banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Μανώλης Καλλέργης    Κυριακή, 20 Φεβρουάριος 2011 17:48    PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 20 Φεβρουάριος 2011 18:14 )

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ,Μανώλης Καλλέργης,Δείτε τα άρθρα μου αποψεις ΑΡΘΡΑ, ενημέρωση,νέα,εκδηλώσεις,ανακοινώσεις,πολιτική,οικονομία,πολιτισμός,Ρέθυμνο,ΡΕΘΥΜΝΟ,πόλη,δ,nea,επικαιρότητα,κρητική,ειδήσεις,ρεθεμνιωτικα,ρεθυμνο,ρεθεμνος,ΡΕΤΗΥΜΝΟ,ΡΕΤΗΙΜΝΟ,latest,news,επιθεώρηση,τοπικά,νεα,εξελίξεις,rethymno.RETHYMNO,RETHYMNON,Είχε φτάσει σχεδόν στη μέση του κύριου άρθρου του British Medical Journal που διάβαζε όταν η καλοντυμένη ηλικιωμένη γυναίκα με τον άντρα της χτύπησαν διακριτικά την πόρτα του μικρού στενόχωρου ιατρείου του.
Τους καλωσόρισε κλείνοντας το περιοδικό και τους πρότεινε να καθήσουν.

Ο γιατρός Μ.Κ. ήταν από τη φύση του ένας ευγενικός άνθρωπος. Υπηρετούσε εδώ και πολλά χρόνια την Τέχνη του Ιπποκράτη όχι πίσω από μηχανήματα εργαστηρίων αλλά στην πρώτη γραμμή,  εκεί που ο άρρωστος δίδει τη μάχη με την αρρώστεια, σ’ αυτό που λένε «μάχιμη ιατρική». Πίστευε βαθιά πως γιατρός δεν γίνεσαι με τα βιβλία αλλά με την πράξη. Πίστευε βαθιά, πως ο γιατρός ώφειλε να θεραπεύει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή του αρρώστου.

Σεβόταν βαθιά την ανθρώπινη παρουσία, την ανθρώπινη μοναξιά, τον ανθρώπινο πόνο. Είχε πια συνηθίσει να ζει πλάι στον ανθρώπινο πόνο, αυτό το πηχτό κι αδιάλυτο σύννεφο, πού στέκεται ασάλευτο πάνω απ' τους ανθρώπους και κυβερνά τη ζωή τους. Αυτές οι καταστάσεις έκαναν την καρδιά του να χτυπά πιο δυνατά. 
 -Οι εξετάσεις που μας ζητήσατε είναι έτοιμες γιατρέ. Τις φέραμε και περιμένομε τη γνώμη σας.

Ο γιατρός Μ.Κ. πήρε στα χέρια του και άρχισε να παρατηρεί τις εξετάσεις σκεφτικός. Η ηλικιωμένη γυναίκα με τον άντρα της παρακολουθούσαν την έκφραση του προσώπου του με φανερή αγωνία . Έσκυψε πάνω στις ακτινογραφίες και στα τυπωμένα έγγραφα αλλά δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί. Το μυαλό του ταξίδευε.

Μόλις πριν από δυο μέρες ο Μ.Κ. είχε πάρει ένα τηλεφώνημα. Η φωνή με τυπική ευγένεια τον ρωτούσε αν αποδεχόταν τη συνεργασία με το ΙΚΑ.

 Και βέβαια την αποδεχόταν. Πως θα μπορούσε να αρνηθεί; Παρά τις επιφυλάξεις της ιατρικής κοινότητας μια που δεν είχε ακόμη ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, εκείνος έπρεπε να αποδεχτεί. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να αποδειχτεί συνεπής με τη συνείδησή του και να χαρίσει ανακούφιση σε εκατοντάδες προχωρημένης ηλικίας ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Από την άλλη μεριά, ήταν η ίδια η Τρίτη Ηλικία που κινητοποιούσε τα συναισθήματά του.  Για τον γιατρό Μ.Κ. το να είσαι ηλικιωμένος σήμαινε να ζεις περιθωριοποιημένος στον ασφυκτικό κλοιό της μοναξιάς, να είσαι μια ψυχή που λαχταρά να ζήσει σαν όλες τις άλλες αλλά εμποδίζεται από ένα κουρασμένο και άρρωστο σώμα.
 -Τρία είναι τα καθήκοντα ενός γιατρού, του είχε πει ένας αρχαιότερος συνάδελφος: Θεραπεύειν ….ενίοτε.

Ανακουφίζειν ….πολλάκις. Παραμυθείν ….πάντοτε!

 Ο γιατρός Μ.Κ. κάποια στιγμή συνηδητοποίησε πως ονειροπολούσε και μάλιστα τη στιγμή που ο ασθενής με τη γυναί κα του τον περίμεναν με αγωνία.

Συγκεντρώθηκε με άγχος στις εξετάσεις που ήταν απλωμένες μπροστά του. Καθάρισε τα γυαλιά του για να βλέπει πιο καθαρά. Το διαφανοσκόπιο με τις απλωμένες ακτινογραφίες  θώρακος τον απασχόλησε για αρκετά λεπτά της ώρας.

 Χοντρές σταγόνες ιδρώτα σχηματίστηκαν και άρχισαν να κυλούν στο μέτωπο του γιατρού. Αναρωτήθηκε μήπως έκανε λάθος. Μα όχι, δεν έκανε λάθος.

-Τα ευρήματα δεν μας καθησυχάζουν, είπε με χαμηλή φωνή. Το αντίθετο: Πρέπει να ανησυχούμε. Αν συνεκτιμήσομε και τον πόνο που νοιώθετε στον ώμο σας, η σκέψη μας οδηγείται προς στο σύνδρομο Pancoast το οποίο….

 Ο γιατρός Μ. Κ. κόμπιασε.  Δεν μπορούσε να συνεχίσει. Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα θα τραβούσαν το δρόμο τους. Η ζωή συνεχίζεται και μας παρασύρει στη δίνη της ανεπαίσθητα στην αρχή, ορμητικά στη συνέχεια, εμάς τους ανυποψίαστους, τους αδύναμους, τους φτωχούς.

 Όταν, φεύγοντας από το γραφείο του λίγο αργότερα βρέθηκε στο δρόμο, ο γιατρός Μ.Κ. αναστέναξε με ανακούφιση. Ένοιθε την ανάγκη να περπατήσει. Ο παγωμένος άνεμος του έκανε καλό γιατί είχε την ψευδαίσθηση πως διασκορπίζει της σκέψεις κι αλαφρώνει το κρανίο.

 «Θεραπεύειν ….ενίοτε. Ανακουφίζειν ….πολλάκις. Παραμυθείν ….πάντοτε!» Μεγάλες κουβέντες! Μα τα τεράστια μάτια του τελευταίου ηλικιωμένου ζευγαριού που τον επισκέφθηκε δεν μπορούσε να τα διώξει από τη σκέψη του. Πόσοι άραγε μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα καθημερινά διλήμματα και τις δοκιμασίες που περνά ένας γιατρός; 

 -Κανένας, απολύτως κανένας, μουρμούριζε αφηρημένος. Μοναχός στο δρόμο σου και τριγύρω κανένας!

Μανόλης Καλλέργης τoυ Μανόλη Καλλέργη


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server