banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την naftemporiki    Παρασκευή, 24 Μάιος 2013 19:54    PDF Εκτύπωση E-mail
Ομπάμα: Πρέπει να λήξει ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»
Νεα - Κόσμος
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 24 Μάιος 2013 20:08 )

 Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι ως προς την αντιτρομοκρατική τους πολιτική και παρουσίασε επιχειρήματα κατά της επ'  αόριστον συνέχισης του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι ως προς την αντιτρομοκρατική τους πολιτική και παρουσίασε επιχειρήματα κατά της επ'  αόριστον συνέχισης του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσινγκτον, την οποία οι New York Times χαρακτηρίζουν ως την πιο σημαντική αναφορικά με την αντιτρομοκρατία από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε: «Η συστηματική μας προσπάθεια να εξουδετερώσουμε τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά αυτός ο  πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, πρέπει να λήξει. Αυτό μας συμβουλεύει η ιστορία. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία».

«Αν δεν ασκήσουμε πειθαρχία στη σκέψη, στον τρόπο που ορίζουμε έννοιες, στις πράξεις μας, μπορεί να παρασυρθούμε και σε άλλους πολέμους που δεν θέλουμε να πολεμήσουμε, ή να συνεχίσουμε να παραχωρούμε στους προέδρους απεριόριστες εξουσίες που είναι πιο κατάλληλες για παραδοσιακές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ εθνών-κρατών», είπε.

Η ομιλία του αμερικανού προέδρου στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσινγκτον

Για πρώτη φορά, είπε ότι ο νόμος του 2001 για την Εξουσιοδότηση Χρήσης Στρατιωτικής Ισχύος, που νομιμοποιούσε τον πόλεμο εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, πρέπει να αντικατασταθεί. «Δεν θα υπογράψω νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να διευρύνουν αυτή την εντολή», τόνισε.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η απειλή της τρομοκρατίας εξακολουθεί να υφίσταται. «Ας μην γελιόμαστε. Το έθνος μας εξακολουθεί να απειλείται από τρομοκράτες. Από τη Βεγγάζη μέχρι τη Βοστόνη, μας υπενθύμισαν με τραγικό τρόπο αυτή την αλήθεια», δήλωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι Αλ Κάιντα «βρίσκεται καθ'οδόν προς την ήττα».

Διευκρίνισε ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον τρεις, από αποδυναμωμένα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, απειλές εναντίον διπλωματικών αποστολών και επιχειρήσεων στο εξωτερικό, και εγχώριους εξτρεμιστές.

«Αυτό είναι το μέλλον της τρομοκρατίας. Καθώς διαμορφώνουμε την απάντησή μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κλίμακα της απειλής μοιάζει πολύ το είδος των επιθέσεων που αντιμετωπίζαμε πριν την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο κ. Ομπάμα.

Ωστόσο, αν και δήλωσε ότι «αυτός ο πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, πρέπει να λήξει», ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι άλλα στοιχεία της αντιτρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ θα παραμείνουν, μεταξύ των οποίων και οι στοχευμένες εκτελέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ο κ. Ομπάμα υπεραμύνθηκε της τακτικής της κυβέρνησής του για τις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ των περιορισμών στη χρήση τους, ανακοινώνοντας την εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου.

Όπως είπε, πλέον τα πρόσωπα που θα αποτελούν στόχο αυτών των επιδρομών θα πρέπει να συνιστούν «συνεχή και άμεση απειλή κατά των Αμερικανών» και οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται μόνον εάν δεν είναι εφικτή η σύλληψη του υπόπτου.

«Η προσφυγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς… Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τέτοια πλήγματα , εάν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

«Πριν από την πραγματοποίηση μίας επιχείρησης, πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, παραδεχόμενος ότι πρέπει να σταθμίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων με τον κίνδυνο πρόκλησης θυμάτων από σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Έκκληση στο Κογκρέσο για το Γκουαντάναμο

Αναφερόμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο, τη στιγμή που οι 103 από τους 166 κρατουμένους βρίσκονται σε απεργία πείνας, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, επανερχόμενος σε μία δέσμευσή του κατά την προ της πρώτης θητείας του προεκλογικής εκστρατείας, ως προς την εκπλήρωση της οποίας συνάντησε την αντίσταση του Κογκρέσου.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια του Κογκρέσου για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης.«Δεδομένης της αμείλικτης καταδίωξης της ηγεσίας της Αλ Κάιντα από την κυβέρνησή μου, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πέρα από την πολιτική, να μην μας επιτρέπει το Κογκρέσο να κλείσουμε ένα κέντρο κράτησης που δεν θα έπρεπε να έχει ανοίξει ποτέ», είπε ο κ. Ομπάμα.

Σύμφωνα με νόμο του Δεκεμβρίου 2010, απαγορεύεται κάθε μεταφορά κρατουμένου από το Γκουαντάναμο στο αμερικανικό έδαφος, ενώ παράλληλα η επιστροφή στη χώρα καταγωγής υπόκειται σε αυστηρούς όρους, όπως η ικανότητα των αρχών να ελέγξουν τις δραστηριότητες των πρώην κρατουμένων και η παρεμπόδιση εμπλοκής τους σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες.

«Όμως η Ιστορία θα είναι αυστηρή επί αυτής της πλευράς του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και επί εκείνων που δεν θα έχουν κατορθώσει να θέσουν τέλος» στην κατάσταση αυτή, είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, η ομιλία του οποίου διακόπηκε επανειλημμένως από διαδηλώτρια της οργάνωσης «Code Pink», η οποία τελικά αποβλήθηκε από την αίθουσα.

 


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server