banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την protothema.gr    Τρίτη, 26 Φεβρουάριος 2013 09:28    PDF Εκτύπωση E-mail
Ανακούφιση μετά τη νίκη Αναστασιάδη
H Κύπρος αποτελεί «συστημικό ρίσκο» για την ευρωζώνη
Νεα - Κόσμος

NEA,EIDHSES,ΝΕΑ,kosmos,κοσμος,παγκόσμια,κρίση, media, νέα on line, άρθρα, ειδήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση, κόσμος, οικονομία, ,Ευρώπη,ΑμερικήΤην πρόθεση να ξαναρχίσει γρήγορα τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως τα τέλη Μαρτίου, ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times (FT) που δόθηκε λίγο πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε πως πιστεύει ότι η Κύπρος αποτελεί ‘συστημικό ρίσκο’ για την ευρωζώνη και πως θα χρειαζόταν μια συμφωνία εντός εβδομάδων για να τονωθεί ο τραπεζικός τομέας και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνει η κυβέρνηση χωρίς ρευστό. «Χρειαζόμαστε έγκαιρη οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών αναγκών», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.
 
Η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε ανακούφιση στους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών φέρεται να συγκαταλέγεται και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε έρθει σε «απόγνωση» με τον Δημήτρη Χριστόφια «που δεν έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές επί περισσότερο από ένα χρόνο» και «φλέρταρε» επανειλημμένα με τη Μόσχα ως εναλλακτική λύση στη διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι FT αναφέρουν πως ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι προετοιμασμένος να συναινέσει σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών, ιδίως ως προς τις «σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις» από τις οποίες ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θα θέλαμε να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε να αναβάλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ίσως κατά τρία χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό της ανάκαμψης και την πρόοδο άλλων μεταρρυθμίσεων», δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης. «Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια… αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις», προσθέτει. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση αρκετών Κυπρίων σε πολλά από τα αιτήματα διάσωσης, μια δυσαρέσκεια που κατέστη σαφή στο εκλογικό αποτέλεσμα καθώς ενώ ο κ. Αναστασιάδης κέρδισε άνετα, το 18,4 % των πολιτών απείχαν από τις εκλογές,  υπογραμμίζοντας κατ αυτό τον τρόπο τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Επίσης σύμφωνα με τους FT μεταξύ των επιλογών που έχουν συζητηθεί για τη διάσωση της Κύπρου με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος περιλαμβάνεται και η ριζοσπαστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, πιθανώς με επιβολή ζημιάς στους μεγαλοκαταθέτες. Σημειώνονται πάντως οι ανησυχίες ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό σε καταθέτες άλλων χωρών.

Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν «καταστροφικό» για την Κύπρο και θα μπορούσε να είχε επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι ο Όλι Ρεν συμμερίζεται την άποψή του. «Θα επέφερε αβεβαιότητα και θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Ο τραπεζικός μας τομέας διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και μπορεί να αναδιαρθρωθεί ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης», λέει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει επίσης ότι δεν είναι εφησυχασμένος ως προς το θέμα των κατηγοριών κυρίως από τη Γερμανία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε κάθε περαιτέρω βελτίωση κριθεί αναγκαία», αναφέρει σχετικά ο κ. Αναστασιάδης. Απορρίπτει ωστόσο ως «σύγκρουση συμφερόντων» την πρόταση περί ορισμού ιδιωτικής εταιρείας για να ελέγξει σχετικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server