banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την ethnos.gr    Δευτέρα, 26 Νοέμβριος 2012 13:15    PDF Εκτύπωση E-mail
Ρεν: Να δοθεί η δόση για να διαλυθούν οι αμφιβολίες
Νεα - Κόσμος

Ρεν: Να δοθεί η δόση για να διαλυθούν οι αμφιβολίες,NEA EIDHSES -ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ελλάδα, media, Επικαιρότητα,νέα κρίση,on line, άρθρα, Δημοκρατία,ειδήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση, κόσμος, οικονομία, αθλητισμός, Κρήτη, web tv, video, on line, ψηφιακή τηλεόραση, επικαιρότητα, ellada, apopseis, απόψεις, απόδημοι, Κρήτες, δημοσκοπήσεις,Την ανάγκη να ληφθεί μια απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, επεσήμανε ο Eπίτροπος oικονομικών και Nομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Ρεν σημείωσε ότι το Eurogroup πρέπει να καταλήξει σε μια απόφαση, ώστε να διαλυθεί η αμφιβολία που αιωρείται πάνω από την Ελλάδα.

Τις εξελίξεις στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να καθορίσουν δύο «σιδηρές» κυρίες: Η καγκελάριος της Γερμανίας και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Μόνο αν κάνει η καθεμία από την πλευρά της ένα βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν χαράξει θα καταστεί δυνατόν να καταλήξει το σημερινό Eurogroup σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να πει το «ναι» σε μία δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου Μνημονίου συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ ώστε αυτά να υποχωρήσουν στις 50 με 60 μονάδες βάσης (από τις 150 μονάδες) πλέον Euribor τριμήνου και να συναινέσει στην επιστροφή του συνόλου των κερδών της ΕΚΤ από ομόλογα.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Ταμείου θα πρέπει να δεχθεί πως το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο στο 124% του ΑΕΠ (και όχι 120%) το 2020 και να μην επιμείνει να τεθεί με σαφήνεια στο κείμενο της απόφασης ένα πιθανό «κούρεμα» των διακρατικών δανείων μετά το 2016.
Η προεργασία έχει γίνει επί των τεχνικών θεμάτων και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αργά το απόγευμα του Σαββάτου και σήμερα στις Βρυξέλλες θα επιδιωχθεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε ένα σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 40 με 45 δισ. ευρώ έως το 2020.
Σε αυτήν την περίπτωση το Eurogroup θα ανάψει το... πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα δοθεί στην Ελλάδα με δύο «επιταγές», μία των 37 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και μία των 7 δισ. ευρώ.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά σήμερα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη και στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου να ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

«Αλίμονο αν δεν είμασταν κοντά σε συμφωνία»
Στην ελληνική πλευρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για μία οριστική επίλυση του προβλήματος.
«Αλίμονο αν δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία τη Δευτέρα, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος το Σάββατο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι υπουργοί επιχείρησαν να διαμορφώσουν κοινή βάση διαπραγμάτευσης για τα μέτρα μείωσης του χρέους (μείωση επιτοκίων, επαναγορές ομολόγων, δεκαετές «μορατόριουμ» στην αποπληρωμή τόκων και επιστροφή κερδών από ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ).Ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για τη στρατηγική μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή συμφωνήθηκε η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, να παραχωρηθεί στην Ελλάδα τουλάχιστον μέρος των κερδών από ελληνικούς τίτλους που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ φέρεται να υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να γίνει επαναγορά ελληνικού χρέους και το EFSF θα αναλάβει να την υλοποιήσει στη δευτερογενή αγορά. Το ίδιο στέλεχος τόνιζε πάντως πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το Ταμείο συμφωνεί με τον συνδυασμό αυτό. Επίσης στο «κοκτέιλ» λύσεων που εξετάστηκε είναι και η αναβολή πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, μέτρο που δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ και για τους τόκους των διακρατικών δανείων.

Εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περαιτέρω εγγυήσεις
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το πακέτο αυτό συνιστά «ισχυρό σημείο αφετηρίας για την επίτευξη συμφωνίας», αλλά θεωρούν δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περαιτέρω εγγυήσεις προκειμένου να συναινέσει στην καταβολή της δόσης. Μάχη θα δοθεί στο να δώσει το ΔΝΤ το «πράσινο φως» και να αποδεχτεί ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120% που ζητούσε αρχικά. Πάντως, στην έδρα της Κομισιόν εκτιμούν ότι με τη δέσμη μέτρων στην οποία κατέληξαν προχθές οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης έχει περιοριστεί σημαντικά το χρηματοδοτικό κενό των 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν σήμερα θα υπάρξει συνολική συμφωνία χωρίς αστερίσκους ή αν θα παραπεμφθούν ορισμένες τελευταίες λεπτομέρειες της λύσης στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server