banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Μανώλης Καλλέργης    Σάββατο, 19 Μάρτιος 2011 22:19    PDF Εκτύπωση E-mail
Εδώ είναι...του ΡΑΣΟΥΛΗ
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 19 Μάρτιος 2011 22:46 )

Εδώ,είναι...του,ΡΑΣΟΥΛΗ,Εκδίκηση της Γυφτιάς,νεοελληνικού πολιτισμού,Καλό σου ταξίδι ποιητή!,nea apo ρεθυμνο,νεα ρεθυμνο ειδησεισ απο ρεθυμνο, ΕΙΔΗΣΣΕΙΣ, ΑΡΘΡΑ ΜΟΥ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΕΡΓΗΣ,ΧΑΝΙΑ,ΗΡΑΚΛΕΙΟ,ΛΑΣΙΤΗ-Τι είναι εδώ; Το Σούλι;
-Εδώ είναι του Ρασούλη, απάντησε ο Θωμάς με στόμφο, σίγουρος ότι θα επιδοκίμαζα την «ατάκα» του.

Τον αγάπησα από τότε που άκουσα την «Εκδίκηση της Γυφτιάς». Ο Μανώλης Ρασούλης ήταν πραγματικά ένας μεγάλος αντιφατικός του νεοελληνικού πολιτισμού. Ήταν ένας συγκρουσιακός, ιδιόρρυθμος, αντισυμβατικός, ανατρεπτικός τραγουδοποιός. Ένας διαρκώς επαναστατημένος διανοητής, με μια σκέψη που μπορούσε να είναι στιβαρή και καίρια, ή αντίθετα να καλπάζει προς την ουτοπία, φλερτάροντας με το παράλογο. Είχε μέσα του κάτι απροσδιόριστο που σ’ έκανε να λες «Σώπα ν΄ακούσω…»

-Υπάρχει κάτι που νικάει πάντα τη μοναξιά και τον θάνατο και αυτό το κάτι το είχε ο Μανώλης Ρασούλης, αυτό άκουσα να λένε για το Ρασούλη, είπε ο Θωμάς και σταυροκοπήθηκε.

-«Μένω κατάπληχτος Μανώλη, δεν ξέρω αλήθεια τι να πω»… Ο Ρασούλης έδωσε στο στίχο την απλότητα της μεγάλης λαϊκής μαστοριάς.

-Πάει λοιπόν ο Ρασούλης, έφυγε. Έπεσε ο ίδιος αναπάντεχα στη «ρωγμή του χρόνου».

Ένα κομμάτι της νιότης μας με κάποιον τρόπο έφυγε μαζί του. Είναι σαν να είχε πάρει μέσα του κάτι απ’ τον καθένα μας, κι αυτό το κάτι το τράβηξε μαζί του για πάντα.
-Είχε καταλάβει ήδη της ζωής του το παιχνίδι. Εμείς που απομείναμε σ’ αυτό τον κόσμο, να δούμε τώρα  πως «θα τη βγάλομε». 
-Δεν σκεφτόταν με στερεότυπα και με σύμβολα αλλά με σκέψη αφοπλιστικά πρωτογονική που έφτανε στην ουσία των προβλημάτων. Αυτό άλλωστε είναι και το πρόβλημα σήμερα: Να μπορέσουμε να σκεφθούμε ορθολογικά και όχι παρορμητικά. Να πούμε τα σύκα – σύκα. Να δούμε την αλήθεια κατάματα. Να βρούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Είμαστε ελάχιστα Ευρωπαίοι και υπερβολικά Ανατολίτες. 

Μας νίκησε η βαθύτερη Ανατολίτικη νοοτροπία μας. Δεν είδαμε την Ευρώπη σαν μια καινούργια μεγάλη πατρίδα, σαν ένα νέο σύμβολο, σαν μια ευκαιρία αλλά σαν ένα γιγάντιο φαγοπότι. Νίκησε η νοοτροπία του «εαυτούλη», η νοοτροπία ότι «ο εαυτούλης μας είναι το κέντρο του κόσμου».

Η νοοτροπία  ότι ο τάδε Σύλλογός είναι ιδιοκτησία μας και είναι υπεράνω των νόμων γιατί …έτσι γινόταν πάντα. Αυτή η νοοτροπία είναι η καταστροφή της σύγχρονης Ελλάδας. Να γιατί η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά συγχρόνως και πολιτισμική. Είναι κρίση νοοτροπίας. 

Οι λακωνικοί στίχοι του Μανώλη Ρασούλη διεγείρουν τη σκέψη, μας παρακινούν να σκεφτόμαστε.

Μακάρι να σκεφτόμαστε περισσότερο εμείς οι νεοέλληνες. Να σκεφτόμαστε τι; Να ένα παράδειγμα: Λένε κάποιοι σαν σχήμα λόγου πως δεν μας έβαλε στην Ευρώπη ο Καραμανλής, αλλά μπήκε εκείνος μόνος του στην Ευρώπη. Εμάς τους νεοέλληνες μας τραβούσε απ’ το μανίκι αλλά δεν μπήκαμε ποτέ πραγματικά. Σαν νοοτροπία μείναμε απ’ έξω.

Ο Μανώλης Ρασούλης μπορεί να μην έφυγε «πλήρης ημερών» αλλά πάντως έφυγε «πλήρης ιδεών» όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει. Από τους πολυάριθμους ξεχωριστούς στίχους του διαλέγω εδώ αυτούς τους παρακάτω, ίσως διότι εκφράζουν κι εμένα:
-Πολλοί ορκίστηκαν πως μ’ αγαπήσανε, γιατί κατάλαβαν ποιος είμαι τάχα
Και σαν τους πίστεψα μ’ εγκαταλείψανε. Ανάγκη μ’ είχανε, αυτό μονάχα!

Καλό σου ταξίδι ποιητή!

ΜΝΗΜΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ...του Μανώλη Καλλέργη, σημερινό κόσμο, Το Ραδιόφωνο, Αφίσες, πανώ, τηλεόραση, Ένα μαγικό παραμύθι της γιαγιάς,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός Αγοράς Ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,rethimno,agora,rethymnopress,rethymno,press, του Μανώλη Καλλέργη

Δείτε ακόμα  Απεβίωσε ο Μανώλης Ρασούλης

                                 Αύριο η κηδεία του Μανώλη Ρασούλη


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server