banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την A.c.p. | TEAM |    Δευτέρα, 08 Ιούλιος 2013 16:45    PDF Εκτύπωση E-mail
Προβλέπεται“Μαύρη” χρονιά το 2014 για το ελαιόλαδο
Νεα - Κρήτη
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 08 Ιούλιος 2013 19:14 )

Προβλέπεται η χαμηλότερη παραγωγή της πεντηκονταετίας,“Μαύρη” χρονιά για το ελαιόλαδο,χανια,ηρακλειο,ρεθυμνο,λασιτη,αγιοσ,νικολοασ,nea,νεα,ΝΕΑ,κρήτης, Ενημερωτική, πύλη,κρήτης, Ειδήσεις, Νέα, Ενημέρωση, Ρεθύμνης, Επικαιρότητα, Γεγονότα, Φωτογραφίες, Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου, χανίων, ηρακλείου, ρεθύμνου, τοπικά, rethymno, kriti, enhmerwsh, topika,eishseis, nea, epikairaΠροβλέπεται η χαμηλότερη παραγωγή της πεντηκονταετίας

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη / Πατρίς

Πρωτοφανή πτώση της παραγωγής ελαιόλαδου και κατά συνέπεια του αγροτικού εισοδήματος, αναμένεται φέτος στην Κρήτη σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών που θέτουν εκτός δακοκτονίας τη μία μετά την άλλη τις ελαιοκομικές περιοχές, αφού δεν υπάρχει καρπός για να ψεκαστεί! Πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία πενήντα χρόνια που αντιμετωπίζει η Κρήτη τόσο μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή ελαιόλαδου, όπως λένε έμπειροι γεωπόνοι και παλιοί αγρότες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο νομό Ηρακλείου η αναμενόμενη παραγωγή φθάνει μόλις τους 20.000 τόνους, ενώ μία μέση χρονιά είναι 50.000 τόνοι. Στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνης θα γίνει δακοκτονία μόλις στο 1/5 των ελαιόδεντρων! Κάπως καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση στο νομό Χανίων.

Εκτός δακοκτονίας η μία περιοχή μετά την άλλη

Όπως πολλές φορές έχει γράψει η «Π», το πρόβλημα της προβληματικής καρπόδεσης και της σχινοκαρπίας έγινε τον Μάιο αντιληπτό από γεωπόνους και αγρότες. Οι αγροτικές οργανώσεις μάλιστα έσπευσαν στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως πήραν την απάντηση ότι ο κανονισμός δεν τους καλύπτει. Αποζημιώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να καταβληθούν μόνο μέσω ΠΣΕΑ.

Όμως κάθε μέρα που περνάει η εικόνα της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη γίνεται χειρότερη. Ακόμα και οι πιο έμπειροι γεωπόνοι τρίβουν τα μάτια τους με την κατάσταση που αντικρίζουν.

Στο νομό Ηρακλείου, εκτός δακοκτονίας, αφού δεν υπάρχει ελαιόκαρπος, θα μείνουν τα βόρεια παράλια σε μία απόσταση προς την ενδοχώρα περίπου 15 χιλιομέτρων. Υπάρχουν όμως και ολόκληρες περιοχές στα κεντρικά του νομού Ηρακλείου που δεν έχουν καρπούς. Οι αγρότες, για πρώτη φορά, ακούνε πως στα χωριά τους (π.χ. στο Βενεράτο) δεν θα γίνει δακοπροστασία και μένουν εμβρόντητοι! Πλήρη λίστα με τα χωριά του νομού Ηρακλείου όπου δεν θα γίνει δακοκτονία δεν έχει ακόμα συνταχθεί, πράγμα που θα γίνει τις αμέσως ερχόμενες ημέρες.

Στο νομό Λασιθίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας θα γίνει δακοκτονία σε 1,6 εκατομμύρια δέντρα, επί συνόλου 5,7 εκατ. δέντρων. Ολόκληρη η αγροτική περιοχή του Αγίου Νικολάου θα μείνει εκτός, όπως και μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές των δήμων Ιεράπετρας και Σητείας.

Στο νομό Ρεθύμνης θα ψεκαστούν μόνο 1 εκατομμύριο δέντρα, επί συνόλου 5 εκατομμυρίων. Εκτός δακοκτονίας βγαίνουν μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στο Ρέθυμνο και στις υπόλοιπες θα γίνει δακοκτονία στο 50%.

Κάπως καλύτερη, αλλά και πάλι εξαιρετικά δύσκολη, εμφανίζεται η εικόνα και στο νομό Χανίων όπου δεν θα γίνει ψεκασμός σε 1.350.000 δέντρα επί συνόλου 7.171.500 δέντρων. Κι εκεί όμως που θα γίνουν ψεκασμοί, το πρόγραμμα της δακοκτονίας είναι «στον αέρα!». Στους περισσότερους νομούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για τους εργολάβους παγιδοθέτες, σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαγωνισμός για τους εργολάβους δακοκτονίας έχει βγει άγονος, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στην προμήθεια φαρμάκων! Όλα δηλαδή γίνονται μετ΄ εμποδίων!!

Μόνο στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός. Αλλού δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσει καν η δακοκτονία, αν και διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους γεωπόνους, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι λιγοστές περιοχές που θα έχουν φέτος παραγωγή, επειδή όλοι πληθυσμοί του δάκου θα συγκεντρωθούν σε αυτές. Κατά συνέπεια, η προσοχή των γεωπόνων, των εργολάβων δακοκτονίας και των ίδιων των παραγωγών χρειάζεται να είναι αυξημένη.

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί και μεταξύ των αμπελουργών και των παραγωγών υπαίθριων κηπευτικών. Κι αυτό, διότι η δακοκτονία ωφελεί και τις υπόλοιπες καλλιέργειες, καθώς προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει την ανάπτυξη ασθενειών και εχθρών. Φέτος που για πρώτη φορά ολόκληρες περιοχές της Κρήτης θα μείνουν εκτός δακοκτονίας, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές ως προς τις προσβολές διαφόρων εντόμων και ασθενειών σε άλλες καλλιέργειες, όπως λένε οι αγρότες.


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server