banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την tanea.gr    Παρασκευή, 17 Μάιος 2013 17:46    PDF Εκτύπωση E-mail
Κυπριακό: Σάλος στη Λευκωσία για το έγγραφο του ΟΗΕ
Νεα - Κόσμος
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 17 Μάιος 2013 17:59 )

Εντονες παρατηρήσεις  διατυπώνει με επιστολή του στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, για τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που «επιχειρεί να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντερβίς Έρογλου στις 29 Μαΐου», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Το αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της επιστολής τού κοινοποιήθηκε το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, ο κ. Αναστασιάδης, στην επιστολή του, καταγγέλλει ότι ο Ντάουνερ και οι συνεργάτες του με τον τρόπο που ενεργούν προσπαθούν να υποσκάψουν την αξιοπιστία του.

Επίσης, καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να παρέμβει και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου, αλλιώς, υπάρχει ενδεχόμενο ο Κύπριος Πρόεδρος να μην παραστεί στο δείπνο.

Σχολιάζοντας το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας διαπραγματεύσεις να διεκδικηθούν από την τουρκική ως οριστικές, και το έγγραφο να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία».

Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι δεν θα αποδεχθεί τις υποχωρήσεις αυτές και διερωτήθηκε, εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτε, και εάν θα διατηρηθεί η ανεπαρκής, όπως ανέφερε, διαπραγματευτική βάση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε πως ήταν γνωστό ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρούσαν σε κωδικοποίηση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ και των συνεργατών του.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, προειδοποίησε ότι «επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων στη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού» προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις «γενναιόδωρες» προσφορές Χριστόφια.

Παράλληλα, κάλεσε τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποκηρύξει τις μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ, και να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, με πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αμεροληψίας.

Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε το περίγραμμα προγραμματικών θέσεων για το Κυπριακό, που συμφώνησε το ΔΗΚΟ με τον κ. Αναστασιάδη, και εισηγήθηκε την επεξεργασία και την κατάρτιση συνολικού πλαισίου προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού στον κατάλληλο χρόνο.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης Αναστασιάδη- Έρολγου πρέπει να επανεξεταστεί ή ακόμη και να αναβληθεί, εάν ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του συνεχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι αν δεν απομακρυνθεί ο κ. Ντάουνερ, δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό.

Σχολιάζοντας το έγγραφο συγκλίσεων για το Κυπριακό ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι με τον τρόπο που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάουνερ «επιχειρείται να θεωρηθεί ως νέο τετελεσμένο γεγονός». Επίσης, σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μία διαδικασία, το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η άσκηση πιέσεων.

«Εμείς δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην έναρξη συνομιλιών και να υπάρχουν στο τραπέζι οι απαράδεκτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις Χριστόφια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών προκαλεί ανησυχία, γεννά εύλογα ερωτηματικά και θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με τη σημερινή επιστολή του κ. Αναστασιάδη, με την οποία καταγγέλλει τον κ. Ντάουνερ ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το δείπνο με τον Ντερβίς Έρογλου ως γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας.


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server