτονται για κάποιο διάστημα).
 
Είναι η Άνοια Alzheimer κληρονομική;
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα, η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας Aλτσχάιμερ δεν είναι κληρονομικής μορφής.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν κάποια γονίδια τα οποία σχετίζονται με την νόσο. Ωστόσο, η ύπαρξη τους δεν συνεπάγεται εμφάνιση της νόσου, απλώς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της. Δεν συνιστάται κανένας προληπτικός έλεγχος.Υπάρχει ένας εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός οικογενειών, όπου η εμφάνιση της άνοιας Aλτσχάιμερ αποτελεί μια κυρίαρχη γενετική εκδήλωση.
 
Υπάρχει θεραπεία για την νόσο Alzheimer;
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια αγωγή που να προλαμβάνει ή να σταματά πλήρως την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί ειδικά σκευάσματα για την άνοια, με τα οποία μπορούμε πλέον να καθυστερήσουμε την επιδείνωση και να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της νόσου.
 
Πώς δρουν και τι προσφέρουν τα νέα σκευάσματα;
Στόχος των νέων φαρμάκων είναι να ενισχύσουν τη δραστηριότητα της «ακετυλοχολίνης», η οποία είναι η βασική ουσία με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους τα κύτταρα του εγκεφάλου που επιτελούν τη λειτουργία της μνήμης.
Τα οφέλη των νέων σκευασμάτων προσδιορίζονται σημαντικά από το γεγονός ότι η άνοια είναι μια κατάσταση που επιδεινώνεται συνεχώς. Συνεπώς, σημαντικό όφελος είναι όχι μόνο η βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και η επιβράδυνση της επιδείνωσης τους, και κυρίως, η καθυστέρηση του χρόνου που ο ασθενής χάνει την αυτονομία του
 
.Βιβλιογραφία
Τα κυριότερα σημεία του ανωτέρω κειμένου βασίζονται στο βιβλίο «Ζώντας με τη Νόσο Alzheimer». Το κείμενο του βιβλίο αυτού έχει συγγραφεί από τον έγκυρο διεθνή οργανισμό «Alzheimer´s Europe». Στην Ελλάδα εκδόθηκε από την «Ελληνική Εταιρεία Alzheimer» με τη χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.
 
 
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι απλώς ενδεικτικές. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν αυτές που θα σας δώσει ο γιατρός σας, ο οποίος είναι ο καταλληλότερος για να σας ενημερώσει σχετικά με τη νόσο, αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της.<

Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server