banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την kerdos.gr    Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2013 21:45    PDF Εκτύπωση E-mail
Στα κόκκινα τα ληξιπρόθεσμα?
Νεα - Ελλάδα
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2013 22:05 )

Στα κόκκινα τα ληξιπρόθεσμα?,ληξιπρόθεσμων χρεών,NEA EIDHSES -ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ελλάδα, media, νέα κρίση,on line, άρθρα, Δημοκρατία,ειδήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση, κόσμος, οικονομία, αθλητισμός, Κρήτη, web tv, video, on line, ψηφιακή τηλεόραση, επικαιρότητα, ellada, apopseis, απόψεις, απόδημοι, Κρήτες, δημοσκοπήσεις,Φουσκώνει επικίνδυνα η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών συνεπεία της αδυναμίας των φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν στη σωρεία των φορολογικών τους υποχρεώσεων, την ίδια ώρα που το Δημόσιο συνεχίζει να εξοφλά τους ιδιώτες προμηθευτές με ρυθμούς χελώνας επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν τις νέες οφειλές των φορολογουμένων να αυξάνονται στις εφορίες κατά 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, εκτινάσσοντας το συνολικό ποσό των νέων οφειλών στα 59,7 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του έτους, έναντι 56,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Από την άλλη πλευρά τα φέσια του Δημοσίου προς την αγορά έχουν περιοριστεί μόλις κατά 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, καθώς, ενώ έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις άνω των 4 δισ. ευρώ την ίδια ώρα δημιουργούνται νέα χρέη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Ιούνιο οι προμηθευτές έλαβαν μόλις... 89 εκατ. ευρώ από μία δεξαμενή απαιτήσεων 6,930 δισ. ευρώ.

Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων αντιμετωπίζεται από το οικονομικό επιτελείο ως μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, αφού οι απλήρωτοι φόροι αντιστοιχούν σε 600 εκατ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, τη στιγμή μάλιστα που «τρέχει» ακόμη η περίοδος φορολογικών δηλώσεων και εκκρεμούν οι υποχρεώσεις για φόρο εισοδήματος, ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 και τέλος ηλεκτροδότησης για το τρέχον έτος. Είναι σαφές ότι τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη σωρεία αυτή των φορολογικών υποχρεώσεων και η «μαύρη τρύπα» των εσόδων δεν αποκλείεται να αυξηθεί αν λάβει μάλιστα κάποιος υπόψη ότι με βάση τις νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι εν λόγω οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (παλαιά και νέα) εκτοξεύτηκαν στο τέλος Ιουνίου στο αστρονομικό ποσό των 59,7 δισ. ευρώ με τα νέα φέσια των 3,6 δισ. ευρώ να αφορούν σε απλήρωτους φόρους του πρώτου εξαμήνου. Από το συνολικό ποσό τα 9,01 δισ. ευρώ είναι χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων και παλαιές οφειλές φυσικών προσώπων, ενώ 3,67 δισ. ευρώ είναι οφειλές ΔΕΚΟ, Δημοτικών Επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη το 2011 ήταν της τάξης των 44,891 δισ. ευρώ για να εκτιναχθούν το 2012 και παρά τα επώδυνα φορολογικά μέτρα αλλά και τις ρυθμίσεις στα 55,130 δισ. ευρώ.

Ο... περιορισμός τους στα 54,706 δισ. ευρώ τον Μάιο, παρά τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων, που δημιουργήθηκε, εξηγείται από το γεγονός ότι από τον Απρίλιο και μετά ο υπολογισμός του παλιού ληξιπρόθεσμου έχει αλλάξει με διαγραφές και εισπράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί από 1.1.2013-30.4.2013. Πέραν αυτού από τον Απρίλιο και μετά εξαιρούνται τα μη φορολογικά νέα ληξιπρόθεσμα.

ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ 9 ΣΤΙΣ 10 ΔΟΥ

Το υπουργείο Οικονομικών παρά τις ανησυχητικές αυτές ενδείξεις εμφανίζεται, πάντως, καθησυχαστικό ως προς την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων και εκτιμά ότι με τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και την ενίσχυση του ρόλου του γενικού γραμματέα Εσόδων, που έχει αναλάβει και την εποπτεία των προληπτικών ελέγχων, τα δημόσια έσοδα θα ανακάμψουν. Ειδικά, δε, από τη ρύθμιση των χρεών ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να εισπράξει περί τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αποφεύγοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο δημιουργίας δημοσιονομικού κενού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι εννέα στις δέκα εφορίες κινούνται εκτός στόχων και η στέρηση των εισπράξεων φτάνει το 5,2%. «Φέρνει» δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 355 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι (συνολικά 1,39 δισ. ευρώ από 1,03 δισ. ευρώ το 2012) ποσό που μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη βελτίωση της εισπρακτικής αποτελεσματικότητας της τάξης του 34,43% από έτος σε έτος. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, θα μπορούσε να ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, όμως, κάτι τέτοιο τελικά δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας των παρακάτω ανασταλτικών παραγόντων:

- Εκτεταμένη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, καθώς αναμένεται να εξορθολογήσει τη λειτουργία του.

- Παρατεταμένη προσδοκία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν. 4152/2013, η οποία αναμένεται να αντιστραφεί από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων τον Ιούλιο.

- Δυσμενή οικονομική συγκυρία που εντάθηκε έτι περισσότερο κατά το α' εξάμηνο του 2013, από την παρατεταμένη ύφεση και τις διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία.

Τα φέσια του Δημοσίου

Με ρυθμούς χελώνας προχωρεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς παρά τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περισσοτέρων από 4,2 δισ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, στην αγορά κατευθύνονται πολύ λιγότερα λόγω της συσσώρευσης νέων οφειλών. Ειδικότερα, οι συνολικά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο ύψος των 6,841 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012, επιτείνοντας την ασφυξία, η οποία παρατηρείται στην αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στον ΕΟΠΥΥ όπου οι οφειλές, αντί να περιορίζονται... αυξάνονται! Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας:

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους (υπουργεία και αποκεντρωμένες διοικήσεις), αντιστέκονται τον Ιούνιο παραμένοντας στα 402 εκατ. ευρώ έναντι 404 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζουν και οι οφειλές των ΟΤΑ που ανέρχονται στα 893 εκατ. ευρώ έναντι 9,26 εκατ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων (ΔΝ) μειώθηκαν τον Ιούνιο στα 1,288 δισ. ευρώ από 1,1419 δισ. ευρώ τον Μάιο. Οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) διαμορφώθηκαν στα 3,963 δισ. ευρώ από 3,888 δισ. ευρώ.

 


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server