banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Μανώλης Καλλέργης    Κυριακή, 24 Οκτώβριος 2010 23:11    PDF Εκτύπωση E-mail
Άραγε. Των Ονείρων το Τραίνο. του ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΜΑΝΟΛΗ
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2011 17:51 )

Άραγε.  Των Ονείρων το Τραίνο . ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

  Ο άνθρωπος από τη γέννησή του μέχρι τα βαθιά γεράματα, διαπράττει συνεχώς το ίδιο λάθος. Ελπίζει ότι κάπου κάποτε, κάποια στιγμή, θα εκπληρωθούν τα όνειρά του! Αυτή άλλωστε είναι και η κυριότερη αιτία της δυστυχίας του.

Σήμερα, πάλι το τραίνο των ονείρων μας περνά, και εννοώ το τραίνο των ονείρων της γενιάς μας. Περνά κι απομακρύνεται ταλαιπωρημένο και θλιβερό, με τα φώτα μισόσβηστα. Εμείς και η γενιά μας μένομε πάλι απ’ έξω.


 Σωριάζονται το ένα μετά το άλλο τα όνειρα των Ελλήνων, διαδοχικά και αμετάκλητα. Το ίδιο και της επόμενης γενιάς το τραίνο μοιάζει να περνά, θλιβερό κι αυτό, λιγοστεύοντας λίγο – λίγο την ελπίδα των νέων των 600 ευρώ που – πάλι καλά – δεν βγήκαν ακόμη στους δρόμους σαν τους Γάλλους.

 Να τι έχομε καταφέρει στη σύγχρονη Ελλάδα: Να καταστρέφομε τα όνειρα και το μέλλον. Και μη θαρρείτε πως φταίει απλά και μόνο το κακό κουμάντο στα οικονομικά, η διαφθορά, η λοβιτούρα και τα παρόμοια. Αυτά φταίνε σίγουρα. Εξ’ ίσου φταίει η αδιαφορία, οι μειωμένες αντιστάσεις μας σαν λαού, η καθαρά επιδερμική μας σχέση με τη γλώσσα μας και με τους σπουδαίους εκείνους αρχαίους  μας προγόνους. 

Όσο θα ακούς εκφράσεις όπως «εξτρίμ» διασκεδάσεις, εξτένσιον μαλλί και όλα τα άλλα γραφικά νέο-ελληνο-αγγλικά, μην ελπίζεις, μην περιμένεις κάτι καλύτερο. Όταν βλέπεις την αισθητική να φτάνει στο «Αγάπη είναι τα κομμένα νύχια που πετάς», μην περιμένεις πια τίποτα. Λες και μας έχουνε κάνει ολική νάρκωση. Πρώτα ας διορθώσουμε αυτή τη νοοτροπία και μετά δούμε και τα άλλα:

-Έλα δω ρε φίλε! Ποιος είσαι εσύ που ζητάς την ψήφο μου; Με ρώτησες εμένα αν έχω να φάω; 
 Ω, άχρωμη και ασθμαίνουσα ελληνική κοινωνία που μέσα σου ζω, έχω πολλές ερωτήσεις να σου κάνω. Είναι περίεργο, αλλά νοιώθω σαν ένα μοσχάρι! Μαζί με άλλα πολλά μοσχαράκια βόσκουμε σε λιβάδια ειδυλλιακά, λιβάδια του ονείρου. Ζούμε με μια ψευδαίσθηση ελευθερίας, που όμως δεν είναι αληθινή. Νομίζουμε ότι ήμαστε ευτυχείς διότι δεν έχομε σαφή αντίληψη της ευτυχίας! Νομίζουμε ότι ήμαστε ευτυχείς μέσα στη καταθλιπτική πλάνη μας.

Ο Θωμάς κούνησε το κεφάλι προσηλωμένος στο απέναντί του ταπεινό αγριολούλουδο:

- Θέλεις να περνάς ωραία; Θέλεις να σαι πάντα χορτάτος; Τότε φρόντισε να συμφωνείς. Να συμφωνείς με την οικογένεια σου, με τους συναδέλφους σου, με το δήμαρχό σου, με  το διευθυντή σου στη δουλειά, ακόμη και με τον τηλεπαρουσιαστή, αλλά προπάντων να ακούς και να κουνάς το κεφάλι καταφατικά και σα τον αρουραίο να κολυμπάς στα ακάθαρτα νερά για να μη πνιγείς στον υπόνομο. Μάλιστα κύριε, θα λες, κι έτσι υπάκουος όπως θα είσαι σύντομα θα γίνεις κομμάτι του όχλου που ακολουθεί τον καλό ποιμένα (όποιος κι αν είναι αυτός-πολιτικός, αστυνόμος, ιερέας, δάσκαλος , εργοδότης) και ίσως πάρεις και προαγωγή για να είσαι η πιο αποτελεσματική μαριονέττα στο χώρο.


 Έτσι είναι η ζωή φίλε! Άδικη. Τι να κάνουμε τώρα; Προσαρμόσου. Δέξου το. Αποδέξου το. Ο κόσμος είναι άδικος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το δίκαιο είναι μια έννοια αιθέρια, ουράνια, αλλά γήινη όχι! Οι ανισότητες αναπαράγονται με χαρακτηριστική ακρίβεια γιατί δε γίνεται αλλιώς. Γιατί ο κόσμος είναι χτισμένος στην ανισότητα. Γιατί αυτό που μας φαίνεται ανισόρροπο και παράταιρο είναι που κάνει τον κόσμο να ισορροπεί. Αυτό είναι «το σύστημα».
 Αν αναρωτιέσαι το γιατί, θα σου απαντήσω «γιατί έτσι»! Πρέπει να δεχτείς το «γιατί έτσι». Σαν μια απάντηση φυσική, αναμενόμενη, τόσο αναμενόμενη όσο το ότι ο ήλιος δύει από τη δύση. Γιατί δύει από τη δύση; -Γιατί έτσι. Γιατί αυτή η ανισότητα;

-Γιατί έτσι. Να μάθεις την εικόνα τους. Να την συνηθίσεις. Να περνάς από δίπλα τους χωρίς να μπήγεις τα νύχια στη δεξιά σου παλάμη. Γιατί αυτοί και όχι εγώ;

 -Γιατί έτσι! Εμείς κι εκείνοι. Δυο κόσμοι που δεν θα συναντηθούν γιατί έτσι…
  Το τραίνο των ονείρων μας περνά κι εμείς το κοιτάζομε αμίλητοι! Εμείς δεν πρόκειται να επιβιβαστούμε. Ποιοι όμως είναι τελικά οι υπεύθυνοι γι αυτό; Είναι κάποιοι από αυτούς που θα έρθουν πάλι να ζητήσουν τώρα την ψήφο σας.
Αρνηθείτε! Όποιοι κι αν είναι, αρνηθείτε! Μην τους λυπηθείτε, αφού ούτε εκείνοι σας λυπήθηκαν. «Φτάνει πια», να τους πείτε. 

 

  Τoυ Μανόλη Καλλέργη

 


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server