banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Νίκος Θ. Νίνος    Τρίτη, 15 Μάρτιος 2011 01:27    PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ …του Νίκου Νίνου
στην ηλεκτρονική εποχή ,η πείρα δεν χρειάζεται;
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 15 Μάρτιος 2011 01:41 )

νεα αρθρα,αποψεις σας,παληά ιστορία,ηλικιωμένοι,βομβαρδίζουν,παράδοση που ετηρείτο γενιά σε γενιά,  «κτίζουν» τους γέρους στους φράχτες των χωραφιώνπαράδοση που ετηρείτο από γενιά σε γενιά, να «κτίζουν» τους γέρους φράχτες χωραφιών  ηλεκτρονική εποχή Μια παλιά ιστορία έλεγε πως σε κάποιο τόπο, υπήρχε  η παράδοση που ετηρείτο από γενιά σε γενιά, να «κτίζουν» τους γέρους στους φράχτες των χωραφιών ,όπου και πέθαιναν μόνοι ,μακρυά από τις οικογένειες των παιδιών τους!
Ετσι η τοπική κοινωνία «απαλασσόταν» από τα «βαρίδια» της , που ήταν οι ηλικιωμένοι ,όταν πιά αποτελούσαν «πρόβλημα» για τους δικούς τους.

Κάποτε ,συνεχίζει αυτή η παληά ιστορία, έπεσε θανατικό στον τόπο ,και οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βρούν την αιτία . Κάποιος σκέφθηκε να πάνε να ζητήσουν την γνώμη του γέρου που είχαν «κτίσει» στον φράχτη, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου.
Ο παππούς ,παρά την πίκρα του, με την γνώση μιας ολόκληρης ζωής που είχε στην ασπρισμένη κεφαλή του, τους υπέδειξε τι έπρεπε να κάνουν  , και ο τόπος σώθηκε!

Εκτοτε ,αξιολόγησαν την «αξία» των ηλικιωμένων ,και σταμάτησε η παράδοση του «κτισίματος» των γέρων ,και τους κρατούσαν στα σπίτια ,όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Θυμήθηκα την ξεχασμένη αυτή ιστορία, γιατί έχω «κουρασθεί» να διαβάζω και να ακούω σε καθημερινή και πυκνοχρησιμοποιούμενη «ψαλμωδία» , για την «αξία» των νέων και την «βαριδονοματοποίηση» των παληών!

Και βέβαια( όπως επιμένουν να μας λένε κάποιοι) , οι νέοι ,η γενιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, «έχουν» όλες τις λύσεις ,για όλα τα προβλήματα μέσα στα «παντοδύναμα» κομπιούτερς ,με τις γιγάντιες μνήμες, τον απέραντο πλούτο των προγραμμάτων ,και τις ποικίλες εξειδικευμένες γνώσεις.

Επί πλέον ,έχουν την ορμή και τον δυναμισμό ,της νεότητας.

Ετσι ,διαβάζοντας και ακούοντας ,όσα καθημερινά μας «βομβαρδίζουν» , κάποιοι, έχουμε ήδη αρχίσει να προετοιμαζόμαστε για το «κτίσιμο μας στον τείχο» ,όπως έλεγε η παληά ιστορία που σας θυμίσαμε.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ,όπως μας τα λένε, και όπως τα «σερβίρουν»κάποιοι!

Αλλωστε και η παληά ιστορία , που αφηγηθήκαμε ,αυτό απέδειξε.

Σίγουρα τα νιάτα έχουν δυνατότητες και δυναμισμό. Όμως για ποια νιάτα μιλούμε?

Η ηλικία και ο δυναμισμός δεν μετριέται με τα χρόνια ( με την ηλικία) με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με τα έργα!
Εχουμε «ζωντανούς» και δυναμικούς «νεαρούς» , που κάποιοι άλλοι νεαροί είναι … δισέγγονα τους!
Δεν θάθελα να ονοματίσω παραδείγματα, αλλά αν κάποιοι το αμφισβητούν ,τα έχω διαθέσιμα ,στο κοντρόλ ( όπως θάλεγε ένας δημοσιογράφος-παρουσιαστής).

Εχουμε  πολυλογάδες και αερολόγους νεαρούς ,χωρίς ουσία και ρεαλισμό, που μιλούν … για να μιλούν.
Εχουμε άλλους νεαρούς που οι ίδιοι αποτελούν «βαρίδια» του εαυτού τους.
Όπως βέβαια έχουμε και μεγαλύτερους που μένουν «κολλημένοι» σε άλλες εποχές, και είναι μονίμως …οφσάιντ ,στον οποιοδήποτε αγώνα αντιμετώπισης θεμάτων και προβλημάτων.

Συνεπώς ,είναι λανθασμένο κριτήριο η ηλικία, και μοναδικής αξίας κριτήριο είναι η «ζέστη» που καθένας βγάζει στην καθημερινότητα του, η έμπρακτη και ειλικρινής αγάπη για τον τόπο του, η εμπειρία για σωστές ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, η αφτειασίδωτη συμμετοχή και παρουσία, ο άδολος αυθορμητισμός, η πίστη στην συνεργασία , η γνώση των θεμάτων , η επιστημοσύνη, και τόσα άλλα ,που σε κανένα δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα!

Κατά συνέπειαν ,κανείς δεν επαρκεί και κανείς δεν περισσεύει!

Τα προβλήματα θέλουν απέναντι τους ένα ολοκληρωμένο και πλήρη «στρατό» για να αντιμετωπισθούν.
Ο στρατός αυτός ,για να μπορέσει να λειτουργήσει ,σαν σύνολο, χρειάζεται να έχει στρατιώτες, χρειάζεται αξιωματικούς ,χρειάζεται και στρατηγούς!

Οι στρατιώτες μπορούν να είναι από κάθε ηλικία, και καθένας καλύπτει αντίστοιχες ειδικότητες.
Οι αξιωματικοί ,λογικά αρχίζουν να μετρούν κάποια χρόνια στο στρατό, (εκτός αξιωματικών –θαυμάτων που «γεννιούνται» αξιωματικοί, η που …νομίζουν πως γεννήθηκαν στρατηγοί) ,και βέβαια όσο πιο ψηλά σε βαθμό τόσο περισσότερα χρόνια μετρούν! 
Δεν παραβλέπουμε την πιθανότητα κάποιοι να … εξελιχθούν γρηγορότερα στην ιεραρχία, αλλά οπωσδήποτε όλοι απαιτείται να έχουν κάποια χρόνια θητείας.

Σήμερα  δεν κτίζουνε στους πραγματικούς τοίχους τους μεγαλύτερους, όπως έκαναν παληά, (κατά την διήγηση της ιστορίας μας.)
 Όμως σήμερα κτίζουνε τους μεγαλύτερους , στον μεταφορικό τοίχο, με τα καθημερινά αναθέματα  κατά  των μεγαλυτέρων .
Όπως στην εξέλιξη της παληάς ιστορίας που αφηγηθήκαμε ,κατάλαβαν την αξία των ηλικιωμένων και σταμάτησαν το κτίσιμο στους τοίχους, έτσι πρέπει ,αν πραγματικά θέλουμε να βρούμε λύσεις, να σταματήσει το καθημερινό μεταφορικό κτίσιμο των μεγαλυτέρων στον «τοίχο» , και να αφήσουμε την χρήσιμη συνοίκηση τους.

Χρήσιμος και ωφέλιμος είναι ο «τόπος στους νέους» , αλλά καταστροφικός ο «σίφουνας» του «στην μπάντα» οι μεγαλύτεροι!
Για να μην ξαναπούμε την υπαρκτή απορία, του ποιοι είναι οι νέοι ,και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι!

Λοιπόν ,τόπος στους «νέους» ,δηλ  όσους αγαπούν τον τόπο ,όσους «καίγονται» από το θερμό ενδιαφέρον τους , όσους θέλουν και όσους μπορούν να βοηθήσουν σε ένα κοινό αγώνα, στον οποίο κανείς δεν περισσεύει!

Τα κτισίματα στον τοίχο, έχουν σταματήσει από αιώνων , γιατί τα επαναφέρουν, κάποιοι,  τελευταίως !

 

 του κ Νίκου Νίνου επικεφαλής της «ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών Ρεθύμνου»

[το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ρέθεμνος» της 28-5-2005 ]


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server