banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Νίκος Θ. Νίνος    Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2011 13:51    PDF Εκτύπωση E-mail
Περί διαλόγου!
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2011 13:56 )

Toυ Νίκου Νίνου

Ολοι το λένε, και έτσι πιστεύω και εγώ πως είναι, ότι ο διάλογος είναι η ουσία είναι το οξυγόνο της  Δημοκρατίας!
Μέσα από τον γόνιμο , τον ζουμερό  και εποικοδομητικό διάλογο, κτίζεται το σταθερό και τέλειο οικοδόμημα της οποιασδήποτε σωστής απόφασης.


Και σήμερα, το καθεστωποιημένο πρόβλημα ,που μας ταλανίζει όλους είναι ,ακριβώς, αυτή η έλλειψη ( ή ,αν θέλετε, η πενία) των σωστών αποφάσεων.


Το ζητούμενο είναι να δούμε κατά πόσο αυτή η αναγκαία προϋπόθεση,  ετούτη η χρήσιμη διαδικασία που επικονιάζει τις σωστές αποφάσεις, υπάρχει σήμερα ή αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση ,μια εξαφάνιση της οποίας τις δυσμενείς επιπτώσεις υφιστάμεθα  και «πληρώνουμε», όπως γίνεται με όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις όλων των εξαφανιζομένων ειδών του πλανήτη μας.


Στο σύγχρονο λεξικό, πολλές λέξεις της ελληνικής γλώσσας μας ( και όχι μόνον!) έχουν υποστεί μεταλλάξεις ,όπως γίνεται και με τα τρόφιμα της καθημερινότητας μας. Ετσι οι λέξεις έχουν « άλλη» γεύση, δεν «παράγουν» τα γνωστά νοήματα που μέχρι πριν λίγο γνωρίζαμε, και είναι «εξαρτημένες» από τα κέντρα που μας τις «διαθέτουν» και επιμένουν να τις «τρώμε»!


Ο διάλογος προβάλλεται από όλους σαν επιδίωξη , σαν καλλιέργεια, σαν παραγωγή ιδεών και προτάσεων.
Όμως ποιος διάλογος;


Ο δικός μας νούς πηγαίνει προς τον διάλογο που γνωρίζαμε, ενώ οι υποσχόμενοι και οι προπαγανδίζοντες, εννοούν τον μεταλλαγμένο ,που σήμερα  «προσφέρεται» , εκτοπίζοντας, αργά ,συνεπειακά ,και σταθερά τον «γνωστό» μας, εκείνον που ξέραμε!

Ο «παληός» διάλογος είχε δύναμη, είχε παραγωγική ικανότητα, είχε γνησιότητα και ειλικρίνεια, είχε αναλλοίωτο και γνωστό dna , είχε υγεία και σταθερότητα.
Ο «καινούριος» διάλογος έχει βιομηχανικά «πιστοποιητικά» , έχει διαφήμιση και κερδοτεχνολογία, έχει υποσχέσεις και «συσκευασία» , έχει ποσότητα και προβολή, όμως στερείται  «ταυτότητας» και «γευστικότητας»!


Ολόκληρη η νομοθεσία αναφέρεται στην σημασία του διαλόγου, και «προσπαθεί»,( στα κείμενα της!), να τον «επιβάλλει».

Καλοπροαίρετα θα δεχθούμε, ότι οι νομοθέτες είχαν ειλικρινείς προθέσεις, όμως  ρεαλιστικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ,και να καταγράψουμε, πως  «άλλες μεν οι βουλές και οι προθέσεις, και άλλα η πράξη κελεύει»!

Διάλογος ,( το λέει και η λέξη!), θα πεί να μιλούμε  και να ακούμε, να ακούμε και να μιλούμε!Ο διάλογος δεν είναι «διάλογος» για να ανταποκριθούμε σε νομικές και άλλες υποχρεώσεις και να «πούμε» πως κάναμε διάλογο. Ο διάλογος έχει αρχή, έχει σκοπό, έχει αρχές ,έχει προαπαιτούμενες προϋποθέσεις, έχει κανόνες, έχει δημοκρατία!

Ο διάλογος θέλει επιχειρήματα και τεκμηριώσεις, θέλει  ελευθερία και ειλικρίνεια, θέλει αποδοχή και παραδοχή της σωστής πρότασης. Ο διάλογος βελτιώνει απόψεις και προτάσεις και δεν κατεδαφίζει αναιτιολόγητα και άκριτα ο,τι δεν μας «βολεύει» ,ο,τι δεν «μας αρέσει»!

Χρειάζεται μακρά διαδρομή και πολύ περπάτημα στον σύγχρονο «Διογένη» με το λυχνάρι του, για να βρούμε , για να ψάξουμε, τον διάλογο!

Συνήθως οι «καρεκλάδες» «ακούνε» ( με κλειστά αυτιά!) όσα λένε εκείνοι ,τους οποίους υποχρεούνται να ακούνε ( όμως, με ανοικτά αυτιά!), και μετά αποφασίζουν, ή επιβάλλουν να αποφασισθούν, όσα εκείνοι θα « συζητήσουν» με τον εαυτό τους!

Ο σημερινός διάλογος, είναι «κλειστού τύπου», αφού «μετέχουν» σε αυτόν, μόνον ο αρμόδιος και ο εαυτός του ( ο «εαυτός» εμπεριέχει και τους αυλικούς)!.

Όπως το είπε κάποια, ο διάλογος είναι από τους εκάστοτε αρμοδίους, μεταξύ «αυτών και αυτών των ιδίων»!

Όπως διάβασα κάπου, δεν βγαίνει τίποτα με την διαβούλευση ,( εννοεί ,όπως γίνεται σήμερα!), διότι τελικά « θα μιλήσει ο υπουργός με τον εαυτό του και θα αποφασίσει»!

Με ένα τέτοιο διάλογο δεν είναι να απορούμε για τα αποτελέσματα του!

Το ζητούμενο είναι ,πως θα αλλάξουμε «επίπεδο» για να βρεθούμε στον πραγματικό στον ουσιαστικό στον σωστό και παραγωγικό διάλογο!

Ειναι κρίμα να υπάρχει ένα τεράστιο και απέραντο κοινωνικό δυναμικό, μια κυψέλη ιδεών και εμπειριών, που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να λειτουργήσει με τον διάλογο, και η έλλειψη διαλόγου να το κρατεί απενεργοποιημένο και περιθωριοποιη μένο!

 

12.12.2011

 


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server