banner122  

Αποψη στην ενημέρωση,Ενημέρωση,Ρέθυμνο,Κρήτης,Ενημερωτική πύλη,ρεθυμνο, νομού ρεθύμνου, κρήτης, Ειδήσεις, Νέα,Ενημέρωση, Ρεθύμνης, Επικαιρότητα, Γεγονότα, Φωτογραφίες, Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός, Αγοράς, Ρεθύμνου, κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις, ρέθυμνo,rethimno,agora,rethymnopress,rethymno,press,Ρεθεμνιώτης,Ρεθεμνιώτη,: Antallaktikaexartimata.GR

Συντάχθηκε απο τον/την A.C.P. gr | Παράδοση |    Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2010 22:50    PDF Εκτύπωση E-mail
Στέλιος Φουστταλιεράκης (ΦΟΥΣΤΑΛΙΕΡΗΣ)
Ακούσματα - Αξέχαστοι Καλλιτέχνες
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 05 Οκτώβριος 2010 15:13 )

Στέλιος Φουστταλιεράκης (ΦΟΥΣΤΑΛΙΕΡΗΣ)


Ο Φουσταλιέρης γεννήθηκε το 1911 στο Ρέθυμνο. Από τα 11 του χρόνια, άρχισε να μαθαίνει την τέχνη του ρολογά, κάτι που ήταν το δεύτερο μεγάλο πάθος του μετά το «μπουλγαρί». Σε ηλικία δεκατριών χρόνων αγοράζει με τον πρώτο του μισθό το πρώτο του μπουλγαρί, ένα μικρό σε όγκο, μεταχειρισμένο, ξεχασμένο από κάποιον πελάτη σε μια ταβέρνα.


Το όργανο αυτό ασκούσε στο μικρό Φουσταλιέρη μια ιδιαίτερη επιρροή. Ο αδερφός της μητέρας του έπαιζε αυτό το όργανο, αλλά όπως είχε πει και ο ίδιος, εκείνη την εποχή το μπουλγαρί είχε «γεμίσει» το Ρέθυμνο. «Τότε βοηθοί της λύρας (όργανα συνοδείας) ήταν κυρίως το μπουλγαρί και το μαντολίνο. Το λαούτο, ο Φουσταλιέρης το θυμάται στο Ρέθυμνο μετά το 1930.


Να τι λέει ο ίδιος: «Όσο μεγάλωνα, τόσο έμπαινα στον νταλγκά του οργάνου!» Έχοντας μάθει αρκετά κοντά στο θείο του, τον Καρεκλά για το μπουλγαρί, άρχισε να πηγαίνει μαζί του σε γάμους και άλλα γλέντια και να τον συνοδεύει σαν «πασαδόρος». «Στα χωριά ζητούσαν τότε χωραΐτικα όργανα από το Ρέθυμνο δηλαδή. Όμως οι γάμοι ήτανε σκληροί, ζόρικοι. Με τα δάχτυλα μετρούσα το πότε είχα κοιμηθεί στο σπίτι μου. Το γαμήλιο γλέντι κρατούσε 5-6 νύχτες. Στα Σφακιά έφτανε και τις 15! Έπαιζα και μ’ έπαιρνε ο ύπνος επάνω στο όργανο.»

 
Έτσι, με τα πρώτα ακούσματα από τις ταβέρνες του Ρεθύμνου και τη συνεργασία του με τον Καρεκλά, ο Φουσταλιέρης αρχίζει να παίζει απ’ όλους τους κρητικούς ρυθμούς, ακόμα και ρεμπέτικα! Παρόλο που ο Φουσταλιέρης δεν ήταν επαγγελματίας μουσικός (και κρατούσε την τέχνη του ρολογά) ήταν δεξιοτέχνης και δεν άργησε να δημιουργήσει τη δική του σχολή. Ταυτόχρονα, ανέδειξε το μπουλγαρί, από συνοδευτικό όργανο της λύρας και σε σολιστικό, πετυχαίνοντας την καθιέρωσή του στο χώρο της δισκογραφίας των 78 στροφών.


Συνεργάστηκε δισκογραφικά με πολλούς μεγάλους μουσικούς της εποχής. Παράλληλα, στις Ρεθυμνιώτικες συντροφιές έπαιζε συχνά με μικρασιάτες μουσικούς, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην Κρήτη μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής προσωπικότητας του Φουσταλιέρη έπαιξε η παραμονή του στον Πειραιά (1933-1937).
Στον Πειραιά, η κρητική παραδοσιακή μουσική, συναντά το ρεύμα του Παγιουμτζή, τον Κερομύτη, τον Μπαγιαντέρα κι άλλους. Με τον Μπάτη μάλιστα, ήταν και παλιοί γνώριμοι και σύχναζε και στην παράγκα του (χοροδιδακαλείον), στου Καραϊσκάκη. Εκεί, ήταν κρεμασμένα στη σειρά τα μπουζούκια, έχοντας το καθένα το όνομά του! Η «Μαριγούλα», η «Κούλα», ο «γέρο-Μάγκας» κτλ! Ανάμεσα σ’ αυτά και το μπουλγαρί που παίζει το «Στελάκι» από την Κρήτη και ενθουσιάζει τους ρεμπέτες με τη «διπλοπενιά» και την «τριπλοπενιά» του.


Από το 1937 έως και το 1922 που πέθανε, ο Στέλιος Φουσταλιεράκης – Φουσταλιέρης ζούσε στο Ρέθυμνο, ασχολούμενος με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Την τέχνη του ρολογά και το μπουλγαρί! «Γιατί και οι δυο αυτές τέχνες έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους, είναι λεπτή δουλειά, όπως παλιά κάναμε τα εξαρτήματα των ρολογιών στο χέρι και τα δουλεύαμε με το φακό, έτσι και στη μουσική χρειάζεται σημασία στη λεπτομέρεια, στην πενιά. Χρειάζεται αξιοπρέπεια τόσο πίσω από τον πάγκο, όσο και όταν παίζω το όργανο.»Ο Φοιυσταλιέρης με την ίδια αξιοπρέπεια και το ίδιο αμείωτο μεράκι παρέμεινε ως το θάνατό του, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της παράδοσης του ελληνικού ταμπουρά. Γιατί δυστυχώς, στις μέρες μας, η μακραίωνη αυτή παράδοση κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το λαγούτο και το μπουζούκι, εκτόπισαν του μπουλγαρί…


Η μουσική του Φουσταλιέρη αποτελεί ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της κρητικής μουσικής.[Λάμπρος Λιάβας, ΕθνομουσικολόγοςΕπίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών]

«Σαν είχες άλλο στην καρδιά τι μ’ ήθελες εμένα

να με πληγώνεις να πονώ, ώσπου να ζω για σένα.»


Στέλιος Φουσταλιέρης

petridisradio.blogspot.com


Δισκογραφία

Σεληνιώτικος συρτός (Δίσκος Parlophone B-21908 / 1937 Συνθ.: Παραδοσιακό, Τραγ.: Αφοί Παπαδάκη)

Καστρινός (Δίσκος Parlophone B-21908 / 1937 Συνθ.: Παραδοσιακό, Τραγ.: Αφοί Παπαδάκη)

Σούστα (Δίσκος ODEON Ελλάδος GA-7027 / 1937 Συνθ.: Α. Παπαδάκης, Τραγ.: Ορχήστρα Κρητική)

Συρτός λεβέντης (Δίσκος ODEON Ελλάδος GA-7027 / 1937 Συνθ.: Α. Παπαδάκης, Τραγ.: Ορχήστρα Κρητική)

Ρεθυμνιώτικη πεντοζάλη (Δίσκος ODEON Ελλάδος GA-7028 / 1937 Συνθ.: Α. Παπαδάκης, Τραγ.: Α. Παπαδάκης)

Το μερακλήδικο πουλί (Δίσκος HMV AO-2488 / 1938 Συνθ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Χανιώτικος σταφιδιανός (Δίσκος HMV AO-2488 / 1938 Συνθ.: Παραδοσιακό, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Ηρακλειώτικος πεντοζάλης (Δίσκος HMV AO-2528 / 1938 Συνθ.: Παραδοσιακό, Τραγ.: Οργανικό)

Ρεθυμνιώτικος συρτός (Δίσκος HMV AO-2528 / 1938 Συνθ.: Παραδοσιακό, Τραγ.: Θ. Ζωγράφος)

Όσο βαρούν τα σίδερα (Δίσκος Columbia DG-6364 / 1938, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Τα βάσανά μου χαίρομαι (Δίσκος Columbia DG-6364 / 1938 Συνθ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Παραπονιάρης (Δίσκος Columbia DG-6458 / 1938 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Θ. Ζωγράφος)

Έλα (Δίσκος Columbia DG-6458 / 1938 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Θ. Ζωγράφος)

Όσο σιμώνει ο καιρός (Δίσκος HMV AO-2651 / 1940 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Πονεμένη καρδιά (Δίσκος HMV AO-2651 / 1940 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Κρητικοπούλα (Δίσκος Columbia DG-6570 / 1940 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης & Στελλάκης Περπινιάδης, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Συρτός Αποκορονιώτικος (Δίσκος Columbia DG-6570 / 1940 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης & Στελλάκης Περπινιάδης, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Συρτός Βαφιανός (Δίσκος Columbia DG-6671 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Συρτός πρώτος (Δίσκος Columbia DG-6671 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Λαυρ. Μπερνιδάκη, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Σαν δεις αγάπης δάκρυα (Δίσκος Columbia DG-6923 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Γ. Τζιμάκης, Στιχ.: Γ. Τζιμάκης)

Στο αραχνιασμένο μνήμα μου (Δίσκος Columbia DG-6923 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Γ. Τζιμάκης, Στιχ.: Γ. Τζιμάκης)

Σταφιδιανός (Δίσκος ODEON Ελλάδος GA-7028 Συνθ.: Α. Παπαδάκης, Τραγ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης)

Συρτός της νύχτας (Δίσκος HMV AO-2776 / 1947 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Κοντυλιές Μυλοποταμίτικες (Δίσκος HMV AO-2776 / 1947 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Συρτός Νιοχωριανός (Δίσκος Columbia DG-6675 / 1947 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Λαυρ. Μπερνιδάκη, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Συρτός Καλυβιανός (Δίσκος Columbia DG-6675 / 1947 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης, Στιχ.: Ιωάν. Μπερνιδάκης)

Συρτός Φουσταλιεράκη (Δίσκος HMV AO-2970 / 1950 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Γ. Τζιμάκης, Στιχ.: Γ. Τζιμάκης)

 Έξω τ' αχείλι μου γελά (Δίσκος HMV AO-2970 / 1950 Συνθ.: Στέλιος Φουσταλιεράκης, Τραγ.: Γ. Τζιμάκης, Στιχ.: Γ. Τζιμάκης)


ΠΗΓΗ Δισκογραφίας: rebetiko.sealabs.net


  

    

Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server