banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Μανώλης Καλλέργης    Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2011 07:40    PDF Εκτύπωση E-mail
Καλοκαιρινή Επιφυλλίδα
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2011 07:53 )

Καλοκαιρινή Επιφυλλίδα,μανωλησ καλλεργησ.μανολησ καλεργης,αποψεις,αρθρα,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός Αγοράς Ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις,ρέθυμνο,rethimno,agora,rethymnopress,rethymno,press,-Το καλοκαίρι χτυπά την πόρτα και το παραθύρι μας, παρατήρησε με λυρική διάθεση ο Γιώργος.

-Μόλις το δεις, να το αρπάξεις να το βαφτίσεις και να το ρουφήξεις αχόρταγα, είπα εγώ με λαχτάρα.

Ο Γιώργος είχε μπει ορμητικά. Ήθελε να προλλάβει να «φτιάξει» ατμόσφαιρα πριν….  μαυρίσουν όλα. Έτσι γίνεται τελευταία. Μόλις συναντιλομαστε, σε λίγα λεπτά η διάθεσή μας μαυρίζει. Η μαυρίλα προκύπτει σαν πεπρωμένο. Η Ελλάδα παρατημένη στη μοίρα της καταφεύγει στις πλατείες.

-Μεγάλο πράμμα αυτό που συμβαίνει στις πλατείες, είπε ο Θωμάς. Πρωτόγνωρα συναισθήματα γεννιούνται εκεί. Αυτά που πνίγει η τηλεόραση και ο καναπές, αυτά αναγεννώνται στην πλατεία. Οι άνθρωποι που μαζεύονται στην πλατεία έχουν βλέμμα βαθύ, μελαγχολικό μα και δραματικό. Υπάρχει κάτι από τις ταινίες του Αγγελλόπουλου. Κοιτάζεις τον άλλο βαθιά, μέσα στα μάτια και σε κοιτάζει κι εκείνος και είναι σαν να ακουμπά ο ένας τις παλάμες του άλλου και να γνέφεις …ναι, κατάλαβα!

 -Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ζούμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές οι οποίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσο διογκώνεται το κύμα της αγανακτισμένης κοινωνίας που πλημμυρίζει τις πλατείες.

 -Οι πλατείες γεμάτες και το υλικό για συζήτηση άφθονο. Πως ερμηνεύεται το φαινόμενο της γεμάτης πλατείας; Ποια είναι η δύναμη εκείνη που ξεσηκώνει τον κόσμο από τον καναπέ και τον σπρώχνει στη πλατεία, στην επικοινωνία, στη διαμαρτυρία, στη διεκδίκηση; Γιατί συνέβη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Tι είναι εκείνο τελικά που εξουδετερώνει την αριστοτεχνικά στημένη κατευθυνόμενη προπαγάνδα των μίντια;

 -Το αυθόρμητο είναι το ασυνείδητο σε εμβρυική μορφή. Αυτό είναι το κλειδί. Η ψυχολογία μας δίνει το κλειδί για να ανοίξομε τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και να την κατανοήσομε.

 Μιλούσα με ύφος τουλάχιστον καθηγητή πανεπιστημίου. Ήμουν συνεπαρμένος από έναν οίστρο. Οι σκέψεις μου καταιγιστικές. Οι πνευματικές μου δυνάμεις βρισκόταν σε έξαρση  και πάσχιζαν να διερευνήσουν το θέμα ως τις βαθύτερες ψυχές του, να κατανοήσω αυτή την ανθρώπινη συμπεριφορά ως τα κατάβαθα.
-Να δεις που τώρα ο Πεταλωτής θα χάσει κάτι από την εκνευριστική ψυχραιμία του!

Ο Γιώργος με την ήρεμη φωνή του με βοήθησε να καταλαγιάσω.
 -Aς δούμε και τα δικά μας. Πλησιάζει ο Ιούλιος, ο μήνας του Αναγεννησιακού φεστιβάλ. Άραγε, αυτή τη φορά θα θυμηθούμε ότι υπάρχει και Κρητική Αναγέννηση ή θα αγνοήσουν πάλι Χορτάτζη και Κορνάρο και θα μετακαλέσουν απλώς Ιταλούς και Γερμανούς  - ακριβοπληρωμένους άλλωστε - βιρτουόζους;
 -Φίλε Γιώργη, το ξέρεις καλά πως η γνώμη μου δεν λαμβάνεται υπ’ όψη, απάντησα. Μην με κεντρίζεις λοιπόν! Ας αφήσομε τους έχοντες την ευθύνη  να κάνουν ότι νομίζουν.

Ο Θωμάς που μέχρι τότε καθόταν σιωπηλός, έβγαλε φωνή: 
 -Έλα όμως που δεν έχεις το δικαίωμα να σωπαίνεις. Εγώ, η φωνή της συνείδησής σου θα σ’ αναγκάσω να μιλήσεις. Όποιος γνωρίζει, δεν έχει δικαίωμα να σωπαίνει.

 -Μεγάλη κουβέντα θαρρώ πως είπες, Θωμά. Όποιος γνωρίζει δεν έχει δικαίωμα να σωπαίνει.
  Πλησίασα στο παράθυρο και κοίταξα έξω. Παιδιά έπαιζαν στο δρόμο αμέριμνα, με φωνές και χάχανα. Κυρίως για χάρη της νέας γενιάς, δεν έχομε δικαίωμα να σωπαίνομε, σκέφτηκα. Πολύ φοβούμαι πως στο μέλλον αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας, δεν θα γνωρίζουν καν το όνομα του Χορτάτζη, του μεγάλου αυτού Ρεθεμνιώτη ποιητή. Το όνομά του σταδιακά – όχι σκόπιμα αλλά από άγνοια - αφήνεται να περνά στο χώρο της λήθης, έτσι που μετά από μερικά χρόνια, ελάχιστοι θα τον θυμούνται.
 -Ε, λοιπόν, όχι! Δεν έχω το δικαίωμα τα σωπαίνω. Φαίνεται πως έπεσε σε μένα ο κλήρος να φυλλάξω τις Θερμοπύλες του πνευματικού Ρεθύμνου, και ας αποφασίσει όποιος

Ρεθεμνιώτης θέλει να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη δόξα. 

Άκουσέ τα λοιπόν. Ο Γεώργιος Χορτάτζης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στα μέσα του 16ου αιώνα και πέθανε μετά το 1605.  Θεωρείται ως ο πατέρας του νεοελληνικού θεάτρου. Ο Χορτάτζης πήρε το Ρεθεμνιώτικο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα και το μετέτρεψε σε ολοκληρωμένη γλώσσα. Ο περίτεχνος στίχος του προκαλεί το γενικό θαυμασμό. «Κι έκαμε την Πανώργιαν του με ζαχαρένια χείλη μαζί με τον Κατζάροπον, την άξιαν Ερωφίλη». Εγώ λοιπόν στα δρώμενα, θα προτιμούσα να χειροκροτήσει ο κόσμος όχι το Δόγη και τους Βενετούς, αλλά το Χορτάτζη!


 Ο Χορτάτζης είναι ο σημαντικότερος αλλά όχι ο μόνος εκπρόσωπος της Κρητικής Αναγέννησης. Ιδού και οι άλλοι: Ο Στειακός Βιτσέντζος Κορνάρος, οι Ρεθύμνιοι  Μπουνιαλής,  Τρωίλος, Αχέλης, Σαχλίκης, Μπεργαδής, Πόρτος, Φουρλάνος, Πικατόρος,  Ζαχαρίας Καλλιέργης καθώς και ο μέγας και τρανός Φραγκίσκος Μπαρότσης από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Όλα αυτά τα ονόματα άνθισαν και φούντωσαν με λουλούδια απίστευτα, εκείνα τα χρόνια στην Κρήτη. Ας μη μιλήσω για τον μουσικό, τον μέγας και πολύς Φραγκίσκος Λεονταρίτης (1518 - 1572), κρητικό αναγεννησιακό συνθέτη και βαρύτονο. Γεννήθηκε στο Χάνδακα αλλά αργότερα κατέκτησε τη Βενετιά ολόκληρη, με τη μουσική του.


Όλοι αυτοί αγνοούνται επιδεικτικά από το Αναγεννησιακό φεστιβάλ! 
  Στ’ αλήθεια όμως, απορώ, γιατί πρέπει εγώ να τα λέω όλα αυτά. Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι ο καταλληλότερος. Θα ήθελα να βγουν και να πουν τη γνώμη τους οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου. Δόξα τω θεώ υπάρχουν αρκετοί. Τους ζητώ να παρέμβουν τώρα!  
 Η ώρα ήταν περασμένη. Τα παιδιά εξακολουθούσαν να παίζουν με φωνές, κάτω απ’ το παράθυρό μου. Τα κοίταζα για πολλή ώρα μέχρι που ο ήλιος βασίλεψε, βάζοντας φωτιά στον ορίζοντα.

Μανώλης ΚαλλέργηςΓράφει:  o Μανώλης Καλλέργης


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server