banner122  
Δευτέρα, 02 Ιούλιος 2012 10:51    PDF Εκτύπωση E-mail
AIDS: Χάπι «4 σε 1» για τον HIV
Ενα χάπι «4 σε 1» για τον ιό HIV του AIDS υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία και λιγότερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς
Νεα - Υγεία
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 02 Ιούλιος 2012 21:56 )

AIDS: Χάπι «4 σε 1» για τον HIV,AIDS: Χάπι «4 σε 1» για τον HIV,νεα,ΝΕΑ,ΕΙΔΗΣΕΙΣ,υγεία, οργανισμός, γρίπη, βιταμίνες, φάρμακα, διάγνωση, ασθένεια, καρδιά, ψυχολογία, ιατρική, καρκίνος, λοιμώξεις, αίμα, κάπνισμα, διάγνωση, νοσήματα, astheneia, kardia, psixologia, iatrikh, karkinow, loimokseis, aima, kapnisma, diagnwsh, farmaka, griph, vitamines,organismos, ygeiaΕνα χάπι «4 σε 1» για τον ιό HIV του AIDS υπόσχεται αποτελεσματικότερη και ευκολότερη θεραπεία για τους ασθενείς, όπως έδειξε μεγάλου εύρους δοκιμή. Το νέο χάπι έχει ταχύτερη δράση και λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με δύο ευρέως χορηγούμενα φαρμακευτικά σχήματα. Παράλληλα με δεδομένο ότι είναι «4 σε 1» και λαμβάνεται άπαξ ημερησίως καταργεί την ανάγκη λήψης πολλών χαπιών μέσα στην ημέρα.

Σήμερα οι πάσχοντες από τον ιό HIV πρέπει να ακολουθούν θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν λήψη αρκετών χαπιών ημερησίως. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετές φορές δεν συμμορφώνονται με τη θεραπεία τους.

Συμμόρφωση με τη θεραπεία

Όπως όμως δείχνουν τώρα τα αποτελέσματα δύο μεγάλων διεθνών δοκιμών του νέου χαπιού που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet», αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να παραμένουν «πιστοί» στη σωτήρια για τη ζωή τους θεραπεία. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθώς χωρίς τα φάρμακά τους, τα άτομα με HIV, εμφανίζουν σημαντική πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευάλωτα σε λοιμώξεις αλλά και σε άλλες νόσους όπως ο καρκίνος.

Ο δρ Πολ Σαξ από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της μιας από τις δύο δοκιμές ανέφερε ότι «τα νέα ευρήματα προσφέρουν μια θεραπευτική εναλλακτική με αποτελεσματικότητα η οποία την ίδια στιγμή είναι απλή αφού αφορά τον συνδυασμό διαφορετικών αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ένα και μόνο χάπι».

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι μελέτες έχουν δείξει πως οι συνδυαστικές θεραπείες που λαμβάνονται υπό μορφή ενός μόνο χαπιού βοηθούν τους ασθενείς να είναι πιο ικανοποιημένοι αλλά και πιο συμμορφωμένοι με τη θεραπεία τους. Συγχρόνως βοηθούν και τους ειδικούς να αποφεύγουν λάθη στη συνταγογράφηση ενώ αποτελούν και «όπλο» ενάντια στη φαρμακοανθεκτικότητα.

«4 σε 1»

Το νέο χάπι περιέχει τις ουσίες elvitegravir, cobicistat, emtricitabine και tenofovir disoproxil fumarate και παρασκευάστηκε από την εταιρεία Gilead Sciences.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Αντι-ιικά φάρμακα της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε για έγκριση της θεραπείας σε ενηλίκους με HIV που δεν έχουν λάβει ακόμη θεραπεία. Η τελική απόφαση της FDA αναμένεται τον Αύγουστο.

Στην πρώτη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο Lancet συμμετείχαν 700 ασθενείς από κέντρα της Βόρειας Αμερικής. Ορισμένοι από αυτούς έλαβαν το νέο πειραματικό χάπι ενώ οι υπόλοιποι το φάρμακο Atripla που σήμερα λαμβάνεται υπό μορφή ενός χαπιού από πολλούς ασθενείς.

Όπως προέκυψε, μετά από 48 εβδομάδες θεραπείας, το 88% των ασθενών που έλαβαν το πειραματικό χάπι εμφάνιζε ιικό φορτίο σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα σε σύγκριση με 84% των ασθενών στην ομάδα του Atripla.

Παρόμοιες παρενέργειες

Σε ό,τι αφορούσε τις παρενέργειες, ήταν παρόμοιες στις δύο ομάδες ασθενών. Η ομάδα του χαπιού «4 σε 1» παρουσίαζε συχνότερα ναυτία αλλά δεν είχε τόσο συχνά ζαλάδες, εφιάλτες και αϋπνίες, όπως συνέβαινε στην ομάδα του Atripla.

Στη δεύτερη δοκιμή που δημοσιεύεται στην ίδια ιατρική επιθεώρηση συμμετείχαν 708 άτομα από κέντρα της Αυστραλίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ταϊλάνδης που δεν είχαν λάβει ποτέ θεραπεία για τον HIV. Σε αυτή τη δοκιμή οι μισοί ασθενείς έλαβαν το νέο πειραματικό χάπι ενώ οι υπόλοιποι ένα γνωστό σχήμα που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα (ATV/RTV συν FTC/TDF).

Μετά από 48 εβδομάδες, 90% των πασχόντων στην ομάδα του πειραματικού χαπιού εμφάνιζε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο σε σύγκριση με ποσοστό 87% των ασθενών στην ομάδα της θεραπείας ΑTV/RTV/FTC/TDF. Και τα δύο θεραπευτικά σχήματα αποδείχθηκαν εξίσου ασφαλή.

Εάν το νέο 4 σε 1 χάπι λάβει έγκριση κυκλοφορίας θα αποτελεί το μόνο θεραπευτικό σχήμα για τον HIV που θα λαμβάνεται υπό μορφή ενός χαπιού ημερησίως και το οποίο θα περιλαμβάνει αναστολέα της ιντεγκράσης.


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server