banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Νίκος Θ. Νίνος    Πέμπτη, 24 Μάρτιος 2011 15:20    PDF Εκτύπωση E-mail
Για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου μας
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 27 Μάρτιος 2011 22:29 )

Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός Αγοράς Ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο.Του Νίκου Νίνου

Πιστεύουμε ,οτι οι οποιεσδήποτε επενδύσεις, [ και το εκάστοτε ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα είναι μια  δημοτική επένδυση ], πρέπει να γίνονται πάνω σε ένα σαφές αναπτυξιακό πρόγραμμα ,του οποίου τους συγκεκριμένους στόχους να στοχεύει ,και από μια σαφή πορεία προς αυτούς να εκπορεύεται!


Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε πως έγιναν κάποιες παρεμβάσεις,[ οπουδήποτε γίνουν αυτές, οσοδήποτε όμορφες ακούγονται, οποιεσδήποτε θετικές ή αρνητικές κρίσεις αποφέρουν και επιφέρουν ], αλλά να πείσουμε ,πως όσα λέμε ,όσα αποφασίζουμε, όσα υλοποιούμε ,όσα πληρώνουμε , αυτά, έχουν στόχους ,έχουν οργανόγραμμα, έχουν χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό επί μέρους «σταθμών» μιας σαφούς  πορείας προς βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακρυπρόθεσμους προορισμούς ,για τον τόπο μας, για την τοπική οικονομία και για την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν παράμετροι δεσμευτικές από τα προηγούμενα ,μέχρι σήμερα, τεχνικά προγράμματα, υπάρχουν δράσεις δεσμευτικές που πρέπει να περιληφθούν, και υπάρχουν  χρηματοδοτήσεις και έργα από χρηματοδοτικά προγράμματα [ κυρίως το ΕΣΠΑ], που είναι «ονομαστικά» ( εντός ή εκτός εισαγωγικών).
Ουσιαστικά η παρούσα συζήτηση αφορά την ΣΑΤΑ 2011 ,και τις δράσεις από πόρους του δήμου!

**** Οσον αφορά στην ΣΑΤΑ έχουμε την εγκ 74452/29-12-10, που λέει για ,«τουλάχιστον το 80%»  της αναλογούσης ΣΑΤΑ πρέπει να δοθεί σε κάθε τοπικό διαμέρισμα, με το υπόλοιπο 20% να διατίθεται, από τον δήμο ,όπου το ΔΣ κρίνει.
Εμείς θα θέλαμε να βοηθήσει τις δημοτικές ενότητες που ήρθαν στον νέο δήμο μας, δίνοντας τους από τα αναλογούντα στην δημοτική ενότητα Ρεθύμνου, και όχι  παρακρατώντας ( έστω , νομίμως), δικά τους χρήματα!

 Θα θέλαμε να δούνε όλοι αυτοί οι οικισμοί «κάτι καλό » από την ένταξη τους στον μητροπολιτικό δήμο !
Εχουμε όλοι , ολόκληρος ο δήμος  μας, ανάγκες και ελλείψεις να καλύψουμε, όμως δεν έχουμε  όλοι τις ίδιες ανάγκες ! Τα χωριά μας έχουν πολύ δρόμο να περπατήσουν για να βρούν την δημοτ ενότητα Ρεθύμνου. Αν δεν τα βοηθήσουμε λίγο, πως θα γίνει αυτό ;
Θα προτείναμε λοιπόν να περιορισθεί η δημοτ ενότητα Ρεθύμνου στο 80% της ΣΑΤΑ ( αφού μόνο μέχρι εκεί μπορούμε να την κατεβάσουμε) και να μοιράσουμε ,πληθυσμιακά, τα υπόλοιπα στις άλλες 3 δημοτ ενότητες.

Ετσι θα έχουμε για την δημ ενότητα Αρκαδίου …. 359540 ευρώ, δηλαδή αύξηση  107 230
                           

 Για την δημοτ ενότητα Ν Φωκά…. 418481 ευρώ      «            «          145 595 
                    

 Και για την δημοτ ενότητα Λαππαίων.165180 ευρώ       «           «            71 888


[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ δήμαρχος συμφώνησε με αυτήν την τοποθέτηση μας, και δεσμεύθηκε ,ότι από το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που θα χρηματοδοτηθούν, προσεχώς, οι καλλικρατικοί δήμοι, το 50% να πάει στους οικισμούς  του δήμου μας!]
****  Οσον αφορά στο σκέλος του τεχν προγρ/τος από  ίδιους πόρους , κατ αρχήν να θυμήσουμε ,ότι από τον δήμο Ν Φωκά είχαμε οικονομική ενίσχυση του δημοτικού ταμείου κατά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αυτή η «προσφορά» της δημοτικής ενότητας Ν  Φωκά θα πρέπει να ανταποδοθεί από τον νέο ενοποιημένο δήμο, προς την δημοτική ενότητα.

Αν είμαστε ακριβείς ,μια ανάλογη , μικρότερη, ανταπόδοση οφείλεται και προς την δημοτική ενότητα Λαππαίων.
Αυτή η ανταπόδοση μπορεί ,και κατά την άποψη μας πρέπει, να γίνει μέσα από τους ίδιους πόρους του δήμου.
Όμως οι ίδιοι πόροι ,στο υπό έγκριση τεχνικό πρόγραμμα, αφορούν ,αποκλειστικά σε δράσεις στην δημοτική ενότητα Ρεθύμνου! [ άντε να δεχθούμε ότι ένα μικροποσό από την προμήθεια  υλικού θα πάει στις άλλες δημοτικές ενότητες}
Ούτε καν την πληθυσμιακή αναλογία τους δεν παίρνουν οι άλλες 3 δημοτικές ενότητες!

Πληθυσμιακά να υπολογίσουμε ,δικαιούνται τα νέα χωριά του [καλλικρατικού] δήμου μας ένα ποσόν 1 370 216 χ[11,75+13,68+5,41]% = ………………………………………..422 576 ευρώ !!!

Δηλαδή όχι μόνο δεν τους δίνουμε αυτά που μας έδωσαν αλλά τους «παρακρατούμε» και 422 575 – 153356 (που πληρώνουν συνεχιζόμενες δράσεις τους)= 269219 ευρώ που αναλογικά δικαιούνται από τους ίδιους  πόρους του δήμου!


Ακόμη να επισημάνουμε ότι το ποσό των ίδιων πόρων που άφορά στον δήμο μας είναι πολύ μικρό και υποχρέωση της δημοτικής αρχής είναι να πράξουμε  τα αυτονόητα , δηλ να επιδιώξουμε την συλλογή οποιουδήποτε διαφεύγοντος θεσμοθετημένου εσόδου του δήμου. Μάλιστα, δηλώνουμε, και το ίδιο πιστεύω θα κάνουν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, ότι είμαστε δίπλα σας για να βοηθήσουμε τον δήμο μας!

Επίσης , σημειώνουμε ,ότι σημαντικά ,έσοδα του δήμου  θα προκύψουν από τις νέες δραστηριότητες που λειτουργούν στον δήμο μας από 1ης Γενάρη. [ πχ πρόστιμα αυθαιρέτων}.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: θεωρούμε ,πως έγινε ,χθές, ξεκάθαρο ότι ο νέος δήμος οφείλει, και θα το πράξει, να βοηθηθούν οι οικισμοί μας.


***Με ικανοποίηση βλέπουμε το έργο 61 «μελέτες 2011» .ομως απορούμε  και προβληματιζόμαστε,,που το βλέπουμε χρηματοδοτούμενο από τις «οφειλές εταίρων της προγραμματικής  σύμβασης π πόλης»

Θα πληρώσουν ,οι συνεταίροι μας της προγραμματικής  σύμβασης π πόλης τόσων χρόνων οφειλές ,και θα πληρώσουν τώρα όλα αυτά ;
Μακάρι ! ΑΝ όμως ΌΧΙ ;


***  Βλέπουμε μια  σημαντική πηγή χρηματοδότησης του δήμου ,το ΕΤΕΡΠΣ, να εξαντλείται σε ένα οικισμό μας , με φετεινό ποσό περίπου 1,8  εκατομμύ ευρώ !
Θεωρούμε ,ότι  το «πράσινο ταμείο»’ και το ΕΤΕΡΠΣ  , έχουν να καλύψουν τεράστιες και πιεστικότατες ανάγκες της πόλης  [ πχ αποζημιώσεις κχ και κφ χώρων , αναπλάσεις κλπ] και η εξάντληση τους σε ένα μικρό οικισμό αποτελεί μια αξιοσημείωτη  επισήμανση!


[ 913527+82643 νέα και 360000+160000 +215000 συνεχιζόμενα ]

*** για την αντισεισμική μελέτη του νέου πλέον δήμου μας, πήραμε  την διαβεβαίωση του αρμόδιου αντιδημάρχου [ στην επιτροπή ποιότητας ζωής] ότι αυτή μπορεί να ενταχθεί στο 1 εκατομμύριο των μελετών, και θεωρούμε ,πως θα περπατήσει αυτή η ουσιαστική και χρησιμότατη μελέτη ,που ξεκινήσαμε το 1996.
Εμείς θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα ,(όπως συμπληρώθηκε με τις πάρα πάνω προοπτικές-συμφωνίες  των τεθεισών απόψεων μας).
24-3-2011


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server